Манджички XD

8 март - Ден на жената, майката или колежката?

Приемете моето объркване като нещо естествено. Една и съща дата - различни поводи за празнуване.

8-и март - ИСТОРИЯ
Момичета, сега малко сериозно. Ама малко XD
От детството си (т.е. вчера) помня, че 8 март е точно Ден на майката. Не на жената, а на майката. Малките момиченца или нераждали жени не бива да празнуват на него, или поне така беше до вчера (детството ми). После, обаче, настана един наплив от желание всички що е от женски род да го празнува. Това не е нищо ново, до средата на миналият век, мартеници са носели само жените и децата, а после и останалите са се наредили на опашката XD
Какво имаме?

Два различни и обособени празника на една дата - Ден на майката и Ден на жената
Та, какво се пита в задачата. Кога е празнуван първият Ден на майката, или с други думи, кокошката или яйцето е първо??
- ДЕН НА ЖЕНАТА -


На същата дата има друг, обособен празник - Ден на жената, посветен на международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. Този празник е с политически краски, ако щете феминистски протест, който се вплита в културата на много страни и особено бившият Съветски съюз.
Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.
Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.
На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международния ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия. Въпреки това, пожар във фабрика за дрехи в Ню Йорк убива повече от 150 работнички. Високата смъртност се приписва на липсата на превантивни мерки. На Запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 г.. На 8 март 1917 г. работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия, участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва също препоръчват Осми март за Международен ден на жената. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз - Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Македония и Монголия.


- ПРЕДИСТОРИЯ -


През 17-ти век хората, живеещи на Британските острови, започнали религиозно честване на майчинството, наречено средопостна неделя (Ден на майката), която се празнува през четвъртата неделя по време на великите пости. Този празник изобразява събирането на майките и техните деца, отделяни от тях, когато семействата на работническата класа е трябвало да изпращат децата си за домашна прислуга.

През вековете в които жената е била обожествявана, до опитите на британците през 19-ти век за създаване на такъв ден посветен на хигиената и здравеопазването, до женския стремеж към мир, имаме няколко дати и неуспехи в налагането на дата която да се чества ежегодно.






 



- ДЕН НА МАЙКАТА -


8 март е Ден на майката в България, Албания, Армения, Афганистан, Беларус, Босна и Херцеговина, Лаос, Македония, Монголия, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Черна гора. Искам да обърна внимание на страните празнуващи този празник и на тези които празнуват Деня на жената.

Популярността на празника изчезнала през 19-ти век, само за да бъде възродена през Втората световна война, когато американските военнослужещи възродили сантименталните (и комерсиални) аспекти на празнуването на американския ден на майката.
През 1858 г. (1857 г.) Анна Рийвз Джарвис въвела Работен ден на майките в своя дом в Западна Вирджиния, за да повиши съзнанието на хората за тяхната роля в местното здравеопазване и хигиена. Традицията отмряла по финансови и др. причини.

Нейната дъщеря (също наречена Анна Джарвис) стартирала своята кампания през 1907 г., като раздала бели карамфили на насъбралите се хора в църквата на майка й в Графтън, Западна Вирджиния. Това е началото на практикуваната до днешни дни дата всяка втора неделя на м. май. На следващата година църквата приела молбата и да посвети специална неделна служба на повода, което се разпространило в 46 щата на следващата година. През 1912 г. усилията на Джарвис постигнали успех: Родният й щат Западна Вирджиния приел официален Ден на майката, а след година се превърнал в национален празник.








- В БЪЛГАРИЯ -

За празнуване Денят на майката в българския календар има архивни сведения от 1938 г. на 25 март - Благовещение (благата вест за раждането на Христос). Тогава в салона на дружество "Славянска беседа" се провежда сказка "Грижи за майката" от проф. протоерей Хр. Димитров.
Имаме още, че през 1943 г. е запазен документ до Радио София, че се отбелязва в столичния храм "Света София" "деня на майката, от името на църквата и на дамския комитет от братството".

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“. Ето на какво се натъкнах:
"После всички колежки се нареждат в редица, шефа слага кофата с карамфилите пред него си и всички колежки минават през него и получават по един карамфил " http://www.laymark.com/i/m/m131.gif


= ОБОБЩЕНИЕ =

1907 г., втората неделя на м. май от Анна Джарвис е поставено началото на Деня на майката, празнуван и до днес. През 1912 г. празникът е официален в щата Вирджиния, а през следващата година и в целия САЩ. Традицията е продължение на опитите за налагане на Работен ден на майките от майката на Анна Джарвис през 1857/1858 г.

28 февруари 1909 г. - отбелязан е първият Ден на жената, който е запазен като ежегодна традиция. Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички против лошите условия на труд и ниските заплати, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. Избора на тази дата е заради демонстрацията на работничките от Петроград срещу глада, войната и царизма на 8 март 1917 г. А дали датата на демонстрацията не е избрана заради предходно описаните събития? Съмнявам се да е съвпадение.
Това е и причината празника да бива определян като комунистически.

Несъмнено България е пипнала този празник от бившият съветски блок, към който се числеше. Чества се от 1911г.
Данни за честване Деня на майката по християнския календар имаме от поне 25 март 1938 г. - дата на която Архангел Гавраил носи благата вест на дева Мария, че е бременна. 





БЕЛЕЖКИ


Бабин ден - празник с езически корени на 8 януари в чест на бабата акушерка.
Световна седмица на кърменето - 1-7 август.

3 коментара:

  1. Честит празник, римчи & Co : )
    Да си жива и здрава, другото ще си го купиш. И се забавлявай, другото няма значение : )

    ОтговорИзтриване
  2. [im]http://laymark.com/i/m/m129.gif[/im]
    Благодарим за поздравите- всички мацки "изпразнувахме" по устав!
    Надявам се весеки е намерил във вчерашния хубав повод да се повесели в приятна компания.
    За мен 8ми беше и всел и тъжен- но като цяло много интересен и изобщо не се оплаквам- [im]http://laymark.com/i/m/m052.gif[im]
    хайде, отивам за чета за пианото...

    ОтговорИзтриване
  3. Искаме видео материал :01 Всичко трябва да се онагледява [im]http://www.laymark.com/i/m/m177.gif[/im]

    ОтговорИзтриване