Манджички XD

Dragonfly

Ванеса, пак страшна тема Публикувано изображение

Тези крилати хищници съществуват на Земята от 250-300 милиона години. Запазени отпечатъци ги датират като едни от най-древните насекоми. Те са завзели небето много преди съществуването на динозаврите (230 милиона години назад).


Публикувано изображение

Работници в каменовъгленна мина във Франция откриват още през 1880 г. отпечатъци Публикувано изображение от древните насекоми запечатани 300 000 000 години.


Публикувано изображение

Праисторическите водни кончета (Meganeura monyi са си направо понита Публикувано изображение) са най-големите ни познати, с крива на крилата до 71 см. Меганеврата живяла през карбона, сравнително скоро след появата на първите насекоми.

Летящият дракон (Dragonfly) е завладяващо със своята генетика и красота същество.


Публикувано изображение

Даже си играх с PhotoshopПубликувано изображение:


Публикувано изображение


Малцина насекоми имат добра репутация Публикувано изображение, вместо да всяват традиционният ужас Публикувано изображение с вид като излезли от филм на ужасите Публикувано изображение
Водните кончета са изключение и популярен бижу аксесоар, модели на татуировки или просто забавни спътници на пикниците Публикувано изображение



Насекомите всяват ужас в човешкият род. Мравки, бълхи, кърлежи, стоножки, щипалки, оси, мухи, скорпиони, гъсеници, всички пъплещи буболечки които опитват да влязат в храната ни, да снесат яйца или просто да се хранят с нас, са като излязли от филм на ужасите чудовища.


Публикувано изображение
Публикувано изображение

Изключение от правилото са водните кончета и пеперудите.



Причината за чудовищният размер на водните кончета преди 300 милиона години е много проста - кислородът. По това време неговото ниво е било значително по-високо, а както е известно насекомите дишат през хитиновата си обвивка. Трахеите са каналчетата по които циркулира въздухът. Човек има само една, а при насекомите е мрежа свързана с външният свят. При едри екземплюри трахеите достигат до 20% от обема на тялото. Нищо чудно, че вече няма водни кончета с размер на орли. Днешните условия позволяват на насекомо максимален размер от 15 сантиметра, колкото е и най-големия бръмбар - Titanus giganteus в Южна Америка:


Публикувано изображение
Верижната реакция в хранителната верига, благодарение на високите нива кислород, е позволила да се пръкнат най-големите създания на Земята за всички времена - динозаврите:


Публикувано изображение

Има и още нещо. Т.к. днешните нива на кислород са едв
а 21%, а в онези времена цели 35%, това е правило въздухът по-гъст, а летенето по-лесно. Всеки запознат поне малко с термодинамиката знае, че летеното на висока надморска височина (в разреден въздух) с перки е почти невъзможно и причина за много катастрофи ежегодно.


Публикувано изображение

Най-добрите фосили са запазени благодарение на кехлибара. Ето как се случва това: насекомото попада върху лепкавата смола, която се стича по стволовете на дърветата, тя постепенно го обгръща и го съхранява в идеален вид. Когато дървото загине и остане в земните недра дълъг период от време, смолата се втърдява и се превръща в минерала кехлибар.


Публикувано изображениеПубликувано изображение

Естествените врагове на водните кончета са малко Публикувано изображение Разбира се, не всички видове водни кончета имат смайващите параметри заради които е тази тема.


Публикувано изображение

Безспорно равен съперник е един истински звяр в царството на насекомите, наречен Triorla interrupta Публикувано изображение Може да погледнете как жадно смуче все още живо водно конче:


Публикувано изображение
(цъкнете за пълен размер, заслужава си)

И разбира се друг популярен хищник - осата:


Публикувано изображение

Техниката на осата съм я виждал и наживо. Тесните крила всъщност гарантират маневреността - ако сте забелязали, колкото един самолет е по-бърз, толкова нуждата и размера от крила намалява. Та осата хвана с краката си една муха в полет (по същият начин ловува и водното конче), повали я на земята и пъргаво и отряза главата с челюстите си Публикувано изображение После премахна крилата и отлетя с туловището, да си го яде на спокойствие.
Мда, насилието е навсякъде около нас Публикувано изображение. Вече правих тема и за над 500-те хищни растения Публикувано изображение




Завистта на човека
От времето на Икар, мечтата да полети е вълнувала въображението на човечеството.
Заедно с пеперудите, водните кончета очароват и пленяват въображението. Няма съмнение, че техните успехи като пилоти имат много общо с това очарование. Водните кончета прелитат като стрела напред-назад, нагоре и надолу, застиват на място или летят на зиг-заг. Техните въздушни движения са завистта на човека-пилот и авиационните инженери.


Публикувано изображение

Тези насекоми реално са послужили при конструирането на хеликоптера. Така, както аеродинамиката на крилата са взаимствани от крилата на птиците, така и тялото на водното конче е послужило за авиацията.


Съвършеният летец




Публикувано изображение


Всяко крило на водното конче е задвижвано самостоятелно, което му позволява пълен контрол в триизмерното пространство, дори да "замръзва" на място във въздуха или лети назад. Крилата са кръстосани и това позволява моментална маневреност и реакция. Движат се асинхронно, т.е. докато предният чифт се издига, задният се снижава и обратното. Двете противоположни мускулни групи вътре в тялото ползват принципа на лоста.
Водните кончета са едни от най-бързите насекоми на планетата. Изненадващо за едно насекомо, водното конче може да ускори до 40 km/h
(срещнах и 57 km/h). За сравнение, на олимпийските игри на 100 м дистанция, човек е постигал 39 km/h.


Публикувано изображение

Жилките които виждаме по крилата са всъщност кръвоносни съдове. Диаметърът на тези тръби е 1/10 мм, а дебелината на стените им - само 1/100 мм. Тези кухи тръби служат не само за твърдост, през тях минават съдовете на кръвната течност (хемолимфи), съобщителният кабел на нервната система, както и системата за снабдяване с кислород и отделяне на въглеродния двуокис.

Дори и при най-сложните маневри водното конче никога не губи своята ориентация или контрол Публикувано изображение Пред очите на водното конче е скрепена една изкуствена хоризонтална линия. Без значение под какъв ъгъл лети, то винаги държи главата си паралелно на хоризонталната линия. Когато положението на тялото на водното конче се промени по време на полет, косъмчетата между тялото и главата му биват сигнализирани. Нервните клетки в корените на тези косъмчета изпращат информация към летателните мускули на водното конче за положението на насекомото във въздуха. Благодарение на това летателните мускули автоматично коригират броя и скоростта на движенията на крилата.

Четирите крила имат общо тегло от 0,005 грама.
 
да допълня...
 
За контрол над полета заема важно място един орган на върха на главата. Чудили ли сте се някога, за какво служат двете малки антенки?

При полет тези отчитащи пипала се извиват назад от въздушния поток. Сетивни клетки в основата на антената изпращат измерените величини до мозъка, където от данните бива изчислена текущата скорост. Всичко това в услуга на феноменалната маневреност и контрол на полета.
В случай, че не знаете, този готин връх на реактивните самолети не е сложен за да е по-страшен, а по същите практични съображения - измерването на скоростта.


Публикувано изображение
Еферичност
Помислете си само как биват изобразявани феите (/нимфите)? Две двойки крила, идентична форма. Случайност?


Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение



Анатомия
Тялото е разделено на три основни части: глава, гръден кош и корема.
Главата е може би най-забележителната черта едно конче, заедно с двете си големи, комбинирани очите, които са съставени от хиляди отделни единици. Те се допълват от три по-малки, прости очи. В резултат на това голяма част от мозъка (близо 3/4) на водни кончета е посветена на обработката визуална информация, от която зависят за препитанието си. Аз също се изненадах, че водните кончета имат 5 очи, иначе знаех за 6-те на паяците:
Невероятно, но тарантулата има осем очи — две отпред и по две отляво, отдясно и на гърба! Пчелите пък имат пет очи. Три в горната част на главата и две отпред.


Публикувано изображение Гръдният кош съдържа здравите мускули задвижващи крилата.
Летците са силно зависимо от температурите и при застудяване са неспособни да летят.

Корема съдържа половите органи и служи за балансьор в полета и маневреност.

Анатомията е ползвана в енергетиката и авиациятата - в проекти за вятърни турбини и по-маневрени и ефективни летателни апарати.


Има около 6500 вида, разделени в три семейства - Skimmers, Darners и Clubtails:


Публикувано изображение


Научното наименование на водното конче е Odonta, което идва от думите "озъбена уста", т.к. ентимологът който ги изучавал - Johann Christian Fabricius - ги класифицирал според техните челюсти. В днешно време е прието класифицирането да се извършва въз основа на структората на крилата.




Похапване


Публикувано изображение
Публикувано изображение

Водните кончета са най-лошият кошмар на комарите. Похапват също мухи и мушици, гъсеници, пчели и пеперуди. Интересна адаптация е, че някой видове имаго са способни да бъдат вегетарианци и да се хранят само с плодове.
Ако цикълът на нимфата завърши в началото на зимата, тя ще чака до пролетта Публикувано изображение, когато е достатъчно топло за да излезе.


Публикувано изображение

Възрастните (същински) водни кончета живеят максимум два месеца. След метаморфозата от изплувалата на някое стебло нимфа се пръква готов за лов хищник който търси партньор за чивтосване.
След чивтосването женската снася яйцата си на повърхността на спокойни води. Стадият на нимфа може да трае до 4 години!

В стадия на
нимфа хапват земноводни, ракообразни и рибки Публикувано изображение. Тези, които искат да уловят някои от тези агресивни хранилки скоро ще научат, че от един буркан пълен с нимфи в крайна сметка ще остане само една. Канибализмът е жив и здрав сред водни кончета.


Публикувано изображение
(може да забележите каква непрощаваща челюст има този хищник)

Не разбирам само, защо подводните същества разполагат с... крила Публикувано изображение



Невероятни параметри Публикувано изображение


Големите очи се състоят от близо 30 000 лещи (фасети), благодарение на които може да види плячка от 12 метра разстояние, във всички възможни посоки. Човекът има само по една, но вижда по-добре, за сметка на това само в една посока - напред.
Зрителните клетки за всяка шестоъгълна лупа има 8 зрителни клетки, докато при човека са цели 78 000 000. Водните кончета възприемат и с по-висока честота светлинни импулси. Ако за човек са нужни 24 кадъра за видео, то за водното конче ще са необходими 10 пъти повече.

Тука бях говорил за очите, но ако слушам Трихо да си свиркам всеки път когато платформата прави номера, ще ми умалее устата. Накратко, паяците имат 6 очи, но един друг вид имаше 8, пчелите май имаха 5, водните кончета също имат 5.


Публикувано изображение
Медоносната пчела замахва (плясва) с крилете си със скорост 190 пъти в секунда (11 400 пъти в минута), което е причина за нейното характерно жужене. Има видове пчели които достигат до 300 пъти в секунда! Водното конче замахва едва 30 пъти, но двата чивта крила ги правят върховните летци на планетата.

Водните кончета достигат скорост до 36 мили в час (малко над 56 km/h). Този рекорд е измерен в Австралия.

Други имена на водното конче по света: water dipper (воден черпак) в Англия, old glassy (стари изцъклени?) в Китай, а древните келти ги наричали "големи игли от крила". Надявам се да ме поправите за превода, че е мой.

Нимфите могат да поемат вода, която може да изстреля, за да ускорят внезапно в случай на бягство. Реактивният принцип е срещан сред много животни и това е един хубав пример.


Публикувано изображение


Най-дългият миграционен път поеман от насекомо е дело на... водно конче. За прекосяването на океани може да видите това видео .

Все още не е открита форма предшестваща тази на водното конче Публикувано изображение Нормално, това са 320 милиона години назад Публикувано изображение



Снимки: Alexandr Chuvilin, Thomas Shahan, интернет.






Из коментари:
Магарето: Снощи един такъв екземпляр :
Публикувано изображение
се беше вмъкнал в спалнята и бръмчеше.Един удар с прочетен вестник за зашеметяване, и още мърдащ беше даден на костенурките.Разкъсаха го за нула време, а даже и се скараха за едното крило.


am-am: горкият Публикувано изображение
за летящият дракон говоря Публикувано изображение
но се чудя, какво щеше да правиш, ако под ръка ти е само непрочетен вестник Публикувано изображение

на село имаме от тези екземпляри:
Публикувано изображение

Публикувано изображение
Публикувано изображение

за да си намериш от последните, просто трябва да се огледаш по главният път - той е натоварен с ТИР-ове и изглежда е място за масово самоубийство, нещо като брегът на слоновата кост Публикувано изображение




Публикувано изображение
Публикувано изображение

Наистина палитрата която ползват водните кончета е уникална. Вероятно това, че са въздушни асове не прави окраската им сама по себе си лесна мишена и могат да си позволят да се открояват. Като се наканя ще пусна тема и за мимикрията. Там е другата крайност, лишаването от индивидуалността за да се оцелее.
Има и интересни хипотези, защо българският народен танц е хоро, където хората се стремят да са еднакви и в движенията и в облеклото си...


Лина: Е как да заспя сега? Красивите водни кончета, изяждат красивите пеперуди.....Публикувано изображение


am-am: ех, че романтичноо Публикувано изображение
Като случая с Капулети и Монтеки.
а иначе женските водни кончета са гладни за любов толкова колкото и женските богомолки... ама много гладни...

Публикувано изображение
Публикувано изображение

ха, открих и росянка да си похапва с водно конче:

Публикувано изображение

без морални задръжки в природата, всичко яде всичко Публикувано изображение




милата: Страхотни снимки! Уникални цветове! :yanim:


am-am: Виж, миграция на пеперуди Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение





пак тя http://www.laymark.com/l/m/m021.gif
УАУУУУУУУУУУ! ИЗУМИТЕЛНО!Направо останах без дъх от красотата. Природата има уникални творения!
Страхотно е, благодаря ти!





















2 коментара: