Манджички XD

За Инка XD

Обобщено, темата обяснява на достъпен език средствата за редактиране на корици с Photoshop. Занимава се с премахване на надписи, лога и други обекти, както и с подобряване общият вид на изображението. Горе-долу е за начинаещи, но предлага техники позволяващи професионални резултати Публикувано изображение
Ако имате опит може да отскочите направо на примера с мацката с меч Публикувано изображение
Пък, ако споделите някоя нова техника, ще ми е любопитно Публикувано изображение

По случай празниците Публикувано изображение нета ми е никакъв Публикувано изображение и не ми се зареждат изображенията. С десен бутон давам на Reload Mozilla съм).



Photoshop я ползват и в NASA. Голяма е, тежка и платена. Ползвам версия CS2 (не случайно). Търсете най-леката версия, но не по-стара от CS2 и откажете всякакви ъпдейти.






Общи бележки Как да запазим качеството на изображението:
Правило първо - забравете за формата JPEG Публикувано изображение
Правило второ - не подценявайте Правило първо Публикувано изображение
Правило трето - не оразмерявайте гьотере.
и др.
Имам навика да работя в TIFF - поддържа слоеве, компресия и няма никаква загуба на качеството. Естествено и Photoshop-ският формат .psd

Режими на смесване:
Най-популярните са RGB и CMYK. Избират се от меню Image-->Mode. Получаването на цветовете чрез смесването на основните, е илюстрирано по-долу:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Нужно ви е да знаете само, че за най-добър вид ще трябва да сте в RGB, а ако възнамерявате да отпечатвате на хартия - CMYK. (Има режими в които инструментите не работят.)



Добрата новина: Хубавото на Photoshop е, че може да изпълни едно и също нещо по няколко начина. Донякъде е въпрос на предпочитания или навик Публикувано изображение
Лошата новина:
За оптимални резултати е задължително да овладеете няколко техники и да научите при какви обстоятелства да предпочетете една пред друга.
В Интернет прелива от уроци които стават прекрасно, но само за примерната картинка. Изброяват се безброй настройки и нито дума, защо са тъкмо такива, а не онакива. Най-трудното което ще трябва да разберете и усетите е, че има значение.

Ако ще четете надолу, трябва да сте наясно с няколко неща:

- Ще ви отнеме няколко часа за да го изпробвате и усвоите. Експериментирането е абсолютно задължително. Не може с метла да рисувате вежди, а с пила за нокти да обработвате камък.
- Ако нямате търпение, не се захващайте с големи предизвикателства.
- Не може да създадете от нищо нещо. Ако ползвате изображение с малък размер и резолюция, програмата няма за какво да се хване, че да го обработва. Това по филмите ще си остане по филмите. Неприятните линии, моаре, квадратчета, формата JPEG (компресия със загуба на информация) не са добро начало.
- Понякога просто е нужно творчество. Имате, да речем, някаква голяма буква върху лицето. Ще са нужни малко художествени умения.






Основни понятия във Photoshop

Слоеве: Неизбежно е да ги ползвате. Представете си всеки слой като едно напълно прозразно стъкло, върху което можете да рисувате. Може части от стъклото да прозират, а може и да имат специфични режими на смесване с долните.
Инструменти: Всеки инструмент въздейства по свой индивидуален начин. Ще разгледаме тези които ще трябват, по-долу.
Публикувано изображение

Четка: Повечето от инструментите се нанасят върху нашето работно платно, посредством четка.
Връх на четка се нарича формата която има четката и която оставя следа. Най-често е кръг. При голямо увеличение ще видите, че линията нанесена с четка всъщност е поредица от нанесени върхове:

Публикувано изображение
Стандартно отместването на всяка поява (връх на четка) е 1/4 от диаметъра.
Ползвах Flow=20%, за да си личи.
Твърдост на четката (Hardness): Четките си имат ясни граници, но краищата им можем да направим полупрозрачни, за да се преливат със средата под тях. Ето една четка без размиване (Hardness=100%, т.е. твърда четка) и до нея със 75%, 50%, 25% и 0%:

Публикувано изображение




 Твърдостта (Hardness) и големината (Size) на четката (нейният връх) най-лесно се избират след десен бутон (вече ще го съкращавам с д.б.)
Размиване на селекция (Feather). Подобно на четките, селекциите също може да преливат със средата си. Ето една селекция с размиване запълнена с черен цвят. Запомнете, че размиването е в двете посоки на границите, а не като при четката:

Публикувано изображение
Когато направим селекция, всички инструменти ползващи четка работят само в селекцията.
Има и други приложения, но за тях по-късно...
Инструментите с които се прави селекция са Marquee и Lasso. Кликате и влачите, няма какво да им обяснявам. Меню Select съдържа Feather, Deselect, Invert (обръщане на селекцията) и други опции (които може и да не ви притрябват).








Готови сте да започнете Публикувано изображение
Стъпките са:
1. Отваряне на изображението.
2. Изберете режимът от Image-->Mode.
3. Запишете файлът като psd (или tiff).
4. Изберете слоят върху който ще нанасяте корекции (ако е един, то значи вече е селектиран).
5. Изберете инструмент.



РЕДАКЦИЯ НА ИЗОБРАЖЕНИЯ
Нас ни вълнуват инструментите с които можем да премахнем нежелани обекти от изображението, като надписи, лого и т.н.
Да погледнем един пример който направих наскоро.


http://hannahhowell.com/wp-content/uploads/yapb_cache/highland_angel.1wocqiftqh8g48oo0cco0kgws.81sl1d7h1cg8404w888k4k8cw.th.jpeg
Публикувано изображениеПубликувано изображение

Като цяло примерът е труден, или казано с други думи, отнема време. Ползва много техники и до голяма степен отразява потенциала (пълната свобода) която Photoshop ползва.

Задължителни умения за придвижване в работната площ:
Задържан клавиш Alt и въртене колелцето на мишката - приближава/отдалечива изображението.
Задържан клавиш интервал (нужно е да сме с инструмента Move) и влачене с ляв бутон на мишката - движим се в платното.
Двукратно кликване върху инструмента Zoom - показва реалният размер на изображението.
Всичко останало е симулация и може да ви подведе (да показва размазано, насечено и т.н.). Разумно е когато правим промени засягащи цялото платно да сме именно в този вид.

1.
Healing Brush Tool - ползва се при изображения с добро качество и премахва тънки линии, като автоматично взема проба от заобикалящата среда. Инструмента ползва четка и просто кликате или влачите (като всяка четка).
2. Clone Stamp Tool - далеч по-практичен. Това е вероятно инструмента който най-често ще ползвате. Той взема копие от дадена област (с кликане със задържан клавиш Alt) и я нанася (клонира) с четка в друга област.
След като сте взели проба (със задържан клавиш Alt) всяко нанасяне с четка може да бъде все от едно и също място, а може и успоредно с ползването на четката да се движи. Това се определя от опцията горе на лентата - Aligned (подравняване).
Твърдостта на четката трябва да се определя от две неща - да се слива със средата (за да не се вижда намесата), но и да не е прекалено размито, защото се получава ефект при който зърнеността и детайлността се загубват в един осреднен цвят. Трябва да сте на ръба при който копираното няма да има граница с това под него. Този принцип е основополагащ, защото прави намесата незабележима и възможно най-сходна със заобикалящата среда.
Работата с инструмента вероятно ще наложи многократни изтегляния, като за всяко едно от тях да се взема нова проба. Не трябва да осакатявате новонарисуваното от палитрата цветове която е имало.
3. При ползването на гореспоменатите инструменти, вие буквално копирате дадена област. Неприятно ще е някоя чертичка или детайлче да ви издаде като се появи многократно. Затова редактирайте него или копията му. Инструмента Blur е удачен в случая за тези дефектчета, като ги замацва (погледните настройката за силата му Strenght в лентата горе). Blur ползвах и за лицето, за да получа копринена кожа, без да засягам детайлите по лицето.
4. Smudge Tool - специално за нашите цели, това вероятно е най-удобният инструмент. Отново ползва четка, като побутва дадена област накъдето я влачим. Обърнете внимание върху опцията на лентата горе - Strenght - тя задава с каква сила се разнася боята. Най-голям недостатък е, че прилага стабилно размиване, т.е. запилява всякаква детайлност. Идеален е за еднородни области като тази с роклята. Тъкмо него ползвах. За Strenght ползвах стойност около 75 (и варира до 50 и 80). Тествайте, това е единственият начин!
Не забравяйте, че най-ползваното действие, докато се упражнявате е Undo (запомнете клавишната комбинация, пести страшно много време).
5. Patch Tool - копира желана (здрава) област върху не добре изглеждаща (болна). Интерактивно е, което е удобно, но честно казано не ползвам този инструмент.
6. Копиране на желана (здрава) област върху не добре изглеждаща (болна). Това е често ползвана операция и е много важна (като всичко останало Публикувано изображение). Стъпките са следните:
- първо селектирате
област с Marquee или Lasso (надявам се знаете, че може да се добавя и отнема от селекция)
- копирането на тази област на нов слой става с клавишната комбинация Ctrl J
- преместете това парче с влачене при избран инструмент Move
- редактирайте парчето, така че да си пасне и слее с това под него. За целта може да триете (с Erase Tool), завъртате парчето (като натиснете едновременно Ctrl и T и влачите мишката отстрани на новопоявилата се рамка). За разкривяване на парчето, както разбрахте се ползва трансформация (клавишната комбинация Ctrl T). Изпробвайте дърпане на възлите на новопоявилата се рамка при задържани клавиши Ctrl, Alt и Shift. Те придават допълнителни настройки при ползването на повечето инструменти. По време на трансформация може да натиснете д.б. върху областта и изберете Warp - така може допълнително да изкривите, но се препоръчва за изображения с високо качество само. Сесията (трансформацията) се приключва с Enter.
7. След като минах областта на роклята със Smudge Tool се изправих пред следният (нека го наречем) проблем. Имаше рязка цветова граница напреки на роклята. Трябва да сте наясно, че колкото повече манипулации правите, толкова повече зърнеността за която споменах и детайлността се губят, което не е желано. В случая, обаче, заради еднородната среда прибягваме до следната ефективна хитрост:
Изберете отново инструмента Clone Stamp и направете четката му да е полупрозрачна. Opacity=12% примерно (в лентата горе) и мека четка. Важното в случая е, като копирате от едната страна на рязката цветова разлика, промените да са почти незабелижими нанасяйки ги оттатък. Нанесете многократно, като с това ще можете и да извършите преходът по-фино Публикувано изображение
8.
Има и по-сложни начини да извършите преход между две области с видима разлика в цветовете или осветеността. Ползвам примерно този:
- копирам на нов слой област от едната страна на споменатата разлика
- създавам му маска на видимост (в палитрата Layers третото бутонче долу)
- избирам маската (цъквам на нея)
- избирам инструмента Gradient с преминаващи цветове от бяло в черно и изтеглям в маската. За тези които не знаят маската определя кои части от даден слой да са видими. Когато рисуваме с черно в маската задаваме 100% да са невидими, а бялото задава видимост.
- редактираме допълнително парчето за да го наместим. При нужда създаваме ново от другата страна. Изглежда замотано и е. При определени случаи може да бъде удачно средство.
9. Нещо фино за изпълнение, но значително подобряващо резултата:
За левият ръкав, примерно, се оказа, че след Smudge и Clone Stamp (с размиване) границата беше силно заличена със стената на заден план. С инструмента четка Brush (взех проба, какъв цвят искам с кликане при задържан клавиш Alt) и смело направих линия по ръба на ръкава. Прави черти с Brush се правят като кликнете, задържите Shift и кликнете в друга точка. После минах със Smudge.
10.
За промяна на участъци с различна осветеност полезни са Dodge (изсветлява) и Burn (потъмнява). Отново погледнете каква сила имат (стойността Strenght=50% е силно завишена). Варирайте при зуумнато изображение с различна големина на четката или ограничете областта със селекция.
11. Като се сетя ще допълня.


Подобряване общият вид

Филтрите и настройките от меню Layers може да прилагате само върху участъци, като ползвате селекции и (или) създадете нов слой съдържащ областите които желаете да редактирате.
1. Меню Filter:
За изостряне на изображението:
От меню Filter-->Sharpen-->Unsharp Mask. За радиус изберете под 1 пиксел, а Amount зависи от това колко шум (пиксели с характер) има. Понякога позволява само 7, понякога над 100.
За придаване на по-размит вид в еднородните области Filter-->Blur-->Surface Blur.
2. Меню Image-->Adjustments-->
- Layer
- за промяна на целият вид е най-мощното средство, особено с поканалната обработка, но как да кажа... от трудните е най-удобното, но пак си остава трудно за обяснение и усещане.
- Auto
- тези настройки не са за пренебрегване. Пробвайте, най-малкото за да усетите нужда на какво има нужда изображението. А Undo си го знаете Публикувано изображение
- Color Balance
- при недостиг/излишък на основен цвят, позволява компенсиране
- Brightness/Lightness
- яркост (сила на цветовете) и осветеност
- Hue/Saturation
- нюанс (цвят) и насищане
- Match color
- много добро средство за подобряване на цветовете, чрез автоматичното изместване към съседни. Погледнете NeutralizeFade (силата на това Neutralize, т.е. доколко промените да бъдат пренебрегнати)

Останалите да речем, че не ви трябват.
За всички тези филтри и настройки има две важни средства за донагласяване:
1. Едното е History Brush Tool. В палитрата History сложете отметка до кой момент искате да се върнете и там където рисувате ще изскочи старият вид. Примерно цялото изображение е станало идеално, но тъкмо на лицето е светнало много и е запиляло детайлите. Естествено, стига да се вмествате в зададеният брой операции които се записват. Лично аз съм си ги направил малко, защото правят програмата още по-тежка.
2. За всяка манипулация, можете да намалите ефекта и (а и да ползвате различни режими с интересни, по-скоро артистични резултати) от меню Edit-->Fade. Тази опция важи единствено непосредствено след операцията (дори смяна на инструмент или цъкане ще я анулира като опция).

Ако има въпроси, наоколо съм за сега Публикувано изображение




ganinka Публикувано изображение, дано ти свърши някаква работа Публикувано изображение




 ilein78, не се ослушвай, дай някоя черно-бяла бебешка снимка да я оцветя Публикувано изображение

 Лина: На бебешките съм без дрешки(затова често боледувах)Публикувано изображение


am-am: Пред доктор и художник, не е срамно да се покажеш гола Публикувано изображение

 В случая си плачеше за градиент. Вижда се къде, защото новосъздадената област няма дефектите на оригиналната (прецаканата от компресията на JPEG). Може да прозвучи странно, но ако трябва да сме педантични, рисуваното небе си проси влошаване, чрез внасяне на зърненост, за да се вписва по-лесно.
Публикувано изображение

 Реших, че като започнахме първи стъпки в редакцията на корици, е редно да обърнем внимание и на източниците им. Несъмнено Amazon е златна мина за тях. Има си удобна търсачка и предлага добро качество.
Да вземем например тази страница . В нея се намира това изображение:


Публикувано изображение


Традиционният начин за сваляне, обаче, със save image as не работи. Затова прибягваме към следният, ползвайки Mozilla Firefox - от меню Tools избираме Page Info, след това Media и си записваме желаното от списъка с файловете Публикувано изображение
Заб.: Ако записва html файл, то копирайте адреса както показвам (с д.б.):
Публикувано изображение

 и го paste-нете в нов прозорец. Вече save image as ще работи Публикувано изображение
От тази страница , виждам, че прилагат и друг трик - разделят изображението на части (в случая на 35), но това мене не може да ме спре Публикувано изображение
 http://img32.imageshack.us/img32/3836/87566159.jpg

 Има и друг начин - примитивното снимане на принтскрийн Публикувано изображение и сглобяването, но при наличието на горният начин, този е просто излишен.

Горещо препоръчвам Публикувано изображение да записвате във формат png - удобен е за трансфер в нета с малкият си размер, а няма загуба на качеството.

Весело изкарване на празниците : )

Малко мат'р'Ял за упражнения Публикувано изображение


400 корици на любовни романи


Отбрах си любимите Публикувано изображение с размер между този:

Публикувано изображение
Публикувано изображение
и този: 
Публикувано изображениеПубликувано изображение Същите качих и във форумната тема, да не се излъжите да ги сваляте повторно Публикувано изображение
Закръглям на 700 корици.

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Най- са ми забавни тройките

Публикувано изображение
и тази Публикувано изображение



Публикувано изображение
 Публикувано изображение
 Публикувано изображение

 Публикувано изображение
Публикувано изображение
 ДедСмърф, де си Публикувано изображение

 Вадя от кошчето и другия коментар:
 The Duchess :
Фаворит ми е "Sweetest litlle sin"


Публикувано изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вмъкване на картинка - [im]нейния адрес[/im]

:01   :02   :03   :04   :05   :06   :07   :08   :09   :10   :11   :12   :13   :14   :15   :16   :17   :18   :19   :20   :21   :22   :23   :24   :25   :26   :27   :28   :29   :30