Манджички XD

Е ли изкуство фотографията?

Типично за мен, уважавам хората, но повече тези които не познавам. И смятам, че са по-умни тези които не говорят.

"Зъболекари и фотографи са две от най-разочароващите професии. Зъболекарите защото биха искали да са доктори, фотографите защото биха искали да са художници." П. Пикасо

Аргументи, че Е ИЗКУСТВО.
Контрааргументи, че НЕ Е.

Аргумент: Както има махленски футбол по дворовете на училищата, така има и професионален в шампионската лига.
Контрааргумент: Сякаш не сме виждали аутсайдер да бие силен отбор на терена...

Аргумент: Всяко занимание, което твори красота, е изкуство...
Контрааргумент: Изобразяването на катаклизми, болка, страх, също може да е изкуство. Да търсиш изкуство само сред красотата е като датърсиш възпитание само сред културни хора.

Аргумент: Всеки опит да се улови красотата на реалността през погледа на един човек - и след това да се представи пред останалите - е изкуство

Аргумент: За изкуството се изисква усет.
Контрааргумент: За хубава фотография е нужен хубав фотоапарат. За пример, хубавата четка изобщо не е гаранция, че ще отрази нещо хубаво http://www.laymark.com/i/m/m052.gif

Аргумент: За хубава снимка е нужен талант. Колко от вас могат да нарисуват една хубава къща? А колко от вас да я снимат? Таланта предполага, че е рядкост.

Аргумент: Влага емоции, страст, вдъхновение...
Контрааргумент: Честито! Всеки играл си с кофичка с пясък на плажа е самороден талант.
Интересно, че защитниците на това колко са велики фотографи, не желаят снимките от бала, сватбата и прочие да спадат към изкуството. Може би, защото с лекота попиват огромен емоционален заряд, какъвто някой "майстор" цял ден "творейки" не може да сътвори на полето http://www.laymark.com/i/m/m146.gif

Контрааргумент: За фотографа, както и за художника е важно да успее да предаде на творението си живот. Не просто да е изображение. Именно това е изкуството.
Фотографията е изкуството да уловиш момента...

Аргумент: Фотографията не е лъжица за всяка уста.
Контрааргумент: Аман от себични клиширани елитарни http://img.zamunda.net/pic/smilies/shit.gif въжделени.

Аргумент: Фотографията е изкуство,независимо от твоето мнение.
Контрааргумент: Изкуството е субективно понятие и като такова се определя от отношението на човек към него. Дали фотографията е изкуство неизбежно зависи и от моето мнение.

Аргумент: Фотографията не е само щракване на копче, следователно е изкуство.
Контрааргумент: Не съм твърдял, че фотографията е щракване на копче. Фотографията е трудно овладяема и изисква стабилни познания. С копчето което само описвам механизмът на възпроизвеждане. Твърдя, че регистрирането на изображението получено от обектива НЕ зависи от човешките емоции или таланти. Матрицата е сензорът на фотоапарата, а не човешкият ум или дарба. Останалото е или подвластно на учене (следователно е просто наука) или се причислява към други изкуства.Как е възможно да се приеме комплексното изпълнение по тонални и цветови характеристики на няколко милиона пиксела за дело на човешкият талант, когато човешкият ум също като компютърът може да изпълни за единица време точно една операция!
Като един съвременен Марк Твен, аз прогнозирам, че до няколко години ще бъдат създадени програми генериращи песни. Музиката е приложна математика и аз лично съм открил закономерности повтарящи се в любимите ми музикални произведения. Кой има смелостта да нарече такава програма творец на изкуство?
Използваният израз след това е "показване света наготово". Може ли фотографът да покаже нещо повече от това което виждаме и с прости очи? Художникът деформира с несъвършенствата на анатомията си; кинорежисьорът осъществява замисълът си с композиция от кадри; композиторът с балансът на тонове и т.н...
Веднъж опитах да си обясня какво прави едно музикално парче произведение на изкуството. Открих следното - осъществен е баланс и хармония които биха рухнали при премахването или добавянето и на един тон! Какво може да добави и извади фотографът в един пейзаж за да постигне този баланс и как изразява личните си емоции когато е безпомощен да скрие дори Слънцето?
Ех, суета... Искаме и онова което не можем... 
Tа- възниква обаче въпросът какво е 'ars' .....
Гонене на съвършенството. Очевидно има много спънки в човешката природа които пречат дори да започне това търсене. Успелите да се преборят с природата си наричаме творци, а създаденото от тях-изкуство.  
Прочетох и нещо доста по-прямо:
"Фотографиите са начин за регистриране и показване на данни в графично визуален вид.
Документи са.
Бегло прочетох някъде, че самата дума фотография се превежда като "игра със светлината". Замислих се за копирната машина...

Аргумент: Не само, че е изкуство, но е едно от най-красивите изкуства...
Контрааргумент: Хмм, най-продуктивно не е ли синоним на най-лесно?

Аргумент: Според мен е изкуство да умееш да запазиш един момент вечен.
Контрааргумент: Така е. А твореца е фотоапарата.


Малко примери:

Публикувано изображение

Много примери.

Аргумент: От талантливият фотограф може да излязат уникални фотографии.
Контрааргумент: Нека твори цял ден с някой сапунерка и да сравним резултата с това:
Публикувано изображение

Аргумент: Щом разказва истории и предава емоции, значи е изкуство.
Контрааргумент: Това може да стори всеки който снима деформирана от топенето люлка в Хирошима. Как е възможно такава снимка да не е въздействаща!

В началото имах и аргументи и контрааргументи:
Белег на изкуството е, че то има завършен вид-има си точният баланс от внушения, емоции и изразни средства. Също както подправката в един кулинарен шедьовър, така и произведението на изкуството не търпи нито "пресоляване", нито да остане "безсолно". Да допуснем (уфф тая математика), че балетът е изкуство. Но тогава може ли един резен от постановка (снимка) да бъде изкуство? Изкуство ли е музика на която са премахнати или добавени ноти? Изкуство ли е само по себе си парче плат от висшата мода, следа от четка или дума от стих? Въпросът е подвеждащ. Фотографията е неспособна да обхване всичко, но може би точно в това се крие предизвикателството. Понякога едно изражение, ъгъл или цветоусещане може да впечатли повече и от най-грандиозният проект. Съвършенството е в простотата. Нищо не може да се сравни със застиналият във времето миг красота. Защото е само миг. Неуловим, капризен, непостоянен...
И все пак изкуство ли е просто да отразиш нещо което е изкуство? Фотографът не заповядва как да залезе слънцето, той само избира от къде да гледа спектакълът. Не омаловажава ли стойността на фотографията това, че истинската работа вече е свършена? Можеш да подчертаеш нещо с осветление, ъгъл или композиция, но всъщност нищо не създаваш от нищото. И все пак фотографията може да е потресаваща, може да ни хипнотизира или шокира...
В човешкото общуване 50% от комуникацията се осъществява визуално, 30% от това какво казваме и 20% от това как го казваме. Аз инатливо търсех музика която не понасям за непознат (наскоро научих пола) само заради тъжният аватар който имаше; по-лесно е да критикуваш някой който няма аватар, а сме предразположени към тези пресъздаващи щастие... Примери много. Истината е, че всички съдим за другите по това как изглеждат, избираме си жилище и според това как изглежда, приемаме околната среда за свое настроение. Ние сме хамелеони които се сливат като имитират. Докъде с причина, докъде без, няма значение. Прозявката, усмивката, тъгата... не могат да ни оставят безучастни. Те са заразни, както и внушенията за клаустрофобия или простор, мрачен или светъл изглед, напрежение или спокойствие... Да станем съпричастни е целта на всяка фотография. Фактът, че някои снимки го постигат говори сам по себе си.

Аргумент: Нужни са знания.
Контрааргумент: "Фотографията не е изкуство. Всеки олигофрен, разполагащ с последен модел 12 пикселов апарат може по случайност да щракне нещо, което да се получи красиво, и после всички да примирате. Я сложи този олигофрен зад едни барабани или му дай китара - нищо няма да стане."
"Съвременните фотоапарати имат възможност да снимат в серии, т.е. като видиш нещо интересно, просто насочваш машинката и натискаш копчето. След това си избираш една от 20-те снимки, регулираш във фотошопа каквото си поискаш, изрязваш излишното и това е. Изкуство е живописта - да разполагаш с четки, бои и парче платно и да нарисуваш картина, която трудно да се различава от фотография. В тази връзка не признавам за изкуство и изгъзиците а ла Пикасо, които всяко дете в детската градина може да нарисува."

Интересна случка: Hedy Lamarr e родена в Австрия (под името Hedwig Eva Maria Kiesler) през 1915г и умира в САЩ през 2000г. Тази жена има ангелско лице и бурна автобиография. Издига се на върха на богатството и славата, и умира в мизерия, заради последователните си шест брака. В началото води хамелеонски образ на живот, защото имала еврейска кръв. Освен красота, тя е автор на съществени технически открития свързани с радиотехниката. През 1999г предявява съдебен иск за 15 млн долара + 10% от продажбите на CorelDraw 8, защото фирмата използва нейното лице за рекламни цели на обложките на продуктите си. Всъщност заради това лице тя завежда и дело срещу тв компания Gallo, защото и те използвали лицето й като емблема на телевизията си. Искът бил 12 млн долара. Както и да е? Съдът уточнил, че лицето вече не е нейно, защото то е претърпяло козметика под CorelDraw, а това за мен автоматично кореспондира с изключителното, в случая с изкуството.

Но... превратностите на съдбата. Май си промених мнението след като си зададох въпросът талантът условие или предимство е във фотографията.

Енциклопедия Британика дава следното определение на изкуство: "Използването на умения и въображение в създаването на естетични обекти и среди, които могат да бъдат споделени с други".

"Изкуството в най-общ смисъл е претворяване на действителността в художествени образи. То е умението за представяне на определена информация на зрителя или слушателя посредством една от формите на естетическо възприятие и възпроизвеждане на света.
...
Най-старите форми на изкуство, достигнали до наше време са малки статуетки и рисунки по камъни и пещери от времето на Палеолита, преди около 40 000 години."

Какво е общото с днешният сюрреализъм примерно? Че и двете са плод на човешката активност. Във фотографията обаче, автоматизацията измества ролята на човека. И когато някой говори за умения как да си настроиш фотоапарата, то той обсъжда някаква култура на снимане, а не таланта. Последвалата редакция пък, не e фотография. Какво остава да съотнесем към таланта на човек, за да наричаме продуктите на неговият труд произведения на изкуството? Изборът на място, ъгъл и момент? Ясно е, че колкото и да съм талантлив нямам пророческите дарби да предугадя събития, като развитието на бейзболен мач или залез. Ако нямам естетическа свръхсезаемост не мога ли да застана на правилното място-онова което би отговаряло на изискването за изкуство-да въздейства? Колко талант е нужен за да направя серийни снимки?

Има обаче един по-съществен въпрос който вече пренебрегнах веднъж. Фотографът създава шедьоври или ги копира? Кое е истинският шедьовър - залезът или негова снимка? Нещата опират като дискусията в музиката - заслужава ли кавърът слава при наличието на оригинала? Кое е красиво - това което се оглежда в огледалото или отражението му? "Писането" по матрицата нещо повече от натискане на копче ли е?
Плагиат ли е художникът отразяващ на платното си една пасторална картина? Той може да се опита да отрази действителността, но ще успее ли? НЕ. Дори в умелата имитация и години усъвършенстване личният почерк е неизбежен. Именно той определя дали нещо е изкуство. В творчеството на Ван Гог не се ценят правите линии или греша? Трепетът прави изкуството. А хиляда различни начина на натиск на едно копче не може да промени разположението на пикселите в една фотография...

Личната ми позиция е, че фотографията не е изкуство, но фотографиите могат да въздействат като изкуство. Ние съдим по резултата от фотографията за фотографията, без да отчитаме плод на кого или какво е.
Заснимането на въздействащ залез е точно толкова въздействащо колкото и самата му гледка. Разбира се някой ще се самоизтъкне с таланта си да слага рамки. Защо наблюдавайки залезът не го наричаме изкуство? Защото не е плод на човешката интерпретация. Доколко огледалото използва умения и въображение решете вие.

Да твориш значи да създаваш.

В случая човекът не е ли само огледало? Кое е красивото, това което се оглежда или отражението му? Кое е шедьовърът - "Тайната вечеря" на да Винчи или нейна снимка?

Спомням си научнопопулярен филм за най-известният фотограф на светкавици във Великобритания (вероятно има давност). Знаете ли къде се намира той по време на буря? Вкъщи. Фотоапаратът му дори не щрака бързо. Той просто е настроен да прави снимки през определен интервал от време. Колко точно умения и въображения използва докато си дремва?

Аргумент: ... Както някой би оценил единствено като късметлийски снимките на фотограф, така и друг не би дал пет пари за композицията на Пит Мондриан. То в тази перспектива можем да попитаме: "Рисуването - изкуство ли не?" или "Танца - изкуство или не?"
...

Контрааргумент: Подвеждаш. Хората имат различен вкус, но и общи представи за красиво/грозно. Иначе нямаше да ценим естетите-онези умеещи да задоволят масовият вкус. Още бебетата реагират на израженията които виждат в околните. Това си е непредубеден избор.
Шоколада е вкусен, рисуването е изкуство.

Аргумент: Всичко е до възприятие, поглед и светлина...и малко въображение.
...

Контрааргумент: Съгласен съм. Да създадеш идеалната (въздействащата) композиция е изкуство. Но не и да я снимаш. Последното само ти осигурява по-голяма публика.

Не знам да се радвам или да плача, че има неща които са "ясни" на всички, а аз не съм от тях...


Натъжаваш ме...

Аргумент: От 100-те (снимки) да намериш тази която е уловила точно мига, без думи и разяснения.
Контрааргумент: Само го каза. Подбора e изкуство/изисква естетически възприятия. Не спомена самото фотографиране.

Имам два слаби пункта. Дали композицията не е част от фотографията и дали всичко в което се вложат много усилия и емоции не е изкуство. Създаването на въздействаща по специфичен начин композиция изисква и умения и въображение. Това го прави изкуство, но то си е такова и без да се фотографира! Безспорно творчеството и емоционалността вървят ръка за ръка. Дали ако съм емоционален докато опитвам да творя, (пък било и ако имам цялото свободно време на Земата) ми гарантира, че ще създам произведение на изкуството? Май не.

National Geographic. Трябва да призная, че те са просто една класа над всичко останало. Но какво правят тяхните фотографи? Обикалят целият свят. А какъв е светът? Светът може да бъде и е впечатляващ, уникален, забележителен, възхитителен, очарователен, изумителен, фантастичен, приказен, омаен, пленителен, внушителен, грандиозен, божествен, крещящ, скандален, фрапантен, поразяващ, груб, откровен, разочароващ, огорчаващ, плашещ, неразбираем, енигматичен, непонятен, подвеждащ, химерен, шокиращ, песимистичен и оптимистичен, първичен, неподправен, неприличен, циничен, вулгарен, дразнещ, отвращаваш, възмутителен, провокативен, въздействащ... , не фотографията...

Светът е бил такъв и преди фотографията и не е такъв заради фотографията!

Аргумент: Благодарение на фотографията имаш възможност да те видят много повече хора, от колкото ако изложиш картината си в галерия или ако я продадеш на някой колекционер, който ще я затвори в къщата си и ще си я гледа сам.

Контрааргумент: Някой може да каже, че без фотографията всички тези емоции не могат да се предадат на хората непосетили точното място в точното време. Същото ще е в сила и ако печатарницата, доставчиците и т.н. не си свършат работата. Куриерът човек на изкуството ли е?

Аргумент: Това мисля е безсмислено твърдение. То е почти толкова в сила, колкото да благодариш за вкусната си вечеря не на готвача, а на миньора изкопал рудата за приборите ти.
Контрааргумент: Това, че ще забравя да им благодаря не намалява заслугата им вкусната ми вечеря да е вкусна.

Аргумент: Мълчанието също е изкуство.
Контрааргумент: Изкуство е да знаеш кога да замълчиш. Мълчанието е смърт.

отражението не е изкуство... но може да бъде, ако огледалото го пожелае...

Аргумент: Следователно всички портрети и пейзажи не са изкуство. Просто отражения.
Контрааргумент: Не. В подражанието (имитацията) се изливат чувствата (рисуваните портрети и пейзажи), местиш дървото което не ти допада и извиваш алеята в друга посока. Недостижима е пълната реалистичност. Това не е миг в който отразяваш буквално. "В цитирането няма лично мнение" - така казваше учителят ми по литература. Защо наблюдавайки залезът не го наричаме изкуство? Защото не е плод на човешката интерпретация. Доколко огледалото използва умения и въображение решете вие.

Аргумент:  Фотографията е изкуство, когато знаеш кога да снимаш.
Контрааргумент: Изкуство е и да уцелиш подходящият момент когато подминаваш картина за да я видиш в правилни пропорции, да си легнеш на време за да си бодър на другият ден, да спреш да се къпеш преди топлата вода да е свършила...
В думите ти има логика, макар че тя урежда произволно некадърен и неталантлив човек да направи шедьовър. Не се ли замисляш как това е възможно? Ами отговорът е лесен-шедьовърът вече е направен.
Кой ще се престраши да отговори? Кое е шедьовърът - "Тайната вечеря" на да Винчи или нейна снимка?

Кой определя какво е изкуство?
Мнозинството консуматори.
Следователно-ако пусна сега анкета, в която всеки потребител (а той е потенциален консуматор) гласува "за или против", ти ще се съгласиш с мнозинството, ако то каже, че е изкуство ? 
Контрааргумент: Известно ми е, че общоприетото мнение за фотографията е, че то е изкуство. Само личното ми мнение е, че не е. Когато говорим за мнозинства в мисленето нека не забравяме, че това предполага и малцинства. Идеята на демокрацията е да се налага волята на мнозинството. Това "единодушие" гарантира някакъв мир. Именно него нарушавам подлагайки несъмнените представи под съмнение. А това води до несигурност.

Аргумент: Нека се опитаме да дефинираме понятието "изкуство". Съгласихме се, че изкуството трябва да създава нещо уникално и да въздейства, т.е. да предава емоциите, които творецът изпитва на хората, които възприемат произведението му. Но не мисля, че това е достатъчно. За мен за произведение на изкуството може да става въпрос само тогава, когато създаването му изисква талант.
Контрааргумент: Ще повторя основният довод, че фотографията е изкуство-този, че то въздейства. Ще повторя и моето опровержение. Онова което се вижда е въздействащо и без намесата на човек, с други думи човек не твори. Държа да се разграничи декораторството и архитектурата като отделни изкуства. Те са плод на човешката мисъл и активност. Не на механично отразяване на лупи и огледалца.
Кое е красиво - фотографиите на хора или хората които са снимани? Не е ли най-големият творец на света огледалото в банята ни?
Аргумент: Значи и киното, като фотографията, ползващо лещи и огледала не е изкуство?
Контрааргумент: Не. Едното е плод на активност, а другото-не! Активност-живот. Пасивност-смърт. Толкова ли е трудно да се разграничат?

Продължаваме да съдим за фотографията по нейните плодове, без да се замисляме плод на кого или какво са. Защо работниците изкопаващи мраморни плочи не наричаме творци?

"Ако ВСЕКИ може да се научи да го прави, това не е изкуство, а занаят. Ако обаче изисква талант, без който не можеш да го създадеш, колкото и да се учиш - значи е изкуство."
Някога мислех, че хората са боговете. Защото могат да създават живот и да отнемат живот http://www.laymark.com/i/m/m073.gif Към вдъхването на живот днес бих добавил творенето на изкуство.
Изкуството на спора е да защитаваш изгубени каузи, не печеливши. Само дето моето престава да е изкуство, защото се превръща в защитена теза-не виждам отговори на въпросите които зададох...

40 коментара:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=ejyJ3-r8yBE&feature=related

  ОтговорИзтриване
 2. http://www.youtube.com/watch?v=YWgm4010nsM&feature=player_embedded

  ОтговорИзтриване
 3. http://www.youtube.com/watch?v=3HesvNbPSCk&feature=channel_video_title

  :16

  ОтговорИзтриване
 4. анонимен приятел14 юли 2011 г., 20:14 ч.

  Черно- бялата фотография също респектира:
  Ето същото музикално произведение със слайдшоу от фотографии, допълващи внушението в изпълнението на пиано:
  http://www.youtube.com/watch?v=7aMIC4yT_Ns

  ОтговорИзтриване
 5. Хайде с нас на Рила, в понеделник заминаваме. След събота и неделя в София..

  ОтговорИзтриване
 6. http://www.youtube.com/watch?v=bnUBqO5lzDQ&feature=channel_video_title

  ОтговорИзтриване
 7. [im]http://ecx.images-amazon.com/images/I/510P8Z5H41L._SS500_.jpg[/im]

  ОтговорИзтриване
 8. Хммм..."Зъболекари и фотографи са две от най-разочароващите професии. Зъболекарите защото биха искали да са доктори, фотографите защото биха искали да са художници." П. Пикасо
  [img]http://forums.data.bg/style_emoticons/default/smile.gif[/img]

  ОтговорИзтриване
 9. Добро утро и хубав ден :07

  ОтговорИзтриване
 10. Айде сега.Оксиморони разни..... "Добро" никога не може да се съчетае порядъчно с "утро", а "хубав" с "ден".Виж "фотография" с "изкуство"-може, но категорично съм против извращения като в по-горния коментар.
  [im]http://www.getsmile.com/emoticons/smileys-91853/aiw/glare.gif[/im]

  ОтговорИзтриване
 11. Хирурзите винаги са завиждали на касапите, защото не могат да задържат карантията, а бог на фотографите, заради самочувствието, че са създали нещо без креационизъм.

  http://file.bg//php/GetFile.php?f=112070Rbtah [im]http://www.laymark.com/i/cz/cz03.gif[/im]

  ОтговорИзтриване
 12. http://www.parallelreality-bg.com/statii/filosofia/214-2011-01-29-22-17-14.html "какъв фотограф? Какви фотографии? Не е нужно да ги има, за да ги има." cool [im]http://laymark.com/i/m/m021.gif[/im]

  ОтговорИзтриване
 13. Толкоз много си изписал, да беше ме питал, щях да ти спестя усилието да се главоблъскаш :))
  E, разбира се, ама с фотошопа :)))
  От ИЗКУСиТелната фотографка хахаха (на младини, де хахах)

  ОтговорИзтриване
 14. Упс, виждам едно личице, което много ме радваше

  ОтговорИзтриване
 15. :15 тя пак си е там... просто друг Аватар...

  ОтговорИзтриване
 16. ДНес ли е денят? :03 Щото, ако е днес, честито :16
  Торта не можах да спретна, но пък една прегръдка приятелска е по-сладка и от най-сладката торта, нали? :11 :27

  П.П. Стара Загора много не ме вълнува, и се надявам да не ме и завълнува :28

  ОтговорИзтриване
 17. Не е днес, но се упражнявай [im]http://www.laymark.com/i/m/m131.gif[/im]
  Днес е международен ден на тези които повтарят училище [im]http://www.laymark.com/i/m/m188.gif[/im]
  Какво му е на СЗ-то?? [im]http://p1pd4w.bay.livefilestore.com/y1p8j7Pe5RycNN7OPnwCtcdpcfEF2BZIVgTOZ5xlEM5xuoeOsznrbgmnRPkSWbk36gYZnT9HkkrhMwEVuG9_9tjQg/EM_YoCi191.jpg?psid=1[/im]

  Утре пак :30

  ОтговорИзтриване
 18. Ам-ам, Честит рожден ден!

  ОтговорИзтриване
 19. E, не - аз съм го изпуснала РД-то :27
  Хм, ама съм празнувала, да знаеш, щото точно тогава бе и РД-то на свеки :15

  ОтговорИзтриване
 20. Упс, чекай, че пропуснах да ти пожелая таз година булка, догодина - люлка :14 :16

  ОтговорИзтриване
 21. [im]http://p1pd4w.bay.livefilestore.com/y1pAUdQ8mVBS_BkmiDJyGxI3DX3BZlrS8NLw4h6JUTVfj308ZLyKrhFkf-H8O8MVXkVqHMagMTir1H2Ps9jeuCOIQ/JFDBQ00001070425A.gif?psid=1[/im]

  ОтговорИзтриване
 22. Хихи, толкова бързо ли искаш да ти порасне наследничето :)))
  Леле, как си изкарал толкова време без мрежа, а? Таман да ти дойде акалът в главата, 'ма не ми се вярва хохохо

  ОтговорИзтриване
 23. хахха акълтът, не акАлът - ти сФащаш бърже, не е като някои твои "приятели" хаха

  ОтговорИзтриване
 24. Мамо, до сега нямах нетт :(((((((
  И хоста на мамуните ми си е заминал. Студено е, блазни ги топлото. Заплюл съм си нова булка. Детска учителка, с нужните дадености за да искам да ми преподава... там каквото се преподава на малчОганите. Бе... пу, пу, за какво ми е такава беля на главата като да ми дойде акъла XD
  ади, приятни сънища и бъди непослушна ^^

  ОтговорИзтриване
 25. "Всяко занимание, което твори красота, е изкуство..." е за това съм с 2-те ръце!

  ОтговорИзтриване
 26. Не и ако те дръпна за ръката XD

  ОтговорИзтриване
 27. Весело посрещане на Новата година! Здрави и нова булка през идната :))

  ОтговорИзтриване
 28. Исках да напиша здрави и щастливи, но както напоследък ми се случва, пишейки изпускам цели фрази :)))

  ОтговорИзтриване
 29. Защото от много готвене оставаш гладна XD
  (мечка)

  ОтговорИзтриване
 30. Ааа, разкошен подарък!!! Адски много ми харесва - ще си я сложа в блога :) Нали може?! :))
  Благодаря ти, много те бива, да знаеш :))
  Гуш :)

  ОтговорИзтриване
 31. Пак съм аз :)) Можеш ли да я намалиш до размери 1200 на... да речем 300, като запазиш, разбира се, оригиналното съотношение на височина и ширина на кръгчето (предполагам имаш psd файла). Разбираш за какво говоря, нали? :))
  Малко съм нахална, но само малко :))

  ОтговорИзтриване
 32. Ето, мамо, сплесках ги до чиния ^^
  Размера им е само 100 КВ повече от твоето, а качеството е убуу:
  http://img577.imageshack.us/img577/9355/cupcakelogov1fedorka2.jpg
  http://img515.imageshack.us/img515/3100/cupcakelogov1fedorka3.jpg
  http://img825.imageshack.us/img825/1821/cupcakelogov1fedorka4.jpg

  приятни сънища

  ОтговорИзтриване
 33. Това го натъкмих и по широчина, пробвай го: ossigeno ^^

  ОтговорИзтриване
 34. Страшен си! Много ти благодаря :* Днес ще си поиграя, ако ми остане време да си променя и леко визията на блога. Прегръдки :)

  ОтговорИзтриване
 35. Честит празник и на теб :)
  Пакости и любов, демек любовни пакости или пакостлива любов :))

  ОтговорИзтриване