Манджички XD

Психотропните гъбки и древните култури (или как се кове митологията)

Публикувано изображение


"Момчета, подскажете, моля, как да си отгледам гъби в домашни условия - интересува се в един наркомански форум нюйоркски тинейджър. - Омръзна ми всяка седмица да бродя из горите, но без гъби вече не мога да стоя в училище. За мен това е като чашка силно кафе сутрин..." Не минал и половин час и младият наркоман получил повече от тридесетина полезни съвета. При това опитните "гъбари" разказвали с най-големи подробности за всички тънкости в отглеждането на халюциногенни наркотици не само у дома, но и в някое безлюдно място: как да се отделят гъбните спори, как да се полива реколтата, как да се получи максимално количество псилоцибин.

Неотдавна Флаури и неговият партньор иззели голямо количество халюциногенни гъби на стойност 73 600 долара. Двата огромни пакета лежали в колата на 26-годишния Джон Брайсбън, жител на Пенсилвания, който пътувал за Ню Йорк. На разпита той признал, че в продължение на много години отглеждал гъби в гората недалеч от дома си.
"Не виждам в постъпката си нищо незаконно - възмущавал се той. - Халюциногенните гъби са били отглеждани и употребявани за храна още от древните индианци в Северна Америка. Нямате право да ме вкарвате в затвора."




Сахара преди 9 000-7 000 г.


В праисторически времена Сахара е пълна с реки, езера, гори и човешки популации. В наследство имаме скални рисунки, запазен и до днес, в резултат на липсата на влага. Говорим за палеолита - преди 9 000-7 000 г. в областите на планините Tassili (днешен Южен Алжир), Tadrart Acacus (Либия) и dell'Ennedi (Чад).
Най-впечатляващи са тези човешки образи, чието предназначение е да изобрази, че гъбите ръководят ума:

http://p1ordg.bay.livefilestore.com/y1p55NJMrUKsvNWXujPIEpjgEJn9V9Yj0LwH7KS1EMchKjMJWyMn-dAd2TNNOISnEf7WZmzUzXrpIt35RsGd-jm4KtFmEAWqGpb/Tin-Tazarift.gif?psid=1

Изображенията на гигантски митологични същества с човешка форма и животни, заедно с безброй малки същества с рога и пера застинали в танц са изрисувани в редица заслони на юг от Сахара. Сцените са изрисувани в контекста на запозващи обреди.
Нещо повече, те си имат дори бог на гъбите:
Публикувано изображение
(изображения от района Tassili)
галерия
галерия
галерия



Да преминем от Африка в Азия...

Преди 6 000 години...

Най-ранните сведения за психотропни гълки има около 5 000-3 000 г. пр.н.е.
Най-ранните доказателства за опияняваща употреба на Amanita muscaria (Червената Шапчита - вж по-долу) се основава на лингвистичен анализ на езика от Северна Азия. Около 4 000 г. пр.н.е., на уралски език се разделят два клона, като и двата съдържат подобни корени за означаване на пиянство. В някои от тези езици коренът "pang" означава както "в нетрезво състояние", така и гъбата Червена Мухоморка.



Преди 4 500 във Франция

Долината на чудесата е местност в Алпите, днешна Франция. Праисторическото изкуство изобразява познатите ни гъби Amanita muscaria (или сходната и А. pantherina). Най-високият район на Alpi Marittime е планината Bego, смятана за свещена от древни времена. Хилядолетните слоеве нанесено праисторическо изкуство започват началото си 2 500 г. пр.н.е. Най-голяма концентрация има в района Lombardia - близо 100 000 скални рисунки. По-любопитни са тези 30 000 на върха Bego (2 000-2 500 м).
Гравюрата "Племенен вожд" близо до върха изобразява роговете на гъби от вида Amanita muscaria.

Публикувано изображение
(Бронзова епоха, 1 800 г. пр.н.е.)

Един детайл ни дава представа какви точно са тези рогца, а именно този Публикувано изображение - явните белези на гъбата са изобразени ясно - ствола, пръстена инапръсканата повърхност.




Ведите преди 2 500 г.
Спорната книга на R. Gordon Wasson от 1968 г. изказва хипотезата, че става въпрос за Червена мухоморка:

Публикувано изображение


Арийците принадлежат към индо-европейските миграционни вълни. Химните на ведите са набор от свещената история от Индия. В първата от четирите Веди, на Rgveda, са посветени голям брой химни на бог Сома. В тях се споменава за магическа опияняваща гъба, "превръщаща хората в мечтатели", наречена Soma:

"Ние опиянени Soma, сме станали безсмъртни,
Разкрито било, че сме намерили богове.
Кой може да ни навреди, какво опасност може да ни достигне,
O Soma безсмъртни! (..)
Напитка, която е проникнала душите ни,
безсмъртие в нас смъртните"
(RgVeda VIII, 48)

По описанието в религиозните артефакти, става ясно, че първоизточник е Syrian rue (Peganum harmala) и Amanita muscaria - познатата ни Червена шапчица:

http://p1ordg.bay.livefilestore.com/y1p7q-r_ex_YlfVyXtRq6dnmakrdO4IDxbKM1Wl0rMszekVtwF650MGlAyAP23dIik_nJ5hxo_RT9qQIrkdZoxARixlMkzAi-eV/amanita_muscaria_red1.jpg?psid=1

Южна Индия преди 3 400 г.


Публикувано изображение
Публикувано изображение
(Aryannoor - Trichur, Kerala)

Каменните гъби от Керала принадлежат към желязната епоха - мегалитни паметници на Индийския полуостров в Керала датирани отпреди 1 000-1 400 г. пр. н.е.
Култа към тези гъби се дължи на свойството на психотропните да позволят преминаване в отвъдното, в подземния святи с култа към мъртвите.

галерия
Познатата ни Amanita muscaria (Червена Мухоморка) е широко разпространена в южна Индия Публикувано изображение
Същото се отнася и за...



Сибир преди 2-3 000 г.

Следите остават:
Публикувано изображение
(Sagola-Siberian Orta)

В крайна Източен Сибир, над Северния полярен кръг, на брега на река Pegtymel вливаща се в Северният ледовит океан, е открита богата колекция от изсечени изображения, предимно от палеолита. Сред тях се разпознават берачи на гъби Публикувано изображение

Публикувано изображение
Публикувано изображение


Тези земи се обитават от съвременният народ на... чукчите.
В момента има етнографски доказателства за своя собствена митология за антропоморфни гъбки от Чукотско на Аман, както и в скалите на река Pegtymel.


Периода 0 - 1 800 г.

Историците смятат, че скандинавдките викинги поглъщали Amanita muscaria (Червена мухоморка) преди да влиза в битка.

Wasson пише:
No one who discusses the fly agaric in Europe can ignore the debate that
has been carried on for almost two centuries in Scandinavia on this
issue. First Samuel Odman in 1784 and then Frederik Christian Schubeler
in 1886 propounded the thesis that those Viking warriors knows as
'beserks' ate the fly-agaric before they 'went beserk'; in short, that
'beserk-raging' was deliberately caused by the ingestion of our spotted
amanita.

Като цяло скандинавските историци подкрепят идеята, че викингите са употребявали Amanita muscaria за да бъдат яростни в битка, но много преки доказателства няма.
Примери за артефакти чиито символи са със спорно тълкуване:
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение


Библейска сцена от 1291 г.

Фреска в абатство Plaincourault в Indre, Франция изобразява Адам и Ева стоящи до едно дърво на знанието, което поразително прилича на гъбата Червена мухоморкаа Публикувано изображение

Публикувано изображение


Историците отричат приликата.


Отвлечения от 1658 г.

Полски военнопленник пише за една култура от Западен Сибир (Ob-Ugrian Ostyak - ирландският регион) следното:

Цитат
Те ядат някои гъбички във формата на муха-гъби, като по този начин стават по-лоши от напити с водка, а за тях това е най-хубавото от банкета.

от Kamiensky Dluzyk "Diary of Muscovite Captivity" (Дневникът на един пленен московчанин) публикувано 1874 г.

И още един от 1730 г.

Шведския полковник Filip Johann von Strahlenberg, който прекарал 12 години в Сибир като военнопленник написа книгата "Едно историко-географско описание на Северни и източни части на Европа и Азия", която включва подробно описание на практика на поглъщането на чай, направени от Червена мухоморка и практиката на пиене на урина от тези, които са поглъщали гъбата, за да се рециклират психоактивните съставки.

САЩ през 1960-1965 г.

Психоделичните гъбки намират почва и в Новата земя, но не стават популярни заради множеството доклади за нежелани странични ефекти.


Края на 70-те

Множество книги, включително на индианският автор Keewaydinoquay разказват практиката на употреба на Amanita muscaria в Канада, Испания и Източна Азия, включително от хората Ahnishinaubeg (Ojibway), които живеят близо до езерото Superior в Северна Америка и племето Dogrib Athabascan от Северозападна Канада. Въпреки, че тази употреба има дълга история, е документирана едва през 20 век.




Да отскочим и до Латинска Америка...

Мексико преди 1 900 г.

Скулптурата подсказва, че вероятно Червената мухоморка (Amanita muscaria) е била употребявана по крайбрежието на Мексико (Nayarit, Mexico). Много други скулптури от Централна и Южна Америка е изобразен ритуал по употребата на други психоактивни растения и гъби.
Публикувано изображение



Други дроги:

Древен Китай преди 10 000 г.

Археологическите данни показват, че в Китай използването на коноп, поне един от текстилни влакна, датира от най-малко 8 000 пр. н. е. Това е най-старата документация на света за връзката между човека и канабис. Произходът на отглеждането на това растение е вероятно китайски.


Шиитите преди 2 500 г.

Херодот, който живял 500 г. пр.н.е., в един известен пасаж от неговата история (IV, 74-5), описва употребата на канабис от шиитите:

"Gli Sciiti dunque, dopo aver preso semi di questa canapa, si introducono sotto quelle coperte, e poi gettano i semi sopra le pietre roventi. Il seme gettato fa fumo ed emana un vapore tale che nessun bagno a vapore greco potrebbe vincerlo. Gli Sciiti mandano urla di gioia soddisfatti da questo bagno, perché non si lavano il corpo con acqua".
В превод парна баня опушваща с конопени семена.


Древен Египет преди 4 500 г.
Археолого-ботанически проучвания показаха, че архиереите на древен Египет използвали следните психоактивни растения, за да извършат "екскурзии на крилото" на водни лилии, Mandrake, а може би и вид татул. Други психоактивни вещества са изработени от канабис, (Hyosciamus muticus L.), бира, ечемик и нар, вино, палмово и семена грозде от сирийски Rue (Peganum harmala), и един вид салата.

Видовете от дивата маруля (L. Seriola L.), се смятат за афродизиак и се употребяват в контекста на бога Ithyphallic Min. Впоследствие, като опиат, се разпространяват и по Средиземноморието Публикувано изображение
Фараонът Рамзес II дава на бога Амон-Мин, представени под формата ithyphallic, няколко листа от маруля:

Публикувано изображение

Няколко стилизирани изображения на марулката в култа на бог Мин:

Публикувано изображение

Не е случайно, че традицията повелява бога Мин да държи с лявата ръка... своя фалос:

Публикувано изображение
(Статуетка на Амон-мин от Тива, 16-та династия)

Публикувано изображение
(Египетско изкуство по саркофазите, 12-13-та династия)

Най-популярният вид марулка по Египетско, шокиращо наподобява една местна в България млечка Публикувано изображение:

Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
(Lactuca-serriola)


Египетският водна лилия (Nymphaea caerulea) има наркотични свойства, Mandrake (Mandragora SP.) В мандрагора е било свързано с бог Ра и Хатор. Помните лилиите Публикувано изображение нарочените за извънземни Публикувано изображение, в една предна тема.



Сцена на траур. Вдовицата поръсва главата си с пепел, а пред нея е изобразено "дърво" от цветове на водни лилии и макови капсули:

Публикувано изображение

(Гробницата Nebanum и Ipuky и Тива, 1350-1300 г. пр.н.е.)

Наличието на опиумен мак (Papaver somniferum L.) в египетската култура е обект на силен дебат. По-конкретно, критичните изследвания потвърждават наличието на този наркотик само от елинистическата епоха (трети век пр. н. е.). В Египет изображенията на водна лилия и мандрагора започват по време на Петата династия (2560-2420 пр.Хр.) и е продължило до Птолемейският период (330-323 пр.Хр.). Тези две растения поставят археологически рекорд.


Сцена на ритуална грижа. Болният е бил фараон (Semenkhara или Ехнатон), който се лекува от кралицата (Meriton или Нефертити) с два плода от мандрагора в букет от лилии:

Публикувано изображение

(Египетския музей в Берлин, 1350 г. пр. Хр.)

Всичко това предполага, че се смесват Mandrake, водна лилия, а може би и опиум - да се предостави мощно средство, наречено Диди, за достигане на дълбоки състояния на съзнанието в явно кома.
Много мазила открити в кралски гробници, първоначално разглеждани като съдове за парфюми Публикувано изображение, сега разкриват една по-реалистична функция, а именно, че флакончета "Еликсир" притежават мощни психотропни ефекти Публикувано изображение






Ползвани източници:

http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=6&b=94
http://www.erowid.org/plants/amanitas/amanitas_history1.shtml
http://www.shroomery.org/6228/The-oldest-Representations-of-Hallucinogenic-Mushrooms-in-the-World
http://samorini.it/site/ga/archeologia/europa/funghi-arte-preistorica-scandinava/
imaginaria.org
http://www.shroomery.org/6228/The-oldest-Representations-of-Hallucinogenic-Mushrooms-in-the-World 

http://www.erowid.org/plants/amanitas/amanitas_history1.shtml
http://www.shroomery.org/6228/The-oldest-Representations-of-Hallucinogenic-Mushrooms-in-the-World
http://samorini.it/site/ga/archeologia/europa/funghi-arte-preistorica-scandinava/
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=it&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fsamorini.it%2Fsite%2Farcheologia%2Feuropa%2Fmonte-bego-funghi%2F





Amadea :
Шокорана съм, че ти си я пуснал.
Сибирските са най-добри.
Тръгвам след малко за летището - нямам време да го чета. Видях неточности.
По-нататък, ако имам време и настроение

едит: злоупотребяваш с думата наркоман. имам една обширна тема в блога по върпоса, но ще я публикувам по нататък.

am-am:
Аз съм по-отворен от теб. Просто не съм наркоман.
"Сибирските са най-добри." - Вероятно е така Публикувано изображение
Ескимосите видяли, че лосовете се друсали с гъбки и... айдее, скандинавска митология. Трябва да признаем, че тяхната е откачена, дори гръцката им отстъпва Публикувано изображение
"Видях неточности." - Супер. Умалях да превеждам.

"едит: злоупотребяваш с думата наркоман. имам една обширна тема в блога по върпоса, но ще я публикувам по нататък." - Че аз не съм я ползвал нито веднъж Публикувано изображение В статията има само едно "наркоман", но това е цитат, сложено е в кавички, не видя ли Публикувано изображение




am-am: Убеден съм, че значителна част от приказките които са популярни и до днес, скандинавската митология и безброй култове са съчинени под въздействието на опиати.

AciDBurn: Да.


...

11 коментара:

  1. Освен богатата им история, псилоцибинните гъби в днешно време се употребяват и в научните и медицински среди, с много успешни резултати в третирането на OCD, BDD,cluster headache's, клинична депресия и тревожност. Да не говорим, за огромния им потенциал в психотерапията и интровертно себеопознаване.
    Потентността на псилоцибина ( LSD-25 в този ред на мисли), стимулира 5-HT2A и 5-HT2C рецепторите на мозъка, където се и крие и ключа на лечението на подобни неврологични проблеми, които са доста по-разпространени, от колкото предполагаме.

    Но, разбира се, това не се отнася само за псилоцибина, а също и за други психеделици като LSD, мескалин, кетамин, MDMA и прочие. Факта, че модерната медицина е започнала сериозни медицински проучвания в Германия, Швейцария, Канада и Нова Зеландия на психотропни вещества с човешки обекти, означава, че скоро време ще има ефективно, легитимно лечение на хронична болка, клинична депресия, end of life anxiety, PTSD, алкохолна и наркотична зависимост и редица други сериозни заболявание на съвременното общество. То не, че сега ги няма, но са доста underground субкултурно практикувани или от хора, които поемат лечението си в свои ръце - с бомбардни дози MDMA, LSD, а специално за неврохимичната структура на зависимостта - iboga/ibogaine.

    Отнесох се леко.

    Статията е информативна, поздравления!
    Просто исках да добавя, че подобни психотропни вещества имат много повече потенциал, от колкото им се приписва.

    ОтговорИзтриване
  2. Сега прочетох, че екстазито не предизвиква физическо пристрастяване. Пише, обаче, че предизвиква психологическо, т.е. нужна е по-висока доза за постигане на същият ефект. Не знам какво е да живееш след постигане на такива високи нива на щастие и осезание. Завръщането в реалността може да бъде болезнено, нищо чудно, че се изисква силна воля да се откажат наркотиците [im]http://laymark.com/i/m/m097.gif[/im]
    Кофти е, че задоволяването на най-полезният ни орган може да доведе до саморазрушение. В човешката природа, обаче е да прекалява. Децата нямат спирачки, което ми навява на мисълта, че хората порастват само на ръст, или както обичам да казвам, децата порастват, а с тях и играчките
    [im]http://laymark.com/i/m/m102.gif[/im]

    ОтговорИзтриване
  3. Екстазито и всички психотропни вещества няма как да доведат до физическа зависимост - до такава се стига само с опиати, фармацевтични лекарства, алкохол и никотин.
    Екстазито в частност може да доведе до психически толеранс (между толеранс и зависимост има разлика), а когато се злоупотребява с него - може да те завлече на много мрачно и кофти място, чисто психологически. Но, разбира се, това се отнася за всичко в този свят - храна, секс, интернет...Не е въпроса да спрем децата да взимат определени вещества, въпроса е да ги информираме здравословно, за да може, когато решат да експериментират с нещо такова, да са оборудвани с необходимите знания, за да могат сами да знаят къде е границата на употребата и от къде започва злоупотребата и съответно - проблемите.

    Екстазито в частност има уникални терапевтични способности. Под влиянието му мозъка отделя голямо количество серотонин и предизвиква бурни положителни емоции. Чувстваш се не като индивид, а като едно цяло със всичко и всички - чувството е уникално, именно за това MDMA (и легалния му аналог MDA) имат прекрасни приложения в борбата с депресия, PTSD и други емоционални сътресения. Плюс това - отдавна доказани са успешните ми приложения при двойки пред развод, защото освобождава човек и му позволява открито да говори с пратньора си и да си каже всичко, което е таял в себе си преди това. За това го наричаха през годините "хапче на щастието" или "хапче на истината".

    Но дойдоха хипитата и е*аха майката на всичко - и на MDMA и на LSD, а правителствата и медийте си свършиха мръсната работата да създадат митове и легенди, които внушиха на масовия, не-информиран човек. И тогава се даде път на фармацевтичната индустрия и Prozac (и тем подобни легални медикаменти), които е доказано, че са в пъти по-отровни и опасни.

    ОтговорИзтриване
  4. Както и да е - на децата и родителите (и на обшеството) им липса адекватно образование на тази тематика за съжаление. Но пък много реномирани учени и доктори в днешно време, които не носят кръста на огромното его или страстта към парите, които фармацевтичната индустрия им предлага, за да може да третират болестите, но не и напълно да ги лекуват (де ти печалба в лечение), са се наели да изследват медицинските приложения на тези вещества и техните прекурсори, което мен изключително много ме радва, защото работя именно в тази сфера. :-)))

    Не малко хора със зависимости са ми минали през ръцете за последната година и да ти кажа - проблема изобщо не е в "опазването" на децата, защото, които търси - винаги намира. Много от тези пециенти са жертви на тежко детство, насилие (или у дома или в училище), липса на социални умения, която води до загуба на индентичност. А в търсенето на индентичност, няма по-лесно нещо от това да си наркоман - за тази социална прослойка нямат значение религиозната принадлежност, социален статус, образование, външност, цвят на кожата, сексуална ориентация - нищо.
    Факторите са много. И ще се учудиш колко много хора, на високи позиции (лекари, хирурзи, професори в елитни университети, банкери) със сериозни проблеми с наркотиците и/или алкохола.

    Но и обществото има много изкривена представа за какво е това зависимостта и какво я поражда и как да се третира/лекува. Много хора не правят разлика между наркотик и психеделик (като LSD например) и ги мерят с един ашир, което е не само грешно, но и направо престъпление, имайки предвид, психеделиците колко позитивни приложения имат и колко живота буквално са спасили. Разбира се, това никога не достига до медийте или при обикновения google search :-)

    Както и да е. Между другото, наркотик, е синтетично вещество, което подтиска ЦНС и пречупва рецепторите за болка (опиати, бензо и прочие). LSD, псилоцибин и др. са психеделици (не халюцигени, а психеделици), MDMA и другите подобни (вкл. и амфетамино-базираните) са стимуланти и т.н.
    Но медията като цяло ги нарича "наркотици". :-)

    П.П.: Регистрирах и аз блог/ове, защото от доста време се каня да започна да пиша за това, което работа + някакво блогче за общи неща :-) Иначе аз съм си Анонимния по-горе - да си знаеш само де.

    ОтговорИзтриване
  5. Иначе в състояние на подобни хипер-осъзнание (alerted state of mind) не може да се търпи дълго. Помня при първата ми LSD сесия, на 6-тия час ми се искаше да се свърша вече - просто не можех да понеса повече.
    Гъбите в това отношение са дори по-тежки, да не говорим за неща като мескалин (под формата на кактуси, а принципно шаманите не те лигавят, нищо че си бял) или аяуаска, която има толкова силно прочистващ ефект за организма, че изхвърля всички отрови и токсини по...всякакви възможни начини :-) Не ми се и говори дори.

    Иначе по отношение на веществата, които водят до зависимост - когато зависимостта е физическа, то независимо дали ти е "яко" или не, на теб ти трябва. Но хероина принципно те затваря в едно ембрионално балонче, в което проблемите ти не могат да пробият. И понеже това състояние е едно бягство от реалния хаос на живота на индивида, колкото по-често прибягва към него, толкова по-бързо му се качва толеранса и след време - до няколко месеца, максимум година, при честа употреба - вече не можеш да станеш от леглото без да си взел дозата си.

    А стимулантите, предизвикващи зависимост - кокаин и метамфетамини (с които Б.Борисов се прослави, че търгува, а ЦРУ на времето ги сгащиха като основните вносители на кокаин в САЩ - дотук с конституцията, законите и регулациите от страна на правителствата, след като те се оказват, едни от най-големите дилъри, хах), там нешата са още по-страшни. Както и при алкохола. Такива щети на мозъчната структура и неврохимия се нанасят, че в не малко случаи, нормализация не може да се постигне на 100%.
    И като се замисля, че над 60% от банкерите на Wall Street са закачени на кокаин, ми се изправят косите - със световните финанси се играе покер от наркомани :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за ценните разяснения :)))
    Може да ти се стори и темата ми "Анатомия на любовта". Там говоря за това как човек се пристрастява към всичко и всичко е наркотик.
    Ето моите впечатления от споделеното. Първо, факт е, че далеч по-големи отрови са законни, ако сравняваме с екстазито примерно, а също и че всеки човек има право на избор и право да греши, което като цяло много не му се признава.
    Когато говорим за наркотици и стимуланти (ако правилно съм разбрал делението което правиш), моите опасения са следните. Пишеш:

    "Между другото, наркотик, е синтетично вещество, което подтиска ЦНС и пречупва рецепторите за болка (опиати, бензо и прочие). LSD, псилоцибин и др. са психеделици (не халюцигени, а психеделици), MDMA и другите подобни (вкл. и амфетамино-базираните) са стимуланти и т.н.

    Екстазито в частност има уникални терапевтични способности. Под влиянието му мозъка отделя голямо количество серотонин и предизвиква бурни положителни емоции. "
    и първата ми мисъл е, какво е да се "приземиш" от това? Има един израз, че с хубавото лесно се свиква, а как се свиква с лошото? В смисъл, получава се една пропаст - огромен контраст между реалността и виртуалността и дори без физическо пристрастяване, може ли това да не е фатално? Ако отмерваме правилно дозите - да, но можем ли да видим границата която не бива да прекрачим? Кой отказва хубавото? На мен ми звучи като бомба с часовников механизъм, която може да сверяваме непрекъснато назад и назад, до момента в който просто ще се унесем и тя ще избухне.
    Ще опитам с пример: Аз не пия кафе, т.е. не ползвам стимуланти. Но познавам такива които дотолкова са свикнали с него, че не могат дасе надигнат сутрин без него. Тялото им си чака дозата помощ и дали е наркотик и дали не пристрастява си остава само една терминология.
    Друг пример: Не приемам лекарства под никаква форма. Не бих казал, че живея много природосъобразно, но тялото ми знае - като го закъса да се оправя само. Не боледувам, или прекарвам болестите за часове и на крака. Имах един приятел който го блъскаха като говедо с антибиотици непрекъснато и непрекъснато беше болен. Едно, че са отровни, второ, че лекарствата често се занимават с премахване само на симптомите, но тези стимуланти на човешкият имунитет в крайна сметка единствено унищожават имунитета му, вкл. и ментално, защото на първо време му помагат. Много баби - хилаво бебе.
    И логичният въпрос. Каква всъщност е истинската причина някой да иска с химия да се почувства откъснат от реалността? За медицината ползата е ясна. Даже упойките при хирургични интервенции мисля, че спада в тази категория с опиатите/наркотиците.

    Запозната си, припомни ми колко пъти се оскъпява варихуаната за лекарски цели с рецепта? Мисля за Англия четох някаква статистика [im]http://laymark.com/i/m/m021.gif[/im]

    ОтговорИзтриване
  7. Наркотици, стимуланти и психеделици :-)

    "Приземяването" или както се нарича - слизането - от MDMA се постига лесно. 100мг. 5-хидрокситриптофан биха свършили идеална работа. Разбира се, човек за да не се подхлъзне по наклонената плоскост, трябва да е наясно с това, което поема в организма си - как действа, къде отива, защо? Тогава, даденият индивид може да прецени - трябва ли му? Ако да - защо? Каква е причината да иска подобен опит?
    Един средно-интелигентен човек, които умее да позлва Гугъл, знае какви са ползите и вредите от подобно вещество. Знае, че честата му употреба може да навреди на психическото му равновесие. Наясно е с опасностите, но също така е наясно и с всички положителни страни, които могат да направят радикална промяна в живота му. Излизане от депресия? Опазване на ценни взаимоотношения? Приемане на собственото си Аз? Смирение? И ред други безценни ползи.

    Не забравай, че преживяното от подобна сесия, остава в теб месеци, при някои дори години наред. Спомена никога не избелява напълно, а осъзнаването, че всичко може да бъде по-добре, от колкото е сега, само ако човек се постарае да живее в хармония със себе си и околните и ако не се взема толкова на сериозно, е нещо, което никога не се забравя, независимо от това колко сесии човек е изкарал под влияние на съответното вещество.

    Не забравай също, че всяко едно вещество създава неврохимична реакция в мозъка - провокира отделянето на вещества, които са в тялото ти - серотонин, допамин, диметилтриптамин и др. Подобни вещества имат потенциала да помагат повече от колкото вредят. Неинформираността и меко казано - чистата тъпотия на овчарското общество ги прави опасни. Както имаше една приказка на времето - с поведението си създаваме много повече наркомани от колкото лекуваме. Но кога ще успеем да разбием тези догми? Никога може би? Масовия човек е до такава степен деградирал и окован във веригите на системата, че подобни размисли и страсти му звучат абсурдно. Оповаваме се на писани закони - конституции и регулации, създадени от човека и забравяме да живеем по законите на природата, планетата и меко казано - еволюцията.

    ОтговорИзтриване
  8. "Да живееш в свят без проницателност в природните закони е все едно да не владееш езика на държавата, в която си роден" - Hazat Inayat Khan

    И нека не забравяме, че пристрастяването към властта и печалбата е една от най-тежката наркомания. Хората, които ни управляват днес, определено не мислят за доброто ни съществуване. Нали знаеш, че ЕС вкарва закон, с който забранява билките от традиционните медицини (от китайска до перуанска)? Защо мислиш е това? Защото билките са вредни ли? Ами не. Защото, лично аз (да не говорим за стотиците хиляди други случаи) познавам хора, които са успели да се преборят с коварни болести именно благодарение на билките. Проблема е, че хора, които са осъзнали, че за всяка болест могат да намерят лек сред природата, не са потенциални клиенти на фармацевтичната индустрия, която ръка за ръка с банковата, буквално владеят света. Не отричам постиженията на фармацевтичната индустрия - не. Използвам и техните продукти в леченията, които провеждам - спор няма. Проблема идва, когато баланса на мотивите на тази индустрия е разрушен и когато в по-голямата си част, те се опитват да ти сложат примката, за да са сигурни, че ти всеки месец ще внесеш определения брой кеш.

    Хората са болни, защото не осъзнават от къде идват болестите. Предимно от съзнанието. Голям процент от всички здравословни проблеми идват именно от стреса. Стреса на съзнанието. Именно тук могат да ти помогнат тези вещества - осезаемо да осъзнаеш, че просто...calm the fuck down!

    Изполвани с уважение, грижа и внимание, подобни субстанции могат да ни превърнат в по-добри хора - както за себе си, така и за околните. Защото всичко е свързано с всичко. Проблема е, че начина по който живеем, обстоятелствата в които живеем като цяло не ни позволяват да осъзнаем подобни неща. Аз имам късмет - израстнала съм в подходяща среда и когато и аз бях започнала да се омотавам в лудницата на съвременния свят, мама и тати ме нахраниха с първите ми гъби, за да ми покажат от къде изгрява слънцето :D Когато се намесиш в ранна тийнейджърска възраст по подобен начин, може да се каже, че си свършил работата си като родител, хахаха :-)))

    И като се замисля, че откривателя на LSD Алберт Хофман (швейцарски фармаколог), преди няколко години се спомина на 109 годишна възраст, а Саша Шулгин, който пробва ВСИЧКО върху самият себе си, с цел да създаде протокол за употребата на подобни видове вещества е все още жив (гони 90-те години) и си работи в лабораторията...определено се замислям, колко знания може човек да добие, за това да живее със здраво тяло и здрав дух, благодарение на тези така оплювани и заклеймявани от обществото субстанции? Възпроса не е да го знаеш на теория, а да го осъзнаеш с всяка една молекулка на тялото си. Мога с дни да ти говоря какви преживявания съм имала аз, под въздействието на подобни вещества или да ти разказвам за тези на пациентите ми, но няма много смисъл.

    Шулгин на времето го беше казал много точно:

    "
    Изполвайте ги с грижа, изполвайте ги с уважение, защото транформацията, която могат да постигнат, би ви дарила с изключителен инструмент за изследване. Ако отидете да си биете главата с психеделик по случай купона в събота вечер, може да се озовете на много лошо място, чисто психологически. Ако знаете какво използвате, решите защо искате да го изполвате и можете да имате изключително богато преживяване. Не са пристрастяващо, но не са и бягство от реалността, но са изключително ценни инструменти за разбиране на човешкото съзнание и как работи. "

    ОтговорИзтриване
  9. Пише много интригуващо :)
    На първо място, както подчертаваш, нужно е знание за тези вещества, а да ти кажа личните ми наблюдения за българската реалност е тотална деградация. Към наркотици и стимуланти се нахвърля най-простия народ с първосигналната мисъл, че това го прави нещо повече, тъкмо в осъзнатият му комплекс за малоценност. Логично това създава негативна оценка спрямо ползването на такива вещества, но и отразява нещо друго - може и да помага, но когато пречи и ти отнема, пречи и ти отнема много.
    Права си, че опиянението от властта, парите, позьорството и т.н. са съвременни чуми към които масата е пристрастена. Алкохолизъм, лентяйство, чревоугодничество... да не изреждам масово спортуваните наркомании. Хората изпростяват и затова опростяват всичко. Етикетират се такива неща с черно и бяло, лошо и добро, без да се влага мисъл, защото мисъл не е останала в кратуните. Българинът разбира празникът като напиване и преяждане, което показва до какво първобитно ниво е пропаднал. Ти му дай пийене и йедини, па го чакай да почне да разбира от химия. Колко от познатите ти могат да повторят "хидрокситриптофан"? И колко от тях са употребявали такива стимуланти? Тези от втората категория винаги са повече.
    И си права, че всичко е политика, или както нежно се нарича този ураган - "търговски принципи". Което е тъжно...

    ОтговорИзтриване
  10. Почти всичките ми приятели и познати от България без проблем могат да изговоорят хидрокситриптофан, метоксидиметилтриптамин и др. и са експериментирали дори с повече подобни вещества от колкото аз самата. :-)
    Просто не се обаждат много-много, защото масово хората са със промити мозъци или прекалено голямо его, което не им позволява да си признаят, че не са наистина наясно и масово нападат подобни хора, обвинявайки ги, че съсипват цели семейства и потъпкали конституцията, само защото са споменали думата LSD :-)

    Иначе си прав. На българина му дай софра, ракия, сеир и сръбска музика. А лекарите са се превърнали в търговци.

    Поздрави и поддържай блога - информативен е! Радвам се, че случайно попаднах на него, но в новия му вариант :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Кажи на приятелите си, че ги искам [im]http://laymark.com/i/m/m054.gif[/im]
    Много уча, а и шетам при мама [im]http://laymark.com/i/m/m158.gif[/im] ще се наканя пак да пиша нявгаш.

    приятни сънища

    ОтговорИзтриване