Манджички XD

8-и декември - що е то?

Никога не е късно да закъснееш... и научиш нещо.


След осведомително опресняване на знанията медиите ни припомнят какво е 8 декември. Дали?
Стана ясно, че нещо на Климент Охридски му празнуваме, ама какво аджеба Публикувано изображениеХипотеза 1-ва: В България, по стара традицияПубликувано изображение много обичат да празнуват датите на нечия смърт. На това му се вика да виждаш веселото и в тъжното Публикувано изображение, пък после българинът не бил позитивен Публикувано изображение


Тази дата, обаче, не съвпада с кончината на Св. Климент Охридски. Тя е на 27 юни 916 г., а Ленън Публикувано изображение не е бил роден откак традициите са пуснали корени.

Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.

Публикувано изображение

Хипотеза 2: еми защо неееее? И студентите са хора (преди да пийнат Публикувано изображение). За пиянство и любов, винаги готов! (;

Публикувано изображение
Тука нема критика, и аз съм в кюпа Публикувано изображение - съучастник по съдба и дарба. Природен талант Публикувано изображение... но стига за мен Публикувано изображение

Хипотеза 3: На 8 декември през далечната 1888 г. е основано първото висше училище в България, което по-късно фамозно е преименувано на Софийски университет. Нъцки, датата е 8 ноември Публикувано изображение, останалото си е вярно.

Публикувано изображение

Хипотеза 4: В параграф 25 от общия правилник на университета от 1905 г. се казва:

"На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климента Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новия казва академическа реч."

Това е официалното начало на 8 декември. То е свързано преди всичко с развитието на науката и културата.
Това е датата и на създаването на българската студентска общност. Несъмнено това е от най-силните аргументи тази дата да се отбелязва и то като празник.
За първи път студентите празнуват свой празник преди 103 години, тъй като той датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет „Свети Климент Охридски".

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник". През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийски университет на 8 декември отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът започва да се чества в цялата страна. Преди това
Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник.


Истината: По стар стил 8 декември е датата на която църквата отбелязва паметта на свети Климент Охридски. Завърших в "Св. Св Кирил и Методий"и логичен е въпросът свети Охридски "Свети" ли е? Това ще е по-тъжно за образователната ни система от това, че не знаем, защо 8 декември е празник на студентите, хижите и запоя. Основаването на Алма Матер е съобразено с църковният празник, а не обратното. Причината първият български университет да бъде открит точно един месец по-рано от датата на която се чества светеца на който е кръстен (и логоично е нейн покровител?), не ми е известна.Кой празнува 8 декември?
Акредитираните висши училища в България са 50.
По данни на НСИ 21 100 е броят на преподавателите в университетите и специализираните висши училища.
Общият брой на студентите в страната в началото на учебната 2008/2009 година е 274 200.
Чуждестранните студенти са 9 200. Най-голям е делът на студентите от Турция, следвани от студентите от Македония и Гърция.
Усетихте, намеквам, че само четвърт милион българи празнуват тази дата Публикувано изображение. Естествено тук тихомълком се вмъкват бивши студенти, бъдещи и неосъществени. Както се казва повода да се изпие една водка е да имаш една водка Публикувано изображение

Подобна е дилемата кой празнува на 8-и март Публикувано изображение Знам го като ден на майките, без да включвам бъдещи, мними, потенциални и виртуални. Пишат го на жената... тема на друг разговор е.

При 14-ти февруари дилема няма - празнуват се и Трифон ЗарЕзан и Свети Валентин, така както и Пижо и Пенда. Еeхх... друга тема... Публикувано изображение


Ползвани източници:

bpost.bg
bg.wikipedia
obshtestven.pogled
news.bpost.bg

ПС: Трихо, нидей чети, пречат ми и бавно пиша темата... Публикувано изображение

ПС: Поздрав за Медузата:
http://www.youtube.com/watch?v=KY561v4-WF0

Trichocephalus: Информацията от Уики е непълна.
препоръчвам, що се отнася до светци, именни дни и жития -да ползваш базата данни на pravoslavieto.com, където пише следното :

Цитат
Св. Климент Охридски

† 27 юли 916 година

Чества се на 25 ноември. На 27 юли, в деня на свв. Седмочисленици, се възпоменава успението му

На същия ден - св. Меркурий, Св. Климент Римски и св. Петър Александрийски

Отдание на празника Въведение Богородично
Празник. Разрешава се вино, елей и риба

25 -ти ноември по нов стил отговаря на 8-ми декември по стар стил.
Няма други мистерии покрай празника.

Колкото до самият Университет - той е основан на 1-ви октомври 1888 г. с решение на Народното събрание като висш педагогически курс ( тук Уики е точна)
am-am: Трихо, изтрай да я публикувам, че да я коментираш де, хи-хи Публикувано изображение
Това което не спомена в своя "прочит" е какво му празнуваме на Охридски, а аз съм научен, че половин отговор не е отговор. Това е като полуистина, половинчат успех и наполовина бременна мацка.
Току що, обаче, неволно превърна историята в загадка, защото досега срещах основаването на университета (погрешно) на 8 декември.


yvsot: За хипотезите, водката, хижите и запоя, за празнуващия контингент и направената връзка с 8 март и 14 февруари. Хареса ми този микс. Аз, като бивша, ще ти кажа: Наздраве!

am-am: За незапознатите, малко нагледен материал Публикувано изображение

http://3.bp.blogspot.com/-YHwuJcF_vg8/TeVmjyP2v0I/AAAAAAAAAd0/o5RPVxIP0Jo/s1600/TangledPastFinal.jpg

сесия Публикувано изображение


Публикувано изображение
успешно взет изпит Публикувано изображение

Публикувано изображение

учене до късно... наистина оставя спомени Публикувано изображение и синини...

"
... Аз, като бивша, ще ти кажа: Наздраве!"
още те помня... беше ми първата...
абе къде е Петинка, да не се пропие от това учене Публикувано изображение


още те помня... беше ми първата...
Trichocephalus: Туй не го разбрах, ама карай да върви...

Сега -на основният ти въпрос - защо се чества денят на св.Климент Охридски на 25 ноември ( 8-ми декември по стар стил) - много просто :

Цитат
Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.


За да изпреваря следващият ти въпрос - защо точно пък на 25 ноември, а не на 24-ти, трябва да знаеш, че на 1-ви ноември се празнува Въведение Богородично, и се "отдава" ( тоест празникът свършва) на 25-ти.И поради това, за да не бъдат по едно и също време два важни празника в календара е избрано тогава да се почита паметта на св.Климент Охридски.


© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

Дали е "светец" св.Климент Охридски ли ? Ами ето :
Цитат
След смъртта му Господ го прославил с благодатни чудеса. Служба и жития на св. Климент са съставени от негови непосредствени ученици или от далечни наследници на епископската му катедра, като знаменитите охридски архиепископи Теофилакт (1094-1107 г.) и известният канонист Димитрий Хоматиян (1216-1234 г.).

(същият източник)

Св.Климент Охридски , поради просветителската си дейност се почита като равноапостол и чудотворец.

Плюс това, малко известен е фактът, че азбуката, на която в момента пишем е измислена именно от св.Климент, а не от св.св.Кирил и Методий, но предполагам, че това ти го знаеш, нали ?

Цитат
Подобна е дилемата кой празнува на 8-и март Знам го като ден на майките, без да включвам бъдещи, мними, потенциални и виртуални. Пишат го на жената... тема на друг разговор е.

Цяла тема бях направил едно време някъде из форума по въпроса - ако те интересува - намери я, че с новите промени тук вече не мога да си откривам собствените теми, баси.

am-am: Мерси Трихо, само здрави пациенти и хубави сестри да видиш.

Публикувано изображение

Днеска всички поркат като за световно, не е истина Публикувано изображение - само двамата сме трезви, ама на мен ми става съвестно вече, че се деля от колектива.


Trichocephalus  :

Туй не го разбрах, ама карай да върви...

не ти и трябва Публикувано изображение

Trichocephalus  :
Дали е "светец" св.Климент Охридски ли ?

Всъщнос въпросът ми беше светец или Светец е (Св. Св. Кирил и Методий - все главни букви)

Trichocephalus :
Плюс това, малко известен е фактът, че азбуката, на която в момента пишем е измислена именно от св.Климент, а не от св.св.Кирил и Методий, но предполагам, че това ти го знаеш, нали ?

не се обзалагай
като малък си мечтаех да имам речници, но ако с желание ставаше, кучето щеше да е касапин

Trichocephalus :
... на 1-ви ноември се празнува Въведение Богородично, и се "отдава" ( тоест празникът свършва) на 25-ти. И поради това, за да не бъдат по едно и също време два важни празника в календара е избрано тогава да се почита паметта на св. Климент Охридски.

Събитие 1: Въведение Богородично. Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от благочестивите си родителите Йоаким и Ана в Йерусалимския храм, изпълнявайки обещанието си, дадено пред Бога - да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка. Историята разказва как тя изкачва стъпалата недокосвайки ги.
Публикувано изображение

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима, очакването на църковните тържества около Рождество Христово и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата (в България деня се чества и като празник насемейството).


Събитие 2: Празнуване паметта на Св. Климент Охридски. Свети Седмочисленици е събирателно название за светците (Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий), почитани в Българската православна църква като създатели и разпространители на българската азбука (глаголица и кирилица).

Търси се причината Св. Климент да бъде почитан тъкмо на тази дата и евентуалната връзка със събитие 1, с което неволно се засича.


mariela_es: Еееее,да им завиждам на студентите!И аз съм трезва-няма да се плашиш,от твойта партия съм/за сега/!Пък като толкова съвестно ти става,вземи ме изведи някъде,ще поркаме двамата! :ph34r: Малиии,не е истина че аз го казах това! :Д

am-am: Публикувано изображение
я да те питам, ти постиш ли, а Публикувано изображение
и защо ме питаш дали те уважавам, хахахах : )

mariela_es: Хаха,не постя!Грешница съм!Кво да се прави! :ph34r:
Ти постиш ли? :rolleyes:

am-am: няма да ти кажа Публикувано изображение
то моите пости са целогодишни, няма да ме разбереш
отивам да ям, да отбия номера днес Публикувано изображение
в казармата имаше един лаф - "айде, докато си почивате, разтоварете тоя вагон с дърва"
та така и ти, докато скучаеш, може да поразровиш, защо Охридски го празнуваме по това време, а чак през 27 юли всички седмочисленици Публикувано изображение


mariela_es:  Абе,не мисля,че ще се ровя!Може би като стана студентка ще ги търся тия причини,ако не съм твърде заета с други работи! :P

petinka90: 8 декември - що е то ли?
На пръв поглед обикновен ден дори и за студента (като мен, която си стои пред компютъра, вместо да е на купон)...Ден, в който студентите се размазват яко било на хижа, вила, или каквото там си пожелаете...Денят, който е чакан цяла година...
Е, както казах вече на познатите ми винаги може да се създаде втори 8 декември, и неотпразнуваният сега празник може да остане за някой друг...защо пък не... :)


am-am: Петинка, ако караш - отбий Публикувано изображение
Я кажи, хубаво ли е виното на тати Публикувано изображение и защо толкова се назландисваш, че не искаш да пишеш, м Публикувано изображение
Аз, ако на тая дата не се възползвам да те бъзикам, че кога Публикувано изображение
Знаеш ли до какво прозрение стигнах, търсейки фантомната тема на Трихо? Ако уважаваш жените на 8-и март, то на 8-и декември се очаква въведение акушерово Публикувано изображение

petinka90: Ех, добре, че не нямам шофьорска книжка..ех...
Че виното е хубаво, хубаво си беше и това е...За да ме държи досега. "Червено снощи пих..." :D
Между впрочем, от една седмица насам много хора ме бъзикат за разни работи. Намирисва ми на заговор нещо. :P


хи-хи, аз от заговорници нужда нямам Публикувано изображение и без тях съм си напаст Публикувано изображение

В твоето състояние съм сигурен, че няма да представлява трудност за теб да ми отговориш на един бърз куиз:
1. Каква е приликата между снимката ти, това Публикувано изображение и това Публикувано изображение


2. Кой е най-добрият четириног приятел на човека?
3. мм... ъъ... забравих го... ти пиеш, пък мен ме хваща Публикувано изображение Ще импровизирам - кажи ми, защо двете глави на триглавата ламя Спаска Публикувано изображение се карали на третата дето поркала Публикувано изображение


petinka90: 1. Ааа, ще извиняваш, ама моята снимка е сменена, ако не си забелязал...Кой пие, а кого хваща, а? *^_^*
2. Ех, точно за този приятел в момента си мечтая...леглото... :D
3. Е, тука вече не мога да отговоря, съжалявам. Трябва да се мисли много, а за момента това е непосилна задача за мен. :P

am-am: яяяяяяя, изненада ме, особено с второто Публикувано изображение
пиша ти 6... по 10-балната Публикувано изображение
ще ти подскажа за ламята... само едната порка, ама после и трите? Публикувано изображение

ПС: Снимката смени, ама това остана - Публикувано изображение


petinka90: Скоро и това (Публикувано изображение) ще отмине...
Трябва ми поне още един час и ще съм като нова... :D

am-am: само да изтрезне-е-ееееееееееш... така ще се натряскаш Публикувано изображение
Публикувано изображение
още ли не разгада третото Публикувано изображение Сирьозно?? Избери си - обади се на приятел или помощ от публиката Публикувано изображение
да подсказвам ли?
petinka90: "Триглавата ламя Спаска наложила строг данък: вземала девет от всеки десет бутилки с ракия. Вечер щом едната глава заспивала другите две изваждали касетофонче и бутилка с ракия и започвали да шляпат карти.
Една вечер третата глава се събудила и като видяла какво става, изревала:
- Пу да ви е*а майката, гадини мръсни! Всяка вечер се напивате като прасета, а само аз повръщам!"
Кой пие, кого хваща...Позната история... :P


am-am: тц, студено Публикувано изображение
хайде помощ от публиката Публикувано изображение
както казваше учителката ми по математика като ме изваждаше на дъската да пиша (че само моите чертежи бяха хубави):
- Избери си 13-та задача! Избери си 16-та задача! Избери си 22-ра, подточка цъ!
и такам... избираш си подсказка... а тя е... мозайка Публикувано изображение


...
8-ми декември пребори Петинка и тя отиде да гушне най-добрият четириног приятел на човека Публикувано изображение

един специален поздрав за всеки отбил се в темата ми...


sposata: Много ми хареса темата. Някои от нещата бяха доста изчерпателни и полезни като информация за всички любознателни студенти-нестуденти :)
Само не можах да разбера, защо смяташ, че е малко известен факта, че кирилицата е написана от Климент Охридски. Това е факт, който се учи и по литература и по история и ако някой все още не го знае, то е не защото е малко известен факт, а защото този някой е пълен кретен.
Сега като се замисля, причината 8-ми декември да е празник на студентите, също не е малко известен факт, и не занм защо е пълно с кретени, които така и не го разбраха.

Trichocephalus:
...

...
p.s. задоряш се като костилка на задник понякога.

am-am: Абре Трихо, ти не разбра ли, че

Цитат
Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден – 25 ноември...

на мен не ми стига?
Ето, че датата на Въведение Богородично отразява конкретно събитие - постъпване на Мария в Йеросалимският храм.
Ти ми повтаряш, че заради Св. Климент Охридски се чества 8-и декември, а аз ти повтарям, че заради 8-и декември се чества Св. Климен Охридски. Не откриваш ли разликата?

Доколкото "изписано е много", вероятно темата не представлява интерес за теб заради тесният ти интерес на големият ти магарешки кръгозор, но за простолюдието като мен, това все още не е прочетена книга. Иначе си прав за нещо - много е изписано и да се пише наново върху догадки за събития които ще си останат неизвестни, вероятно е загуба на време.

p.s. понякога си Слънце, което във очите ми блести...

Цитат
На 25 ноемрви ( 8-ми декември стар стил) още преди това се е празнувал денят на св.Климент Римски. - и още тогава имен ден са празнували носещите името Климент. Очевидно за удобство при канонизацията са поставили празнуването и на св.Климент Охридски на същия ден.


Това сега ли го добави, че ми убегна Публикувано изображение
Мислиш, че това е краят? Всеки отговор поставя нови въпроси. Новият е: Защо Климентов ден е на 8-и декември Публикувано изображение


am-am: Нов епизод Публикувано изображение

Досега търсех връзката между житието на Св. Климент Охридски и 8-и декември (25 ноември). Открих, обаче, че не е първият заради който се чества тази дата Публикувано изображение
Монашеското си име Климент Охридски получава при ръкополагането си в свещенически сан от папа Адриан II в чест на Св. Климент Рилски, който се отбелязва на споменатата дата.
Ред е на новият въпрос: Защо тъкмо на 8-и декември се чества деня на Св. Климент Рилски?

Trichocephalus: E - щом откриеш отговора - ще чакам да го публикуваш.

Но без разни глупости от сорта "Аз не приемам това и това "
Всички гледни точки, ако обичаш - защо еди кой си светец се празнува на този и този ден.

am-am: Трихо, изчетох една камара трудове. Малко по-късно ще завърша, но искам да те върна към кирилицата (климентицата):

В "О писменех" Черноризца Храбра се съобщава за 38 букви, изобретени от Св. Кирил. Смята се, че кирилицата е:
а) създадена от Климент Охридски;
б) възникнала еволюционно в по-дълъг период (теза на акад. Е. Георгиев);
в) създадена от самия Константин Кирил преди глаголицата (според Солунската легенда при Брегалнишката му мисия в 855 г. В легендата се съобщава за "32 или 35" букви). Вижте тук стар български текст на кирилица:

Публикувано изображение

Нещо да кажеш Публикувано изображение

източник
Междувпрочем твоята фантомна тема я няма никъде. Кажи подкрепяш ли ме, че 8-и март е ден на майката, а не на жената Публикувано изображение?
Иначе си има и друг ден на майката (църковно).
25 март – ден на майката, когато Дева Мария разбира, че е бременна - Благовещене
1-7 август е световна седмица на кърменето пъкam-am:
И така. Отговорите:

За делото на Св. Седмочисленици няма да говоря. Ще спомена единствено събития пряко свързани с 8 декември, без които това нямаше да е Климентов ден, празник на студентите и Алма Матер.

Нов/стар стил

Средната година при Григорианския календар е 365,2425 дни. Той заменя Юлианският който изчислява обиколката около Слънцето като по-бавна и се налагало Великден да се изнася с по-предни дати.
8-и декември (по старому) = 25 ноември


Какво се чества на 27 юли?

27 юли (Григориански календар) = 9 август (Юлиански календар)

С подкрепата на княз Борис Климент съгражда манастира „Св. Панталеймон" в Охрид, който се превръща в център на климентовата дейност.
Великомъченик Панталеймон e живял в Никомидия през III век. Обвинен, че е християнин, бил съден и измъчван, но не се отрекъл от вярата си. Бил убит на 2 юли 305 г.
Климент Охридски почива на 27.07.916 г. и е погребан в предната част на притвора на църквата в манастира „Св. Панталеймон".
Денят на неговата смърт (27 юли) се чества като ден на Св. Панталеймон и на Св. Седмочисленици.
Това което ни вълнува повече, обаче, е защо Климент Охридски се чества и на 8 декември?


Кирило-Методиевото началото

Свети Константин-Кирил Философ, придружен от Методий (ок. 858 г. – недейте добавя единичка отпред, ей Публикувано изображение) поема мисия-борба против евреи и мохамедани пред хазарския хан в Крим. По време на дипломатическата си мисия при хазарите, на 30 януари, 861 г., Солунските братя откриват мощите на Св. папа Климент Римски (живял 92-161 г.), край византийския град Херсон (днешен Севастопол, Украйна). Св. Климент Римски е първосвещеник на християнството още в езически Рим и първия папа след Свети Петър.
Става въпрос за Св. свещеномъченик Климент (заточен в Херсон от император Траян и починал там от мъченишка смърт), честван на 25 ноември (оппалаа, открих корени на историята преди 1151 години Публикувано изображение).

Позната в науката под названието „Италианска легенда" литературна творба на латиница отбелязва това събитие. Писана е не по-късно от 881 г.
Папският секретар Анастасий в писмото си до епископ Гаудерик Велетрийски пише: „Впрочем в гръцките училища се пее това, което този наистина дивен философ тържествено написал по случай откриването на достопочтимите мощи на блажения Климент за възхвала на всемогъщия бог…"

За тогавашното време откритието е успех с голямо значение и е чудо. Нека припомня, че по католическите критерии за да се признае човек за светец са нужни неоспорими доказателства за извършени от него чудеса.
Всъщност почитта към Кирил и Методий на Запад се дължи на библиотекарят на папската курия Анастасий, писател, преводач и дипломат. Той свързва тази почит преди всичко с Константин –Кирил, сподобил Вечния град с благодатта на мощите на св. Климент Римски, донесени в Рим в навечерието на 869 г.
Тук малко ме объркаха източниците, защото се говори и за откриването на мощите на Св. Климент Рилски, отново в Херон. Това трябва да е или правописна грешка или просто е едно и също лице.

Всичко това иде да покаже разкритите хоризонти пред Св. Св. Кирил и Методий, благодарение на реални събития. Отпечатък на тези събития ще открием и по-късно.


Сан Клементе и папските мощи Публикувано изображение

Публикувано изображение

В стремежа си да отстрани влиянието на Константинополската патриаршия над огромната славянска общност новоназначеният папа Адриан II проявява гъвкавост и кани двамата братя отново да посетят Рим. Константин и Методий се връщат за кратко в Константинопол, откъдето взимат мощите на Климент Римски, и през декември 867 г. заедно със свои ученици пристигат в Рим. Във Вечния град ги посрещат тържествено. Изгражда се църквата "Св. Климент", където да се съхраняват мощите на папа Климент. Папата освещава славянските книги. Отслужена е празнична литургия на гръцки, латински и славянски език. Скоро след това Константин се разболява тежко. Той е погребан с всички почести, от самият папа Адриан, в криптата на базиликата "Сан Клементе" (Св. Климент) в Рим. Желанието на Методий да премести мощите му среща съпротивата на самият папа.


Публикувано изображение
Папа Йоан-Павел II на гроба на св. Кирил Славянобългарски в базиликата "Св. Климент" в Рим.

Петдесет дни преди смъртта си Константин приема монашеска схима (строг монашески обет) и името Кирил, с което остава като светец в историята както на Православната, така и на Римско-католическата църква.

През декември 867 г. Константин и Методий, заедно със своите ученици, пристигат в Рим по покана на папа Николай I, и са посрещнати тържествено от папа Адриан. Славянската писменост и книжнина получава пълно признание от страна на папството. Славянските просветители и техните ученици отслужват в различни римски църкви литургии на славянски език в чест на пренасянето на мощите на свети Климент Рилски, на апостол Павел и др.


До тук разкрихме събития в които ключово име е Климент, и предстои хронологията на обвързването му със Св. Климент Оридски.


Името Климент


Името Климент произлиза от латинското clemens и означава "милостив", "мек".

Любопитен факт е, че рождените имена на славянските апостоли не са Кирил и Методий, а чисто българо-славянските Църхо и Страхота (както ги споменава Петър Богдан през 17 век), което е сигурен знак и за българо-славянския им произход.
Досетихте ли се, че Св. Климент Охридски не е нито Климент, нито Охридски по рождение?
След смъртта на Методий (885 г.) немските духовници прогонили от Великоморавия славянските просветители и учениците на двамата братя се върнали в България. Цар Борис изпратил Климент в Охрид.

Когато се отправили към Великоморавия светите отци Кирил и Методий взели със себе си и своя роднина Климент. Той бил още юноша, но с радост приел да бъде техен спътник. Заедно с тях стигнал чак до Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Андрей ІІ. Вероятно тогава получава монашеското си име в чест на Св. Климент Рилски.
(не може да става въпрос за Архимандрит Климент Рилец, т.к. е живял няколко века по-късно)

Ясно е, че "Охридски" е останало от книжовната, религиозна и стоителска дейност на Климент в Охрид.


Така, по стечение на обстоятелствата Св. Климент Охридски получава името което се чества заради събития и личности отбелязвани преди него, а в днешни времена е празник на Алма Матер за чийто патрон е избран по обясними причини.
В крайна сметка няма нищо случайно.


Хронология (обобщение)

Св. папа Климент Римски (92 - 161 г.)
Св. Климент Охридски (840 - 27.07.916 г.)
Сан Клементе (остатъци от езически митреум от 2-ри век, величествена базилика през 6-ти век)
СУ Св. Климент Охридски (01.10.1888 г. - )

Естествнено всеки отговор поставя въпроси. Новият въпрос е, защо на 25 ноември се чества Св. свещеномъченик Климент?
Ползвани източници:

http://www.aba.government.bg/bg/Bd/Archive/archive/981115/9.html 
http://www.referatite.com/Bylgariia_pri_kniaz-728.html 
http://liternet.bg/publish16/a_t_balan/bylgarska/02_01_1.htm 
http://slavici.blogspot.com/2008/02/7.html
http://literatura.seloto.net/2009/04/18/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84-%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4/ 
http://www.basilicasanclemente.com/italiano/stcyril.htm
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8
http://www.bohemia.bg/obekt.php?o=28

2 коментара:

 1. къФ 8 декември тА гони и тебе, бре :))
  СкиФ тука колко съм добра с фотоапарата :23
  http://prikachi.com/images/37/3490037k.jpg
  То не стига, че не мога да си завъртя ръцете на едно ниво, ам' па и тая се измести, та я клонирах хахахах
  КоШ каЙш, майстор съм, нали :15 :26 :)))

  ОтговорИзтриване
 2. Снимката е чудесна - запечатала си земетресение [im]http://www.laymark.com/i/m/m207.gif[/im]
  Така и не отидох на черква. Да разпитам за Климент. Но аз отдавна изгубих надежда, че там мога да получа отговори.
  Свари ми една царевица, че ми се яде соленичко [im]http://laymark.com/i/m/m090.gif[/im]

  ОтговорИзтриване