Манджички XD

Как се наричат континентите?

Всичко което знаем започва от нещо което не знаем и това ни безпокои Публикувано изображение

Публикувано изображение
Факта който привлече вниманието ми е, че на английски всички континенти започват и завършват с една и съща буква. И търсенето започна...
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение



Произходът на имената на континентите

Гея (Gaia) в древногръцката митология е майката Земя, родена от Хаоса. Според древните гърци хаосът стои в основата на всичко. От него произтичат мрака (Ереб, за който ще спомена по-нататък) и нощта (Никта).
Публикувано изображение

Алфред Вегенер дава името Пангея (pangea на гръцки означава "всички земи") на свръхконтинента, съществувал по време на Мезозойската ера преди тектонските плочи да разделят съставящите я континенти. Пангея Публикувано изображение се разделя преди около 200 млн. години. Когато континентите се събрали и оформили Пангея, се образували и планините. Някои от тях все още съществуват като например Апалачите и Урал. Огромният океан, заобикалящ Пангея, е наречен Панталаса.
Смята се, че Пангея не е първият случай на свързване на континенти, образуващи един континент. Предполага се, че свръхконтинентът
Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години.
Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът
Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години.

Думата
континент произтича от латинското "continere" - свързано, непрекъснато.



Публикувано изображение
Америго Веспучи пръв открил (на източното крайбрежие на Южна Америка), че тези земи не са част от Индия както се смятало дотогава, а нов континент.
Най-ранното известно използване на името
Америка за континента е от 1507 г. То се появява на голяма карта, създадена от германския картограф Мартин Валдземюлер в Сейнт Ди (днес район в Североизточна Франция). Придружаващата картата книга Cosmographiae Introductio обяснява, че името идва от латинизираната версия на името на изследователя Америго Веспучи - Амекус Веспучиус, в женската му форма Америка, тъй като останалите континенти имат женски латински имена.
Наложеното на всички карти и глобуси име (с издаването на картата на Меркатор през 1541 г.) се прехвърля и на Северна Америка.
"Откриването" на Америка е като откриването на топлата вода. Тя периодично е откривана, като най-древни сведения има за викингите, норманите и т.н.
Най-първи са я "открили" праисторическите азиатски предци на индианците, които мигрират по леден мост в Беринговия проток или през Алеутските острови.
"Латинска" Америка отбелязва, че на територията и се говорят латински езици - испански, португалски, френски.

Малко лафчета:

"Не бил Колумб, а Ристе от Охрид!!!!
Пише го на Розетскиот камен!
Ееее как така още няма изказване на югозападните съседи (неосъзнатата България), че това са глупости и всичко е македонско
http://ibox.bg/forum/img/grinning-smiley-021.gif "




Наричана
Ливия от гърци и египтяни в по-древни времена. Защо?
Древните гърци делели светът на топъл и студен. Това е защото те обитавали субтропични земи, които граничели със земите на големия студ и земите с много горещина и без студ (
на гръцки африке значи без студ). Това тяхно деление се запазило и до днес. Така студената земя се наричала Фригия - това са земите около Колхида (днешна Грузия), а топлата част на света се наричала Афригия, която всички днес наричаме Африка. Това наименование се е получило от Афригия с звуковата улеснена промяна на звуковете от звучната "г" в беззвучната "к". Така известната на всички днес в нашето съвремие страна или континент без студ Африка, в миналото се наричала Африкия и по-късно накратко Африка.

Друга теория от времето на древен Рим е обвързана с владенията и в Северна Африка. Заради негърското население на континента корена на
латинизираното Afryqah (което значи колония) придобил и географско значение. Така племената на Африка били наречени афри, а коренът афро- придобил и допълнително значение на черен.

Други теории предполагат за източник финикийската дума афар - прах
, или латинската africa - слънчев.
Ще започна с нещо потресаващо Публикувано изображение
През 1929 година група историци намират удивителна карта, нарисувана върху кожа от газела. Изследванията показват, че тя е истинска и е нарисувана през 1513 година от
Пирѝ Реѝс*, известен адмирал от турската флота през 16-ти век.
Публикувано изображение

* - Реѝс, в превод от турски означава "председател", "водач" - в миналото така са наричали капитаните на кораби. Тоест - Капитан Пири
Картата на Пири Реѝс изобразява западния бряг на Африка и Северния бряг на Антарктика, който е нарисуван в перфектни детайли. Въпреки цялата мистериозност на картата, най-объркващ е не въпроса как е успял Пири Реис да нарисува точна карта на Антарктика 300 години преди откриването й, а защо на картата е нарисуван не брегът, определен от ледовете, а този под него.
Турския генерал пише в серия бележки върху картата, че той е копирал информацията за нея от голям брой други карти, някои от които са от 4-ти век преди Христа и по-рано.
Дори и според най-оптимистичните прогнози за последно глобално затопляне, някой трябва да е картографирал Антарктика преди 6.000 години. Каква цивилизация е била способна на такова нещо тогава, след като географската дължина се използва в нашите географски карти само от втората половина на 18-ти век??

От времето на Птолемей (I-ви век от н.е.) е съществувала вярата за симетрия на цялата позната суша. Вярата в съществуването на
Terra Australis - голям континент в далечният юг на земното кълбо - съществува като "противовес" на северните Европейски и Азиатски земи.

Древните елини наричали северното съзвездие "Голяма мечка". От думата
Арктос (мечка) произлязло името на северната полярна област - Арктика. На свой ред по-късно онази част от земното кълбо, която лежи срещу Арктика, била наречена Антарктика,т. е. област, срещуположна на Арк­тика.

Антарктикът е географски регион, обхващащ континента Антарктида. Тук сякаш е допусната неточност в Уикито!?

Първото потвърдено наблюдение на Антарктика e през 1820 г. от екипажите на три различни експедиции (първи са руските мореплаватели на 28 януари).



В търсене на противовеса (южен континент балансиращ северните земи) Абел Тасман е разочарован от приличащото повече на архипелаг и по бързата процедура кръщава островите Нова Холандия (настояща Австралия) и Нова Зеландия (по името на холандската провинция Зеландия).
След откриването си идва ред и на картографирането.
През 1770 г. Джеймс Кук акостира на южните брегове на континента и заварва местното население - аборигените - мигрирали от югоизточна Азия преди 40 000 г.
Името
Австралия идва от латинската фраза terra australis incognita, което значи непозната южна земя.
Легендите за "неизвестната земя на юг" са известни още от римско време.
След появата на книгата на Флендърс "Terra Australis, или Австралия" названието Австралия започва бързо да добива популярност. От 1817 г. влиза като термин в официалната кореспонденция на властите, а от 1824 г. изхвърлило от географските карти старото обозначение – Нова Холандия.





На 3 януари 1739 г. Жан-Батист Буве успява да зърне Антарктида с експедицията поета от Франция.
"Кенгуру" пък, знаете, е "не разбирам" записано от изследователите когато бил попитан местен как се казва туй подскачащото Публикувано изображение



Името произхожда от асирийската дума Аси, което значи изгрев на слън­цето, изток, т.е. Източна страна. Като название на континент то се е появило по времето на елинската култура. Името на земите било наследено, когато станали римска провинция, в която е вли­зала западната част на Мала Азия и гръцките градове Милет, Пергам и др. С изследването и опознаването на континента името Азия било отне­сено към него Публикувано изображение

Легендата идва от старото название на старата империя Лидия, тоест Мала Азия. Народът на асите (асирийци) е отъждествяван с аланите, обитавали Азия. Така най-първо земите на Турция носили това име. Азия била нимфа океанида, дъщеря на Океан и Тетис- богинята на свежата вода, която подхранвала земята и океана. Тя била съпруга на Прометей и титан-богиня на Лидия в Анатолия. Титаните имали деца. децата на Океан и тетис били Азия, Стикс, Метис, Дорис, Евриноме, Амфитрита. Те били наричани океаниди, а сестри им били реките- Потамои.

Има теория, че аси (ази) произтича от личното местоимение Аз. Има и че източният вятър йевър е дал името на континента, а също и че Луната е зЕмя мАкедонска
Публикувано изображение

Цитат
Асирийци (аси+ири) означава в превод „слънчеви мъже", „слънчеви жреци" и това на практика е друго название на древните българи, познати в Кавказ и като аси.

От www.bulgarite.info/node/9.



Европа (гр. Εὐρώπη) — в древногръцката митология е дъщеря на финикийския цар Агенор и сестра на Кадъм. Според легендата, Зевс се явил пред Европа, която играела с приятелки на брега на морето под вида на бял бик и я похитил, носейки я на остров Крит. На остров Крит той приел образа на прекрасен младеж и обладал Европа.
Похищението на Европа е сюжет на няколко картини и е изобразено и на гръцката монетата от 2 евро:

Публикувано изображение

С гърците имаме много общо - Дунавски острови,

тази булка Европа
(тц, глупости се оказаха), Каракачанското куче, Орфей...

По-древни източници за произхода сочат асиро-вавилонската дума
Ереб (или Ириб), което значи мрак, залез, т.е. там където залязва Слънцето и се явява паралел с Ориента.
Ереб (буквално залез) е финикийският бог на мрака, откъдето идва името на земите назапад от Финикия. През V век преди н.е. под Европа разбирали земите, които лежат на запад от Егейско море.
Гърците вероятно възприели това име Ереб (както Аси за Азия) и го изменили в
Еребос, Европос. Така възникнало името на европейския континент Публикувано изображение

Публикувано изображение
Occident, (Европа) - западно полукълбо, от латинското occidentem, в превод западната част на небето, в която слънцето залязва.
Orient - приема смисъла на настоящото "среден изток", произтичащо от латинското orientem, в превод източната част на небето, където слънцето се издига.

Друга теория е, че името произтича от тракийската дума Евр, значеща широк, а Европа ще рече "широко лице".




Интересно, че само Европа не е написана с първа буква "А", а е известно, че тези имена са дадени от европейци и може да се търси някакъв скрит смисъл Публикувано изображение
Добре дошли в континента на мрака Публикувано изображение Май не е мястото тук да споменавам кои Римската империя наричала vulgari. Но пък бая бой е яла от нас, така че това пренебрежение може да не е на културна основа Публикувано изображение







иииииии... няма да съм себе си, ако не кача малко тежка анимация Публикувано изображение

Публикувано изображение


http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_continent_name_etymologies
 
Ползвани източници:

Уикипедия

http://apollon.blog.bg.

www.segabg.com

http://wapedia.mobi

http://geografskiotkritia.start.bg/

Сп. Космос

http://vms.start.bg/

http://www.kanatangra.wallst.ru/

http://apollon.blog.bg/

http://www.nationsonline.org/

europeanstudies07.blogspot.com

Детската книжка на Трихо  "Капитани на фрегати"



Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение


Малина: Oбразовах се до толкова , че да не знам, защо само Европа , не започва с буквата "А"......Публикувано изображение

am-am: трябва да останат мистерии и за бъдещите поколения Публикувано изображение

Trichocephalus: Цитат
Смята се, че свръхконтинентът Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години.
Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години.


Все още недоказани хипотези.

Цитат
това са земите на траките около Колхида


Колхида е земята, позната днес като Грузия.Не изпращай там траки, моля ти се.

Цитат
Пири Райс
- правилното е Пири Реис. Думата "реис" с ударение на "и" - в превод от турски означава "председдател", "водач" - в миналото така са наричали капитаните на кораби. Тоест - Капитан Пири ( и тук ударението е на последното "и". За картите на доледникова Антарктида писах миналата година една малка статийка ако си спомняш

Цитат
От времето на Птолемей (I-ви век от н.е.) е съществувала вярата за симетрия на цялата позната суша. Вярата в съществуването на Terra Australis - голям континент в далечният юг на земното кълбо - съществува като "противовес" на северните Европейски и Азиатски земи.


Това е валидно и за следващия континент - Австралия.
Въпросът е защо са нарекли именно Австралия "Авсралия", а не Антарктида ?

Цитат
Антарктикът е географски регион, обхващащ континента Антарктида. Тук сякаш е допусната неточност в Уикито!?

Има се предвид Южният Ледовит Океан и цялата област.На север названието е "Арктика" и "Арктически район", а на Юг - антарктически.

Цитат
Първото потвърдено наблюдение на Антарктика e през 1820 г. от екипажите на три различни експедиции (първи са руските мореплаватели на 28 януари).

Мда.
Експедицията на Крузенщерн и Лисянски - тръгнали да търсят изчезналия Лаперуз, намерили и доказателства за краха на експедицията му, но извършили много Велики географски открития.Едно време любима книжка ми беше "Капитани на фрегати".Все още помня цели глави от нея наизуст.

Цитат
Като название на континент то се е появило по времето на елинската култура. Отначало то е обхващало римската провинция, в която е влизала западната част на Мала Азия и гръцките градове Милет, Пергам и др


Подчертал съм грешките - няма как да твърдиш, че първоначално е обхващало римска провинция, пък го дали елините, след като хронологически тези места стават римски много след като за били гръцки.
Тоест - махни "римски" или поне напиши, че след елините тези земи са станали римска провинция.
Цитат
Легендата идва от старото название на старата империя Лидия, тоест Мала Азия. Народът на асите (асирийци) е отъждествяван с аланите, обитавали Азия. Така най-първо земите на Турция носили това име. Азия била нимфа океанида, дъщеря на Океан и Тетис- богинята на свежата вода, която подхранвала земята и океана. Тя била съпруга на Прометей и титан-богиня на Лидия в Анатолия. Титаните имали деца. децата на Океан и тетис били Азия, Стикс, Метис, Дорис, Евриноме, Амфитрита. Те били наричани океаниди, а сестри им били реките- Потамои.


Тук е много объркано.
Лидия никога не е била наричана "Империя". Били е само държава в мала Азия.
Асирийците са се появили много по-късно и първоначално държавата им е била много по-на юг, в Двуречието, като след това създават империя, обхваща всички земи до Египет.
Анатолия е римското название на Мала Азия.Тоест, когато говориш за древногръцки имена и богове -избягвай латинските названия, защото са по-късни хронологически.
От името Анатолия е прозлязло съвременното название на тази област : Анатолия==>Анадолия==>Анадоля==>Анадола ( Анадол )

Цитат
Това не знам как да го определя:

лично аз го определям като болни амбиции на егоистично настроен шовинистичен мозък.Тъпотии, недоказани с нищо.
Цитат
Асирийци (аси+ири) означава в превод „слънчеви мъже", „слънчеви жреци" и това на практика е друго название на древните българи, познати в Кавказ и като аси

Също недоказани хипотези. В раздела "Религии" има няколко теми с подобни промивки на мозъци и фантастно - нелепи словестни еквилибристики.

За Европа не съм съгласен изцяло с тълкуването ти и произхода от името на Ереб.
Подобни словесни аналогии могат да се правят със всичко, и са неуместни.Легендата за Марица, е интересна, но леко встрани от мита за Зевс и Европа, прелюбодеянието и разплатата, която лежи в основата на името.

Мда.
Темата ти е хубава, само недей да се цупиш - просто излагам аргументите сиПубликувано изображение


am-am:
Оо, не, доволен съм. Благодаря ти за корекциите, ще ги отразя :)
Съдържанието на темата е енциклопедично и всяка нова информация е добре дошла.

Trichocephalus: Аааа - да не почнеш да вярваш на всичките простотии, които плещя - виж какво пише под аватара ми Публикувано изображение

am-am: епа съобразявам се с теб - каквото кажеш, наобратно го твърдя Публикувано изображение


ПП: Трупам още в темата. Промених си и мнението за етимологията на "Европа" Публикувано изображение



Публикувано изображение


Да ви видя колко познавате планетата с едно тестче Публикувано изображение
(алтернативен линк )

Рекорда ми е 89 км до целта Публикувано изображение


aaliyah_st: Хах моя е 74 :P


am-am: Оказа се по-дебела работата Публикувано изображение


Свидетелства за Антарктида освен Пири Рейс дават и картите на Оронтей Финей, Меркатор и Буаше, а с тях и впечатлението, че ледената шапка на континента постепенно се е разширявала отвътре навън, и с всяко следващо хилядолетие обхващала все повече земи, докато към 4000 години пр. н. е. окончателно покрила всички брегове Публикувано изображение

Картите на Филип Буаше

http://www.diegocuoghi.it/Piri_Reis/Buache_640.jpg


колекция от любопитни карти

Половин век след като Пири Рейс създава своята карта, френският картограф Филип Буаше дава детайлна картина на системата от океани, морета и реки на земята, която е била непозната за неговите съвременници. На друга своя карта, създадена през 1737 г., Буаше изобразява Антарктида без ледената й покривка. Изненадващ е фактът, че някои от детайлите са били открити или потвърдени чак през миналия XX век. Годината на създаването й (някъде между 1735 и 1740) не предполага познаване на тези детайли Публикувано изображение


Ползван източник: www.novinar.net


Сферата на света

http://www.diegocuoghi.it/Piri_Reis/Finaeus.jpg

(това вдясно Публикувано изображение)
През 1549 Оронтеус Финеус (Oronteus Finaeus) посвещава на Хенри II от Франция сърцевидна карта на света (La Sphère du Monde). Любопитното в нея е изображението на Антарктида, чийто очертания би трябвало да са били непознати по онова време, освен това е дадена с площ по-голяма от актуалната и с изключение на центъра свободна от ледове. Някои детайли изобразени на картата са били потвърдени едва в 20 век.

Горещо препоръчвам частите за древните карти от www.diegocuoghi.itПубликувано изображение



Източници които не прегледах докрай...
http://www.etymonline.com/index.php?search=arctic&searchmode=none
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_continent_name_etymologies
http://www.umc.sunysb.edu/surgery/america.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вмъкване на картинка - [im]нейния адрес[/im]

:01   :02   :03   :04   :05   :06   :07   :08   :09   :10   :11   :12   :13   :14   :15   :16   :17   :18   :19   :20   :21   :22   :23   :24   :25   :26   :27   :28   :29   :30