Манджички XD

За Аспарух (легенди за мартеницата)

Колко от вас знаят, че България е на 19-то място в света по спечелени медали от летни олимпийски игри?
Колко от вас знаят, че в Интерент, ей тъй, няма откъде да прочетеш кои са шампионите на България от Световните шампионати? А те не са малко. Безразличие? Апатия? Патриотизъм??
Истината е, че българите не само, че не знаят далечното си минало, но не знаят и близкото минало. Знаят, че 861 г. някой създал нещо някъде. Ако попиташ кой на какво къде и как, не очаквай отговори. Знаят лятото в САЩ през 1994 г., световният рекорд на Стефка Костадинова, Топалов, Албена Денкова и Максим Стависки, Екатерина Дафовска, Тереза Маринова... и изобщо трябва да биеш целият свят за да те познават в България. Или да те дават в турски сериал.


Публикувано изображение

А тези предните знания са някак... ей тъй да си имаме нещо под ръка, като ни кажат "вие сте никои и нямате история". И лошото е не че нямаме с какво да им отговорим, ами че и вярваме, че са прави. Стискаме в зъби това Стоичков, кисело мляко, Джон Атанасов, като пропускаме, че не е създал компютъра, а България го е принудила да бяга от репресиите и на друг континент...
Та става въпрос за това, че българите не ценят това с което други биха се гордели, а си правят идоли в чиито крака да лазят и с чиято връзка да се гордеят.
И изобщо гордеенето със сънародници е една комплексарщина. Окъде накъде някой ще се гордее с нечии успехи? Защо същият не се срамувам пък, че друг българин посякал старица за да и открадне пенсията? Да познаваш историята си не е нищо повече от себеуважение. Себеуважение и опит. "Глупак е не онзи който греши, а този който повтаря грешките си."



Публикувано изображение
Баба Марта е мъртва, да живее Батман!

Публикувано изображение

Баба Марта бързала... Мехмед и Инджи вързала



Публикувано изображение
Публикувано изображение


Търсенето определя предлагането - пазарен закон.
За справка в Библията мартеницата е спомената 0 (словом "нула") пъти. Зодиите, ФК "Левски" и Пайнер бомбите - също.

Има една поговорка която гласи, че ако искаш да опознаеш някого, трябва да го видиш как празнува. Какво са празниците в България? Нова Година, Коледа, Рождени дни, Именни дни? Плюскане и поркане. Не казвам хранене и пиене, защото те предполагат някакъв лимит. Празник в България значи да имаш отрупана трапеза, това е. Не знам от Турско иго ли е останало, но ако няма много ядене и много алкохол, някак си... абе не струва такъв празник.
Както Трихо отбеляза, българинът най-много го е страх да не умре от глад и това особено добре проличава в дни на празнуване, завършващи в Спешното отделение.
И тук изниква в съзнанието ми пирамидата на Маслоу. Добре забравената и редовно припомняна от мен, пирамида на Маслоу:


Публикувано изображение


Кога е създадена България!?


През 1981 г. в цялата страна се честваше тържествено 1300-годишнината от създаването на българската държава. В академичният труд от тази година, накратко се обяснява, че Аспарух победил византийците при Онгъла, сключил договор с тях и със славяните, с което юридически се узаконила България. А съвременниците на онези събития казвата съвсем друго.
Как е създадена новата България?
През 680-та г. Константин IV свикал в Константинопол Шестия Вселенски църковен събор. Основна причина била да се пребори с ереста на монотеистите. Шестия Вселенски събор продължил до 681 г. и одобрил редица решения за организацията на църковната дейност, които са в сила и днес. Поради важността на решенията протоколите са запазени и днес. Думата е дадена на епископ Константин от Апамея:
Цитат
...
Дойдох при нашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме с войната с България. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля за мир, така щото да се извъши нещо, което да обедини двете страни...

Този текст ни казва две неща. Първо, че голямото поражение на ромеите от Аспарух е преди август 681 г., когато презвитер е произнесъл цитираните думи. И още по-важно. Свещеникът говори за война не с българите, а с България - юридически обособена държава.
Академик Васил Гюзелов - може би най-изтъкнатият ни специалист по средновековна история:
Цитат
Според мен началото на българската държавност трябва да се свърже с онова голямо обединение, наречено Голяма или Велика България, създадено в земите на север от Кавказ върху голямо пространство, което включвало не само прабългарите, но и други етнически групи и е създадено през 30-40-те години на VII век.

Проф. Божидар Димитров, директор на Националният исторически музей е още по категоричен:
Цитат
За днешната българска държава знаем със сигурност. За всички останали български държави - в Кавказ, причерноморските степи и т.н., за съжаление нямаме точни данни...
Но едно е ситурно - че през 632 г. е основана държавата на която ние сме наследник...


632 г. е годината в която прабългарските племена, начело с кан Кубрат, намиращи се до тогава под властта на Тюркския хаганат, се отделят и основават държавата Велика България.
671 г. - Предвид постоянната заплаха от хазарски атаки, Аспарух е изтласкан на запад. Последвалото преминаване на Дунав е станало със съгласието на византийското правителство, което е определило място за поселението в зоната около устието на Дунав, като възлага на прабългарите охранителни функции.
672г. - налуване на българите в Северна Добруджа.
674 - 678 г. - Византия е заета да отбранява арабската обсада на Цариград.
680 г. - след арабският разгром, император Константин IV Погонат поема поход за да се разправи и с българите.
През пролетта на 680 г. около 40 хил. византийска армия (и 10 000 души конница) се придвижва по суша и море до делтата на Дунав. Стресната от многобройния противник, прабългарската армия се оттегля в укрепление, издигнато на остров в реката.
Силно блатистата местност отслабила ударът на византийската войска и пречели на снабдяването и. Войските на Аспарух и нанасяли системни удари, като я изтощават, без да правят опити да я разбият.
Византийската войска обсажда укрепеният лагер в продължение на 4 дни, след което императора Константин IV съобщава на войските си, че отива на лечение в Месемврия и напуска бойното поле. Това се разтълкувало от войските като опит за бягство, което повлиява негативно на бойния им дух.


В заключение може да обобщим, че днешна България е основана най-късно 681 г., а дори се прима, че "рождената" ѝ година е тази на отцепването от Велика България и отхвърляне властта на Тюркския хаганат - 632 г.

Битката при Онгъла (680 г.) е крайъгълен камък в историята ни. Дали с нея се заражда нова държава или е затвърдила юридически статут на вече съществуваща такава и узаконила териториите на днешна Бългаия, едно е сигурно - без нейният успех нямаше да има Дунавска България.


Цитат
Държава е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото.

Земи - отнетите от Византия (ключов момент е битката при Онгъла през 681 г.), където се и установяват трайно.
Политическо признание. Ключовият момент. Държавата е "политическа общност, основен институт на политическата система". Българи е имало и преди 681 г., но споменаването на българска държава в писмените архиви узаконява само по себе си техните претенции.


Дълги години се смята, че "Онгъла" означава "ъгъл", но напоследък надделява мнението, че неговото старо тюркско значение е "укрепено място".

Една от версиите е, че Онгъла е укрепеният лагер с площ от 48 км2, открит от археолози край село Никулицел (до Тулча, Северна Добруджа). Тулча (на румънски: Tulcea, старо наименование Тулица) е град и административен център в окръг Тулча, Северна Добруджа, Румъния. Градът е важно пристанище в делтата на река Дунав.


Публикувано изображение

Друга версия поставя Онгъла в района на Галац, до река Серет.
Част от учените смятат, че Онгъла се е намирал в днешна Бесарабия.
Още за битката при Онгъла:

От деца, всички знаем как българите се скрили в укрепленията, ромеите ги обсадили, това било голяма хитрост от наша страна, глупавият император се изплашил, казал че го е хванала подаграта и избягал към Месемврия. Виждайки това, войската м търтила да бяга, а българите секли, секли и стигнали до Одесос.
Сведенията за това сражение черпим от Теофан и патриарх Никифор, а те са доста мъгляви и разкъсани.
Теофан : " А император Константин, като се научил, че мръсен и нечист народ се е настанил…заповядал всички отряди да преминат в Тракия. И като въоръжил флота, потеглил срещу тях по суша и по море…като отправил пехотната войска по суша към т.нар. Оглос…"
Никифор : "А Константин… прекарал тежко въоръжените войски срещу този народ.. българите като видели множество конници и кораби…"

Виждаме, че Константин IV използва любимата ромейска тактика да натовари елита на армията-тежката конница на корабите за десант, а пехотата да отправи по суша. Интересно, е че само Теофан говори за пехота, тя тръгва на север и…никой повече не говори за нея, не я вижда!
И двамата автори говорят вече само за ромейската конница, която с появата си уплашила българите и те се скрили в укрепленията си. Говорят, че тази "обсада" продължила 3-4 дни, а Никифор добавя " ромеите не могли да завържат сражение поради непроходимостта на мястото"
Императора се оттеглил заради болежките от подаграта които имал, а като научили това конниците се уплашили и започнал погромът.

Въпреки, че през 680 г. василевсът Константин IV е едва на 28 г., то има завидна военна биография зад гърба си.През 674-78 г. той издържя обсада на Константинопол от арабите, които са отблъснати с големи за тях загуби. По-късно те са разбити и в Мала Азия. През 679 г. Константин прави успешен поход срещу славяните в Македония, вземайки голяма плячка. Грешката му се състои в подценяването на българите. Сигурно сравнени с арабската заплаха те са изглеждали на императора като лесен противник, който ще бъде бързо победен.

Самият Теофан Изповедник пише така: "А българите като видели това, започнали да ги преследват и повечето погубили с меч, а мнозина наранили". Т.е. контраатаката е била на дневен ред като опция при воденето на обсадата. Българските конници преследват и избиват византийските в продължение на няколко стотин километра от делтата на Дунав да Варна.


Предания и легенди за мартениците

Защо мартениците се слагат напролет, а не през есента примерно?
След победата при Онгъла българите продължават атаките към Тракия чак до Константинопол. Това принуждава Византия да сключи мирен договор, което става през пролетта на 681 г. в Цариград.
"Пролетта".
Фолклорът, колкото и митологизиран да е, често изхожда от реални събития.
Ето една от легендите за ранена птица с бял конец:
От далечните Тибетски планини кхан Исперих напуснал родния дом и тръгнал да дири плодородна земя за народа си прабългарски...
Когато хан Аспарух побеждава византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато летяла обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили. Въпреки че била ранена тя пристигнала успешно в българския лагер, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта, от раната. И от там е възникнала мартеницата, която се носи днес.


Легенда втора, с гълъб и бял конец:
След смъртта на хан Кубрат предводителят на хуните Хан Ашина отвлякал Хуба и предложил на петте сина да го признаят за техен владетел. Само и единствено така щял да освободи сестра им Хуба и да прекрати безчинствата на войските си. Най-големият син-Баян решил да признае хазарското владичество и останал при своята пленена сестра. Останалите се пръснали, в търсене на свободна земя, като се разбрали Аспарух да прати добра вест по птица, вързана със златна нишка на крачето. Не след дълго при Хуба долетял гълъб със златен конец на крачето. Както се били уговорили-Хуба и Баян избягали от лошия хан и достигнали водите на Дунав. Но не знаели как да преминат на другия бряг. Баян взел един бял конец, който Хуба вързала на едното крачето на гълъба. Пуснали птицата да полети нагоре, но в този момент се появили преследвачи от хунското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от стрела и началото на конеца, който държал още в ръката си, почервенял от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните като го видели и веднага побягнали.
Аспарух помогнал на Хуба и Баян да преминат реката и ги довел при своите войници. Взел конеца от ръката на Баян и белия му край завързал с червения. Заръчал Аспарух червено-белият конец никога да не се разкъсва. Оттогава на първи март всички българи се окичват с червено-бели мартеници, носещи им здраве, радост и късмет.


Трета легенда, със сокол и бял конец:
Подобен е разказът за хан Аспарух който поискал да извърши жертвоприношение на бог Тангра, след пресичането на Дунава. Жертвената клада по традиция трябвало да се запали със стръкче изсъхнал копър, но българите не намерили такъв наоколо. Неговата сестра Хуба сънувала това и му проводила сокол. Той носел копър завързан с бяла връвчица и обагрена в червено след като се одраскал на клонка.

Четвърта легенда:
Аспарух провожда на брат си Котраг вест по птица, че е постигнал знаменита победа над неколкократно превъзхождащият по численост враг при Онгъла. Подобни предания има, че Котраг праща вест по птица за това, че е основал своя държава.


Волжка България е основана около 660 г. от кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат, който основава според „Джагфар Тарихи" т.нар. Сакланска династия - разклонение на династията Дуло. Страната обаче става независима едва след като отхвърля хазарския суверенитет в края на 9-ти или началото на 10 век. През 922 г. държавата приема за официална религия исляма и постепенно създава висококултурна цивилизация. Волжка България просъществува чак до 13 век, когато бива разрушена от набезите на монголо-татарите.

Фактология  

1. Преди 1300 години не е имало Публикувано изображение. Употребата на куриерски птици е била обичайна практика. Преди някой да се притесни с "ама може да попадне в неправилни ръце", ще допълня че по това време се прилага шифриране - просто и практично.
2. Историческите извори, разказват за най-ранната поява на мартеницата годините 580-630-та след Христа. Арабските писмени исторически източници разказват за това как българските ханове връзвали червени и бели конци на войските си за бойна сила, здраве и дълголетие.
3. Българският фолклор се върти все около ранена птица, доставяща важна вест завързана с окървавена бяла връв. Легендата как Аспарух закичва цялата войска с тази връв звучи неправдоподобна, но на практика няма пречка да са били и 100 птици.
Можем ли да търсим реални събития, като битката при Онгъла, юридическото признаване на Аспарухова или Волжка България за началото на традицията със закичване на мартеници? Или това е съвпадение с вече започната такава традиция и като знамение подкрепя повериетото носещи здраве и късмет?
По
BTV-то, сякаш за да си спестят работа, включиха за произхода на мартеницата 5 секунди от продавач на сергия:



На Балканите се появяват и други българи. Това са поданиците на Кубер, които в периода около 674-684 г. отхвърлят властта на аварите и се преселват от Сремска област (дн. Сремска Митровица, между реките Дунав и Сава) в Македония. След безуспешен опит да превземат Солун, Куберовите българи сключват мир с Константин Погонат, но влиянието им сред местните славянски племена запада.
Предстои Златният век на България. България не се е стремяла към членство в Европа, защото 2/3-ти от Европа е членувала в България Публикувано изображение


4. Пътя на мартеницата. От Азия (континентът, в който първоначално живеят българите) традицията се пренася в Европа с преселението на голяма група българи начело с Хан Аспарух. Традицията се спазва до днес и на териториите, които са били български - част от Румъния, Македония, Гърция, Сърбия и днешна Русия.
Наскоро видях интересна статия и снимки от Тибет, Индия...
http://prikachi.com/images/948/3086948o.jpg


http://prikachi.com/images/945/3086945x.jpg
5. Календара на българите. Историческите сведения сочат, че българите са празнували Нова Година напролет. С настъпването на март - като начало на пробуждащата се природа, символ на живота, здравето и предвестник на ново начало. Това е оправдано и от номадският им начин на живот и плановите военни действия (сезона на войните).
Самите древните римляни са отбелязвали Нова година тъкмо на 1-ви март, като начало на настъпващата пролет и пробуждащата се от зимен сън природа. Подаряването на мартеници логично е свързано с този празник пречупен през прабългарските и тракийските традиции.

Ето какво казва Клавдий Клавдиан в "Поеми" в 1. ІІІ, 305-341 г:

Цитат
Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и защити своите траки…


Други легенди:

Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия и червения конец.

Претопената ерес от
християнството:
А християните разправят, че преди много години, когато хората били радостни, обличали бели дрехи. Така в една пролетна утрин на първи март, в годината, когато Исус щял да се появи сред човеците, Дева Мария в бяла премяна се изправила сред одаята пред огнището, отрязала една лентичка от фустата си и я обагрила с девствената си кръв. После я усукала с друга бяла такава и украсила гърдите си. След туй излязла на пруста, за да срещне първите зари на слънцето, да възвести на вселената, че я чака плодородие - животворящо и светло, и да я благослови.


Каквото и да си говорим, никой не знае повече от децата:



Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Онова магаре ми е бойкотирало темата за мартениците, защото е заето... с протягане на диванчето Публикувано изображение и ще обере пешкира със следващата ми тема.
Така и не се вясна, за да го бъзикна, че поверието гласи: През март хората не трябва да се постригват, за да не се "остриже" акълът им. Което дава обяснение, защо акълът на мартенските магарета никога не идва Публикувано изображение




Публикувано изображение
coming soon...





Ползвани източници:

http://wapedia.mobi/bg/%D0%98%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%85
http://blog.knigoterapia.com/?p=33
http://www.trud.cc/files/attach/att10214.pdf?lng=bg
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=104
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9E%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%B0#cite_note-1
http://wapedia.mobi/bg/%D0%A2%D1%83%D0%BB%D1%87%D0%B0
http://www.dnes.bg/reportaj/2010/02/19/baba-marta-byrzala-mehmed-i-indji-vyrzala.86372
http://www.bulgaria-is-alive.com/obichai-martenica%202.html
 
Бележка: Т.к. още не съм добавил spoiler, темата е непрегледно дълга и не са обозначени лирическите отклонения... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вмъкване на картинка - [im]нейния адрес[/im]

:01   :02   :03   :04   :05   :06   :07   :08   :09   :10   :11   :12   :13   :14   :15   :16   :17   :18   :19   :20   :21   :22   :23   :24   :25   :26   :27   :28   :29   :30