Манджички XD

Едно лошо заглавие

Каквото и да става
хората са неразумни, алогични и егоцентрични,
обичай ги, каквото и да става.
ако правиш добро, ще те обвинят в егоизъм и задни мисли,
прави добро, каквото и да става.
ако успееш, ще се сдобиеш с фалшиви приятели и истински врагове,
стреми се да успееш, каквото и да става.
доброто, което правиш, ще бъде забравено утре,
прави добро, каквото и да става.
честността и откровеността те правят уязвим,
бъди честен и откровен, каквото и да става.
онова, което си градил с години, може да бъде разрушено за една нощ,
продължавай да изграждаш, каквото и да става.
хората истински се нуждаят от помощ, но ще се нахвърлят върху теб, ако им помогнеш,
помагай, каквото и да става.
дай на света най-доброто от себе си и той ще те отритне,
дай му го, каквото и да става.



/надпис на стената на Шишу Баван, дома за деца на Майка Тереза в Калкута/


"няма ненаказано добро" - Оскар Уайлд

fedora: "Всичко, което трябва да знам, съм научил в детската градина." - Робърт Фулам

2 коментара:

  1. При различните хора инстинктът за самосъхранение работи по различен начин.
    Често пъти реакциите, свързани с едно провокирано его, отключват реакциите на инстинкта за самосъхранение и те биват тълкувани като неразбиране към доброто, което някой е направил или прави "за нас".
    Истинското Добро не афишира себе си по никакъв начин, но за нашите балкански ширини е уместно То да "дава обяснения": Българинът е недоверчив и резервиран. Да му бъде обяснявано е желателно и често пъти той успява да разбере (!въпреки "национално-обременена си наследственост"). Логиката и правилното тълкуване са две различни неща. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сложно е... Добротата в момента е противоестествена черта. Добротата аз описвам с библейското "не прави това което не искаш да ти направят". Хората никога не са се раждали добри. Хората са хищници надарени с невъобразима воля подкрепена с интелект, който да гарантира коварството им. Това в никакъв случай не е нещо лошо. Хората продължават да се борят за оцеляването си, просто са поставени в различна среда. Вече не убиват с тояги хищници, а се съревновават в спорта, учението, професионалната кариера и т.н. Систематично и упорито, почти през целия живот.
    Тъкмо интелекта е изградил тази форма на коварство наречена общество. Когато си слаб, другите ти помагат. Коварството не е черта която притежават тревоопасните, вадете си изводите. В днешно време добротата е дотолкова ненужна, че вече се налага със закони - принуждават те да плащаш с данъци градежа на улици, държавната бюрокрация, изхранване на циганското малцинство и прочие. В това няма лично удовлетворение и кеф. Това е принуда! Обществото, това е обществения договор "не прави това което не искаш да ти правят". Повтарям се неслучайно. Когато се наведеш да вдигнеш чужда хартийка от земята, ти афишираш желанието си други да не хвърлят хартийки на твоя територия. Ти вдигаш чужда хартийка, друг - твоята. Тук всъщност излишен разход на енергия няма, което не е противоестествено. Според мен проблемът е другаде. Съществуват саботьори които вече не вдигат твоята хартийка. Защо? Някога нещата са били съвсем крайни - въпрос на оцеляване - "ела да ми помогнеш, че бенгалския тигър изяде жената, а имам деца". В момента нещата не са така ултимативни. Налага се да се промива мозъка на децата от малки с морал. Моралът възпитава, че трябва да се жертваш, без да очакваш отплата. Ето това е противоестественото. Истината, за всички излязли от матрицата, е че моралът е бракувана идея. Затова вече трудно се гради вътрешен съдник и минаването на червено, хвърлянето на боклук по земята, преписването в училище, отказа да върнеш парите дадени ти на заем, не са свързани с морална дилема и терзания. Морално възпитаните са прецакани от морално разкрепостените и това вече си е естествено. Нарича се естествен подбор.
    Добротата е сплотяваща идея с цел оцеляване и доминантство. Вече не остана какво да се покорява на тази планета, логична еволюционна крачка е израждането на морала във вътрешновидово съревнование. Човекът е единственото създание способно на жестокост. В природата дори убийството е просто първичен инстинкт за хранене или самозащита. Идеята за отхвърляне на принцип гарантиращ ни покоряването на природата е уникален. Моралът умря и се убеждаваме колко ефективна и гениална идея е това, когато ние морално възпитаните страдаме от това, а останалите се възползват и постигат преимущество над нас. След пълното отпадане на добротата като човешка черта която да се възпитава, ще се наложи нещо което става все по-популярно - договора. Вече и дъвка да дадеш, трябва да е в писмен вид, за да заявиш претенции над нея, защото друг мотив за връщането и няма да има. В днешно време договорните форми на заплаха с болка или лишения са повсеместна практика. Когато заплатим кола, ние подписваме договор. Пак в писмен вид ни обещават да е здрава известно време. Подписваме и брак, за да се регламентират задълженията ни при евентуален развод. Подписва се и предсватбен договор. Договор за наем, за работа... за всичко, защото думата вече НЯМА СТОЙНОСТ. Обещанието НЯМА СТОЙНОСТ. Аз съм губил пари, заради добротата си и склонността ми да давам назаем намаля. И това за 1 човешки живот. Съвсем скоро безвъзмездната помощ ще бъде считана за противоестествена и отново никоя няма да вярва в нея, както преди няколко стотин години.
    В един експеримент с шимпанзета гледачката посочва измежду две кутии тази под която има банан. Независимо от това, шимпанзето показва произволна кутия, без да се съобразява с помощта която му се оказва. Дори при човекоподобните идеята за добротата е лишена от логика...

    ОтговорИзтриване