Манджички XD

За свастиката

Публикувано изображение

Корени

Свастиката е известна от древността. Този символ се среща в културата Мохенджо-Даро, процъфтявала през
8 в. пр.Хр. по бреговете на река Инд. Свастиката е открита и върху глинени съдове, изработени през 5 в.пр.Хр. на територията на съвременен Ирак. В североизточна Африка археолозите, изучаващи царството на Мероз (2-3 век пр.Хр.), са намерили погребална стела, върху която е изобразена жена, влизаща в задгробния свят. Върху дрехата й има свастика.
Свастиката може да бъде открита в почти всеки древен и примитивен култ по целия свят.

Публикувано изображение
За съжаление, за повечето хора днес, свастиката се изчерпва с негативни конотации от Третия райх и идеологията на нацизма. По време на Първата световна война може да бъде видяна на раменете на войниците от американската 45-та дивизия, по-късно я използват и финландските военновъздушни сили. Нацистите я приемат за официална емблема през 1935 г.
През 80-те години на 19-ти век Шлиман разкопава останките на Троя на брега на Дарданелите и открива познатите му символи от река Одер в Германия. Възприел свастиката като религиозен символ на германските му прадеди и скоро след това Германия била залята със свастики, та чак до Кока Кола и Карлсберг рекламите.


В Индийският си сектански смисъл, свастиката по часовниковата стрелка (на пролетното слънце и бога Ганеш) е мъжка и носи щастие, а женската - в обратната посока (есенното слънце и богинята Кали) - символ на злото и поличба за нещастие.
Символът натоварен в днешна Европа с расово дискриминативен смисъл, заради употребата си от нацистите е по часовниковата посока. Употребата на свастиката е била така позитивна, както и увереността на всеки немец, че се гради нов по-добър свят, базиран на ариската богоизбрана раса. Т.е. свастиката е избрана тъкмо защото олицетворява позитивното.
В Древна Индия се смятало, че свастиката, която се върти по посока на часовниковата стрелка носи гибел и разрушение, докато свастиката въртяща се в обратната посока (сувастика) е символ на съзидание и успех. Излиза, че Калояновата шевица е била с "правилната" свастика, докато Фюрерът е избрал погрешния символ, но такива тълкувания ги има дузина версии, за да сме обективни.

Пречупеният кръст води началото си от Индия и за будистите и индусите и днес тя е религиозен и свещен символ. Впоследствие бива употребен от Германската работническа национал-социалистическа партия, а злополучно и от Третия райх.

Публикувано изображение
Всички сме го виждали, но малцина знаем какво символизира. Любимата ми темаПубликувано изображение




Санскритската дума

Думата „свастика" идва от санскритското स्वस्तिक, което означава някакъв предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет.
Думата е съставена от представката су („добро") и асти (езикова абстракция на корена „ас" - "да бъда"), т.е. дотук „благосъстояние", а наставката „-ка" служи за образуване на умалителни.
„Свастика" буквално означава "малко нещо, свързано с благосъстоянието". Грубо казано, означава „щастлив амулет".




По света и у нас

Публикувано изображение

В Регионален исторически музей - Кърджали, висок интерес представлява зооморфна свастика от нефрит, датирана
6 хил. пр.н.е. Търси се изображението.
Най-ранните познати (буквални) свастики датират от
2500-3000 година пр. Хр. и са открити в Индия и Централна Азия. Едно проучване от 1933 г. предполага, че свастиката се е пренесла от Индия през Персия и Мала Азия до Гърция, а оттам до Италия и Германия, най-вероятно през първото хилядолетие преди Христа.

Символът битува от векове преди Третият райх във Германия, Франция, Великобритания, Скандинавия, Китай, Япония, Индия, Съединените Щати, Южна Америка, Гърция. Твърдяло се, че отпечатъците от стъпките на Буда били свастики. Одеалата на мексиканското племе навахо били изтъкани със свастики. В синагоги в Северна Африка, Палестина и Хартън, Кънектикът, са открити мозайки със свастики.

Най-голямата концентрация на свастики не е нито в Германия, нито в Индия. Тя е в... Русия. Дотолкова, че е вплетена в шевици и народните носии:

Публикувано изображение


Публикувано изображение


По нашият край също имаме носии с този елемент:

Публикувано изображение
Българските земи

Както тъканната декорация, така и шевицата, впечатляват с орнаменталните форми и сюжети, някои от които са твърде старинни - мотиви „дървото на живота", розета, ромбът, свастики, кръг, кръст и др.

Свастиката е най-древният символ по врачанският край. Това става ясно от изследване на античната история. Най-старата свастика от Врачанско е от разкопки при село Алтимир и е от 5-то хилядолетие пр. Хр.:



теПубликувано изображение


Мозайки римски стил от 250 г. от н.е.: Публикувано изображение

В Националния исторически музей са изложени мозайки от римската вила в Марцианопол (днешният град Девня), които са богато декорирани със свастики. Намират се изложени на най-лично място в музея и всеки може да ги види:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

В тракийския град Кабиле край Ямбол в подножието на Зайчи връх, където е светилището на Великата Богиня Кибела е изграден ранно християнски храм от 4 век.
Кабиле е бил епископски център и този храм е бил един от най големите за времето си.
При археологическите проучвания на храма са открити мозайки, които сега се намират в музея в съседство до храма:

Публикувано изображение
Публикувано изображение


Това е жилищна сграда „Ейрене", датирата от учените 5-4 век от античния Филипопол (Пловдив):

Публикувано изображение


Два български варианта на свастиката - дялани на камък, конски тамги (жигосван знак за собственост) или върху народни шевици от Родопите: Публикувано изображение



Елбетицата
Елбетицата (двойният кръст), най-общо, символизира хармонията в света и в човешкото поведение. В Русия я наричат български кръст. Това е най-популярният мотив 
Публикувано изображение 
 в българските шевици. Интерес за темата представляват свастическите елбетици. Ето една от родопският край:

Публикувано изображение

Ето и шевица от Шопско, 17-18 век:

Публикувано изображение

Ръкав от село Мрамор, XX: Публикувано изображение

Ако помните от темата ми за мартениците, ще се досетите, че сме довлякли и това от Азия, много преди Световните войни. Ето един пример с традиционни добруджански шевици (срещам погрешно? и като "родопски") със свастики в двете посоки на въртене:

Публикувано изображение

И килим:

Публикувано изображение
Още в предисторически времена тъмните и неизвестни нам азиатски вълни разнасят ербетицата далеч на изток, север, запад и юг, и тя, заедно с крито-микенските и финикийски кораби, прониква в пространствата на античния мир и на предисторическа Европа. По-късно, понесена от хунското нашествие, елбетицата наново залива запада, прониква в най-отдалечените ъгли на европа - в Ирландия и Исландия, а арабите я разнасят по цяла Африка.


Цитат
... сред орнаментите в българските килими известните като котленски, чипровски и пиротски, както и в различни шевици, срещаме тамги, идеограми и иероглифи вероятно като заклинания за дълголетие, здраве, плодородие и др.
Арх. Слави Дончев
Свастика върху тракийска ваза:

Публикувано изображение

Глинени плочки от Кратовско-Светиниколския регион, датирани от неолита:

Публикувано изображениеПубликувано изображение



Позната ще ви се стори и традиционната празнична пита Публикувано изображение Български обреден хляб - и до днес бабите ни правят празничните погачи със свастика - символ на Слънцето и плодородието. Пример е Коледния кравай от с. Бял кладенец, Сливенско Публикувано изображение





Свастиките и християнството
Свастики и сувастики се срещат по икони, евангелия и олтари от християнска древност, отбелязани още през 1865 г. от абат М. Мартин в " Речник на християнската древност":

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Свастики и сувастики вградени в стените на несебърската църквата „Христос Пантократор ":

Публикувано изображение

И мозайка от църквата Света София:


Публикувано изображение

Приложението на двете свастики в старинното Православие - при старообрядците в Русия, безспорно покръстени от българите още през 10-ти век и опълчили се на гръкоманските реформи на патриарх Никон.




Колелото на времето
Факта, че българите и останалите скито-сарматски, ирански и индо-арийски племена са използвали свастиката като символ, което е доказано с много артефакти, показва много пряка религиозна връзка или наследство между различните индо-ирански племена!
В Индия и при будистите свастиката има друга форма и друго наименование – Дхарма Чакра или Кала Чакра - в буквален превод тези две наименования означават "Колелото на закона" и "Колелото на времето". Тоест този двоен кръст показва Закона за отчитане на Времето познат на древните астрономи, и запазен като свещен символ.

Древнокитайско огледало, наричано „Минг – куанг": Публикувано изображение



Свастично разположение (задължително в обратна на часовниковата посока) на реалния слънчев и лунен път. В българските земи Публикувано изображение, така се означава първичния кръговрат:

Публикувано изображение

Отвъд очевидната прилика, не трябва да подценяваме очевидната разлика. Всички вие сте виждали и символите Ин и Ян (и те до болка непознати като смисъл), но обръщали ли сте внимание на посоката?

Публикувано изображение

Посоката изменя смисъла, така както дуализмът се гради върху противопоставяне на крайности. Дори в математиката едната (обратната на часовниковата) посока се приема за положителна, а другата за отрицателна.




Калояновото погребение
Свастиката е стар символ, който българите използват преди и след покръстването им през I век.
Благодарение на лабораторно изследване, направено от професор Весела Инкова през 70-те години, тя е уволнена от БАН. Комунистите заличават следите си, докато все пак истината не лъсва на бял свят.

Веселина Инкова, Калояновото погребение. Технико-лабораторни изследвания. София: БАН, 1979 г.


Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
В заключение
Твърде погрешните втълпени представи, че един символ от зората на цивилизацията е символ на злото, може да ни подведе за историческото минало. Знаете ли какви са тези символи?

Публикувано изображение

Разпознахте ли първото знаме на Русия, беларуска банкнота, капак на шахта в Япония, сватбената снимка на един от най-големите православни водачи в историята - Корнелиу Кодряну, иранско лого, френска и гръцка монети, хиндуистски храм, реклама на Кока Кола, Буда... списъкът наистина е безкраен...



Ползвани източници:

http://www.teodordetchev.com/kampaniya/56-za-nepartijnite-proyavleniya-na-svastikata.html
http://monarchism.blog.bg/politika/2009/04/23/tehniko-laboratorni-izsledvaniia-na-kaloianovoto-pogrebenie.326180
http://margaritta.dir.bg/2noemvri/06svastika.htm
http://tengrianstvo.blogspot.com/2008_10_08_archive.html
http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2009/08/17/za-nepartiinite-proiavleniia-na-svastikata.381143
http://www.bulgaria-is-alive.com/simvoli-solarcross.html
http://web.hit.bg/bulgarskaistoria/avtohtonnateza_2.html
http://horo.bg/index.php?menunode=4&show=mlist
http://www.svastika.hit.bg/SVASTIKA.htm
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=531320
https://forum.tisitova.com
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=paganism&Number=1949582585&page=12&view=collapsed&sb=5&part=3&vc=1
http://www.kralemarko.org.mk/default-mk.asp?ItemID=36482EF17C58D14F9CAA563226AA1662
http://web.hit.bg/bgsviat/Obi4ai.htm




marijana_tg: За представянето на тази информация се изисква много интелект, знания и умения, естествено! Всеки, предполагам, има известни познания за историята на символа СВАСТИКА, но така предложено,;):) си е направо дипломна работа! Благодаря Ви и за целия труд, който полагате и за нас, потребителита на Калдата!

am-am: Значи ще ти харесат изследователските теми. Ето ги отсяти Публикувано изображение

Попаднах на оскъдна информация за неолитните находища по българските земи със зооморфни (подобни на жаба) амулети/идоли.
Публикувано изображение
Публикувано изображение
(зеленият нефрит се откроява в колекцията от НИМ в Кърджали)

Датираната отпреди цели 8 хилядолетия свастикоподобна ювелирна изработка прави българските земи като най-древното средище на цивилизация свързано с обработката на минерали. За сравнение инки и ацтеки известни с нефритените си изделия, творят едва преди половин хилядолетие.


EFFE: Един от най-древните езици на земята е санскритският (писмен). След като СВАСТИКА е санскритска дума, не можем да си позволим да свързваме изображението само с Хитлер, макар че той е имал доста добри езотерични познания (вероятно затова е ползвал този символ). Според Е. Мулдашев, свастиката е душата, по-точно - схемата за принципното устройство на душата. Харесвам, по-скоро - доверявам се на размислите на Ернст Мулдашев.
Харесвам и твоя блог
:cool:

vorfax: Адски си права. Имам чернова и за езиците. Почти всичко, дори глаголицата (за кирилицата е очевидно) е кавър. Новото е добре забравено старо.
Хитлер е повел война с целият свят, нормално е да

страда
се радва на грандоманство и е бил на една подводница разстояние да напише историята, която четем в учебниците, другояче. Германската империя, позната повече като Третият райх, е утопична мечта за чиито основи е било нужно да се изравнят доста европейски столици. Тази мечта е била подклаждана от исторически "оправдания" и археологически експедиции, в търсене на Светия граал Публикувано изображение и древни корени.

Велкова: Както винаги - безкрайно изчерпателно и богато с илюстрации!

Беше ми много интересно да прочета информацията.

sdry: Хубаво е, че заменяш малоумните емотки със интересен снимков материал...
Иначе темата ми е позната

am-am: Публикувано изображение

в еволюцията нищо не каза


scepsis: Хубав уводен материал! Чудесни снимки! Само ще допълня, че в будизма свастиката символизира колелото на учението (Дхарма-чакра). В Китай представя числото 10 хил., т.е. безкрайното. Изразява безграничното знание, което Буда има за същността и значението на всички неща и затова се поставя на височината на сърцето, където се ситуира истинската природа на ума (Буда-природата). В Дзен символизира "печата на Буда-ума" (Бусшин-ин), който се предава от патриарх на патриарх. Това най-общо и неизчерпателно...

vorfax: Благодаря ти за интересната информация. Аз наблегнах на символът в българските земи, т.к. извън тях материалът се оказа доста всеобхватен и достъпен в нета.



Добавено на 12 юни 2011 г.:

Особено любопитно ми бе да открия, че има дори тракийски монети сечени със свастики:
http://prikachi.com/images/642/3438642F.jpg 
http://prikachi.com/images/639/3438639P.jpg


Друга - 1000 години преди Христа - пак по тези земи:

http://prikachi.com/images/395/3444395q.jpg

Аполония е първият понтийски град, който започва да сече сребърни монети още от началото на VI.в.пр.н.е. Най-старите емисии са от дребни номинали. По двете страни на монетите има изображения: котва и морски рак на лицето и: свастика, която в древността се е свързвала със слънчевия култ, респективно с бог Аполон на опакото. Аполонската монета:

http://prikachi.com/images/466/3444466F.jpg


 Трираменна свастика на гръцки монети:

 http://prikachi.com/images/510/3444510W.jpg

Старинната църква "Христос Пантократор" в Несебър, строена през 13 в.:



http://prikachi.com/images/499/3444499S.jpg


http://prikachi.com/images/624/3438624e.jpg

Това е в Киевска църква (Русия):

http://prikachi.com/images/603/3438603x.jpg

Тракийски шлем 350 години преди Христа, понастоящем помещаващ се в Cabinet des Médailles в Париж:
http://prikachi.com/images/599/3438599t.jpg


Малко цитати:
"Според изследванията на Т. Ф. Зелински, славянският Световид не е нищо друго освен Хор при египтяните, Хермес и Аполон при гърците. Четирите символа на този всеобщ бог на светлината били: на изток – ибис, на запад – песоглавец, на юг – вълк, на север – змия. Всеки град и всяка община му давали особено название, в зависимост от качествата, които се смятали за първокласни. Славяните го почитали под имената Хорс, Дажбог, Ясен, Световид, Яровит, Радогост, Троян и др. и като негов символ употребявали свастиката, която изобразявали както по дрехите си, така и по съдовете си, по оръжието си и по разни други предмети.
Важно за нашето изследване обаче е едно друго име на славянския бог на слънцето, открито чрез хералдическия паметник на един документ от 14 век или от началото на 15 век, в който има печат, изобразяващ свастика с четири раздвоени стрели в края на кръста, във вид на слънчеви лъчи. Но което е най-важното, свастиката е придружена от славянското си название БОГАР."

Свастики мога да бъдат открити още в тракийските храмове, от Равена, от епископската черква в Кабиле, от пловдивската вила, (от преди поне 3000 години назад във времето); фригийските коне с тамги - трискел и свастика; Св. София в Истанбул; и др.


Свещен тракийски символ, открит край Перперикон. Наричан е и кръст. Символ на движението на слънцето по небесата, превръщащо нощта в ден - и оттук един по-широко тълкуван символ на плодородието и възраждането на живота.:
http://prikachi.com/images/649/3438649p.jpg
В Баалбек:

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/288715.jpg

От базиликата на Теодор-Рих Велики:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Altar_rail-2.jpg

Базиликата в Плиска:

http://www.bellabs.ru/Italia/Photos/Italia2008(2451)_Ravenna_S-Apollinare-Nuovo.jpg

От Регионалния исторически музей - Кърджали (жабата и сие):



От сериала за българите един откъс по темата:



Срещнах още по темата на адрес allvin.blog.bg/politika/2011/09/15/svastikata-dreven-znak-ot-detstvoto-na-chovechestvoto-a-ne-z.819980

Интересна статия има и на адрес http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=14003&pid=239315&st=0&#entry239315


Ползвани източници:
http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t102271.html
www.rodenkrai.com
http://www.artcoinsreplica.com/product.php?id_product=18&id_lang=4
http://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=22137
http://www.pravoslavieto.com/hramove/nesebar/tsarkvi.htm
https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=193&start=160
Българите - потомци на царствените скити и сармати, София, 1913 г.
http://history.rodenkrai.com/new/muzei/istoricheski_i_etnografski_muzei_v_kazanlyk.html
http://www.bulgaria-is-alive.com/koreni-5.html
http://animelovers.findtalk.net/t919-topic - християнските символи

3 коментара:

  1. [im]http://laymark.com/i/m/m054.gif[/im]
    М като мама [im]http://laymark.com/i/m/m021.gif[/im]
    Вчера попълвах стабилно темата, но нета ми прекъсна и ми попиля всичко [im]http://laymark.com/i/m/m074.gif[/im] Ей сегинка ще добавя само няколко изображения от българските земи в края [im]http://www.laymark.com/i/m/m174.gif[/im] за теб...

    ОтговорИзтриване
  2. Този пост за комунягите е като това приятелче:http://laymark.com/i/m/m179.gif

    ОтговорИзтриване