Манджички XD

Краят на света какъвто го познаваме

И си мисля вчера... родил съм се в най-хубавият век от човешката цивилизация. Не само, че такъв не е имало, но поне не се и очертава да има.

В миналото е било яко плетене на терлици, ходене със стомните до селският кладенец и акане в храстите. Назад във времето сме играли на гоненка с бенгалски тигри, яли сме корени и мърша (защото ловът не е никак лесна работа), нямали сме 40 преведени канала по телевизията, обувки или секс култура.

Бъдещето - ще рече някой - е розово. С всеки век се надгражда човешкото знание, прогресът дръпва здравата и ставаме все по-охранени и презадоволени консуматори на съвременни идеологии. Дотук добре, средствата не са важни, а крайният резултат. Изсечените бели дробове на планетата, източените залежи от недрата и и жертването на биологичното разнообразие ни устройват пирфектно, да живеем охолно и щастливо. Уви, това си има последствия.

Има две пропасти които откъсват настоящето като най-доброто време за живеене. Кои са те? Последният Ледников период и изчерпването на основните ресурси с които се произвежда електроенергия.




МИНАЛОТО


Човешкият ум е крайно ограничен, по простата причина, че живота му съотнесен с безкрайността или дори съществуването на тази буца пръст наречена Земя, е просто миг. Живота на планетата няма как да бъде същият и няма как да е бил същият.
Ето малко история:

  • Хомо сапиенс са налазили тази планета от едва 200 000 години. Ако видите филм в който хората се разхождат сред динозаври, трябва да знаете, че това е научна фантастика. Най-младите фосили на динозаври са на 65 милиона години. За сравнение най-старите открити хуманоиди са едва на 6 милиона години.Какво е станало преди 65 милиона години, че динозаврите изчезват и дават път на бозайниците? Богат на иридий скален пласт маркира колосален удар на астероид с диаметър 10 километра в повърхността на полуостров Юкатан, Мексико. Това е станало преди 65 милиона години и от сблъсъка е останал кратер с диаметър 180 километра.
    Самият удар е избил само динозаврите в околността, но съпътстващите ефекти може да са ги довършили. След невъобразимия взрив са последвали цунами, киселинни дъждове и наводнения, а прахът от експлозията задълго е засенчил слънчевите лъчи, унищожавайки всички едри растителни и животински видове.
  • Динозаврите никога не са стъпвали на трева. Просто тогава още не е съществувала Публикувано изображение Това прави далечното връщане в миналото като нежелана дестинация за мен Публикувано изображение
  • Катаклизмите не са само на милиони години от нас. Последният ледников период е бил преди 10 000 години. Един от аргументите, че най-старият монумент на планетата, а именно Сфинксът Публикувано изображение е на повече от 10 000 години е, че неговите основи са ерузирали от течаща вода. Дъждовете спират в Египет 10 000 години пр.н.е. с края на този мини Ледников период. Той, в интерес на истината е доста относителен защото когато Европа е била скована от ледове, Антарктида е била цъфтяща градина...просто сега ледниковия период е за нея Публикувано изображение Мен лично ме кефи как археолозите откриват насред пустинята Сахара зъби от акули, което напомня, че тя някога е била дъно на океан Публикувано изображение Всичко се мени, всичко тече... Да уточня периодичните ледникови периоди
  • Друг интересен артефакт е карта за която вече съм говорил.

    Публикувано изображение
    През 1929 г. група историци намират удивителна карта, нарисувана върху кожа от газела. Изследванията показват, че тя е истинска и е нарисувана през 1513 година от Пирѝ Реѝс, известен адмирал от турската флота през 16-ти век. Най-объркващ е не въпроса как е успял Пири Реис да нарисува точна карта на Антарктика 300 години преди откриването й, а защо на картата е нарисуван не брегът, определен от ледовете, а този под него. Дори и според най-оптимистичните прогнози за последно глобално затопляне, някой трябва да е картографирал Антарктика преди 6 000 години. Каква цивилизация е била способна на такова нещо тогава, след като географската дължина се използва в нашите географски карти само от втората половина на 18-ти век??

БЪДЕЩЕТО


Има си някой обективни причини разцвета на човешкият род да секне и прогреса да зацикли, да се сецне, както обичам да казвам Публикувано изображение


  • Планетното пренаселване. Мда, българките не раждат много, но в Китай за 5 месеца раждат колкото население на България. За един век световната популация е нарастнала от 1,6 млрд на над 7 млрд души. В Африка примерно, може и да са зле, но всяка африканка има по 5 деца!
    Според последните проучвания две трети от хората по света – около 3,8 милиарда души населяват държави с перманентен недостиг на храни, а собственото им произведено е толкова незначително, че експортът е немислим. От близо 4,4 милиарда души, живеещи в развиващите се държави, близо една пета, страдат от калорийна и белтъчна недостатъчност, 3,6 милиарда изпитват недостиг на желязо в организма, а повече от 2 милиарда боледуват от различни форми на анемия. Именно в тези страни населението нараства с най-бързи темпове.
    По данни на ООН планетата може да издържи изхранването на 10 млрд души.


    Coming soon Публикувано изображение


  • Замърсяването.
    - За 50 години Световният океан е изгубил над 70% от богатството си.
    - По оценки на Организацията по храните и земеделието (FAO) на Обединените нации, 75 % от световните запаси от риба са обект на свръх улов.
    - .....
  • Колосалното потребление на природните ресурсите отдавна ги е обрекло на заличаване, но този ден наближава по-скоро отколкото можем да предположим. Да сте чували бензинът или нафтата да са поевтинели? Горивата за отопление? Електроенергията? Всичко това пряко акцентира на себестойността на стоките. Всъщност, това е належащият проблем. Единствената причина да е проблем е, че не разполагаме с милионите години нужни за възпроизвеждането на нови природни ресурси.
    Има няколко точки които да отчетем:

    - Природните ресурсите които ползваме за енергия, за буквално всичко, като се почне от перваза, се премине през вафлите на масата, самата маса, енергията захранваща компютъра, както и самия компютър и кажи речи всичко което не лае и не фотосентизира, не се произвежда, а се добива. С думи прости, извличаме енергия от природни ресурси за чието формиране са били необходими 60 милиона години.

    - Геоложките данни сочат недвусмислено, че за около век и половина от началото на добива, сме успели да изконсумираме около половината от съществуващите нефтени залежи на планетата. Простата математика показва, че в момента изчерпваме този продукт със скорост 600 000 пъти по-висока от скоростта на неговото формиране в земната кора.
    Без значение дали отчитаме това или не, природните ресурси са в основата на съвременната икономика и тяхната цена ще се качва при всяка критична точка на съотношението търсене/предлагане.

    - Вижда се краят и на торовете. Фосфорът е основен елемент за храненето на растенията (както впрочем и за всички други организми). Поддържането на високи добиви от селскостопанските култури, необходими да се изхрани нарастващото население в света, е възможно единствено благодарение на честото използване на торове.
    Фосфорните торове се получават, чрез разработване на находища в скали, които са богати на фосфати. Свързаният с растенията фосфор преминава по хранителната верига (като достига до животните, включително до хората), отделя се с продуктите на обмяната, навлиза в отпадъчните води, от реките се влива в океана, където в крайна сметка се оказва в морски води, но в много разредена форма. По този начин, наличните запаси от фосфати на Земята - действително са невъзобновяеми, изчерпаеми ресурси. За колко време ще са достатъчни за човечеството? Прогнозите на експертите не са много оптимистични: фосфорът ще бъде достатъчен за не повече от 50-125 години.

Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации (FAO — Food and Agricultural Organization), за обезпечаване с храни на растящото население в света, е необходимо селскостопанската продукция през 2050 г. да се удвои. Ако се запази ръста на годишното потребление на торове с 3% и се наблюдават само удобни за изчисления области, то запасите от фосфати ще стигнат само за 50 години.


- Краят на евтиния петрол се вижда с просто око. През месец юли в свой доклад IEA (International Energy Agency) прогнозира, че след 2010 г. можем да очакваме дефицит, а от 2012 г. и сериозна криза на световния пазар за петрол.

Ако хвърлим око на календара ще видим, че 2012 г. е след някакви си пет години. Според авторитетната организация, през следващите години потреблението на петрол в световен мащаб ще се увеличава главоломно. За да не допуснат преждевременна криза страните-членки на OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries – Организация на страните-износители на петрол), които контролират около 40% от световния добив, ще трябва да увеличат рязко производството си през периода 2007 - 2012 г. Резултатът от това е, че през вододелната 2012 г. резервният производствен капацитет на OPEC ще бъде на критично ниско ниво. Оценката на International Energy Agency се основава на прогнозирания икономически ръст от 4,5 процента на година – главно в Близкия Изток и Азия.

Само за контекст, към момента петролните продукти съставляват общо 43% от използваните горива в света, както и 95% от горивото в транспорта. 95% от петрола на планетата е вече открит, а половината от това количество (при това по-лесно достъпната) е вече изконсумирана.
Едно от най-важните геополитически събития от втората половина на 20-ти век е пиковото производство (peak oil) на петрол в САЩ през 1970 г. Пиковият добив означава, че находищата са достигнали своята връхна точка и добивът може единствено само да намалява. Една от основните последици от петролния пик в САЩ е, че страната с най-голямо потребление на петрол в света се превръща във вносител. Оттук произтича и стратегическият интерес на САЩ към контролиране на чужди нефтени залежи. Всеки е чувал за приказката в Ирак. Ирак държи трето място в света с петролни залежи от 115 милиарда барела. През 2003 г. САЩ консумират около 20 милиона барела на ден, от които малко повече от половината са внос - по-голямата част от Персийския залив. И там имаше петролни войни... историята се повтаря Публикувано изображение
В момента, от общо 65 страни производителки на петрол, 54 вече са достигнали своя peak oil и техните добиви намаляват. Не, това не е края на петрола, това е края на евтиния петрол Публикувано изображение

- От екологична гледна точка въглищата са най-мръсното изкопаемо гориво, но това не пречи да съставляват една четвърт от използваните енергийни източници, както и 40% от световното производство на електричество. Доскоро се смяташе, че имаме залежи от въглища, достатъчни за поне още 200 години, но тази оптимистична прогноза рухна. През последните години всички страни с голям въгледобив ревизираха прогнозите си за наличните залежи, като в резултат се оказа, че светът разполага с 60% по-малко въглища отколкото сме смятали досега. Световният запас от въглища днес се оценява на 909 млрд. тона. Според актуалните оценки на IEA световният пик в производството на въглища ще настъпи около 2020 – 2025 г. Проблемът с въглищата обаче не е само в количеството, но и в качеството, което е скромно число и ще свърши бързо.

- Популярна алтернатива на петрола е природният газ, който е сред най-ефективните енергийни източници и едновременно с това е най-чистото изкопаемо гориво. Затова природният газ е и предпочитаният енергиен източник, когато става дума за намаляване на парниковите емисии в атмосферата. Употребата на природен газ нараства постоянно, като световните запаси от природен газ към момента се изчисляват на 65 г., при сегашното потребление.
Заради естеството на процеса на извличане, след достигане на пиковата точка добивът на природен газ спада много по-рязко, отколкото при петрола. Проблемът с peak gas е, че газта е основна суровина за производството на изкуствени торове и нейният недостиг ще вдигне цените на хранителните продукти.

- Според геолозите резервите на планетата от олово ще стигнат за още 15 години при сегашния темп на потребление, калаят ще свърши след 17, медта след 22, а желязната руда след "цели" 61 години. Единственото, което би забавило изчерпването на тези суровини, е рязък спад в ръста на световната икономика и съответно в нуждата от суровина. Сега разбирате ли в какво щастливо време сме се родили. След 100 години може да няма ток за крушк, камо ли за сокоистисквачки, телефони и компютри Публикувано изображение

- Според изчисленията на учени от организацията до 21 август 2010 хората ще са изчерпали напълно количеството природни ресурси, които околната среда може да произведе и възстанови за една година. Това включва всички екосистемни услуги, предоставени от природата, като се започне от превръщането на въглероден диоксид в кислород до производството на суровини за производство на храна (итал. вестник La Repubblica позоваващ се на независимата международна организация Global Footprint Network). Какво пък, не е сефте... Преди около три десетилетия ние достигаме този праг. Именно екологичния дисбаланс между търсенето на ресурси и това, с което разполагаме в наличност, се увеличава постоянно през последните 30 години, обясняват от организацията. Сега на природата й отнема една година и половина да възстанови ресурсите, изразходвани от човечеството за година, изчисляват еколозите.

- В отсъствието на евтин петрол, газ и въглища въпросът за залежите от уран стои с пълна сила. Според редактора на авторитетното списание The Ecologist Зак Голдсмит, количеството на световните залежи от уран е под въпрос. Някои от големите търговци в бранша предричат огромно покачване на цените заради намаляващите запаси, обяснява Голдсмит. Актуалните прогнози сочат, че пикът в добива на уран ще настъпи в периода 2015 - 2030 г.
Нискокачествени уранови залежи ще продължат да съществуват дори след 2100 г., но в периода след 2040 г. недостигът на уран ще е толкова голям, че няма да има гориво дори за съществуващите до 2007 г. ядрени реактори, без изобщо да става дума за планираните и изгражданите в момента АЕЦ.

- Атомна енергия. На нашата планета в гранитните скали има големи количества радиоактивни материали. Изчисления показват, че радиоактивните материали ще стигнат за не повече от столетие.



"Ако помислим малко по глобално горивото за АЕЦ не е в изобилие на планетата земя. С темповете с които новите "велики" сили правят АЕЦ и ядрени оръжия и ги тестват често, скоро ще има само складирани ядрени отпадъци и ще е необходима енергия за съхранението им. Нефта и въглищата също ще свършат. Скоро ще се изчерпят всякъкви метални и неметални руди. След 500 год. сегашните 20 и 21 век на технически прогрес ще се наричат най-вероятно "тъмните и безумни" два века в историята на планетата."

  • - Дългоочакваните алтернативни източници на енергия са все така в бъдеще време или крайно неефективни, за да бъдат приложени ефективно на практика.
    Game over! Публикувано изображение



  • Края на планетата и на цялата Слънчева система. След около 5 млрд. години Слънцето ще си изчерпи запасите от водород и ще измени структурата си. Когато центърът на огненото кълбо се свие достигайки 100 млн градуса, ще започне да изгаря хелият си. Тогава ще стане огнен гигант с радиус 50 пъти по-големи от настоящите, при което Земята ще бъде изпепелена, буквално Публикувано изображение Когато изразходи всичките си припаси на ядрено гориво, Слънцето с взрив ще изхвърли навън своята обвивка, а ядрото му ще се свие до бяло джудже (астрономически термини), а има и хипотеза, че ще се превърне в черна дупка (огромна маса концентрирана в малък обем, която засмуква всичко, вкл. светлината, откъдето произтича и името и).
    Остава ни да населим други звездни системи в други галактики, което стана ясно, не е залък за нашата уста, поне не в близкото бъдеще.

    http://idrovg.bay.livefilestore.com/y1pV9W8B7oRl8-YQ_ko8xcxCLJwN-XuPfcNS3V_DVs6XW73OdvsW1a-HM0SxUNTFZV92HV0FhAvNhZIDVhlcbLETLf-r11KrLbS/4967987698.jpg?psid=1
ИМАНЕТО
(това ми е отколешна теория Публикувано изображение)
е първоизточника на всичкото човешко нещастие. По две причини:



  • Имаш дете и съпруга - грижиш се за тях, имаш кола - и за нея трепериш, внимаваш как им говориш, внимаваш да не ги ожулиш, имаш кариера - нямаш сън, имаш къща - плащаш данък, имаш гадже - плащаш със здраве, списъкът е безкраен. Плащаме си за всичко което притежаваме с времето силите и мислите си, а можем да го изгубим със скоростта на един ТИР. Не ми требе живот да треперя над него? Всеки е съгласен с това и въпреки това се обвързва с безброй задължения и договори - за работа, за съжителство, за здравето си, за асфалта над Горубляне и изхранването на 4 ромски семества, чрез данъци, за всичко и за всеки. Затова и създадох една тема за свободата, или колко точно утопия е натъпкана в тази дума в живота в който духът ни е по-подтиснат отколкото афроамериканец с окови на тръстиковото поле. Не ме разбирайте погрешно, да имаш материални блага е хубаво нещо. Лошото е, че за да ги получим "плащаме" повече отколкото си заслужават.
  • Естествено, откак Земята стана глобално село, вече знаем какво е яхта, джакузи, гейши, черен хайвер, трюфели, Хавайски острови, тоалетни по 100 квадрата и други благини, които ни подтискат и завиждаме полублагородно с потекли лиги и телешки възторг. Тук вече ни е криво с това, че Вуте е щастлив. Има и по-добре от нас - ето това е драма. Има и по-зле от нас - хмм, няма значение. Народопсихология.
Тъй че, току виж съдбата ни изсипала наготово нещо с което сами не можем да се справим, защото не можем да се откъснем от ежедневието си, а именно да нямаме. Такова хубаво нямане може да настъпи, че може да преоткрием пълноценният живот загърбвайки ерата на заместителите и имитациите.

Тая тема бая потенциал има за развитие, ама нямам време... Публикувано изображение И Трихо не смея да ангажирам, че работи магарето и кантърмите му опъват Публикувано изображение


из Прогресът ще унищожи ли планетата?
да, ама същото го може и регресът

Да ни спаси? Да спаси чумата от пеницилина може би? Има само една заплаха за планетата и това сме ние. Ако ще спасяваме планетата...

Публикувано изображение

Публикувано изображение


Имало технологии... не си ли наясно, че единственото нещо което човек чисти са собствените му л****. Все едно да похваля кучето си след като си е свършило работата в хола, защото е придърпало килима отгоре, само дето от хората вече прелива през прозорците.
Тъкмо от теб не очаквах да проявяваш наивност в корпоративните интереси лицемерно прикрити с парадирани спешни мерки за опазване на нещо което вече е унищожено.
Не останаха гори, не остана фауна, не остана чист въздох... единственото нещо което човек спасява е себе си.






Ползвани източници:
http://first.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=449
http://www.vi-books.com/lib/d_s/2.2.htm
http://agrosaveti.com/agro-news/novini-analizi-agro/2576-izcherpvaneto-na-zapasite-ot-fosfati-seriozna-zaplaha-za-chovechestvoto.html


Trichocephalus:



am-am: http://www.youtube.com/watch?v=y2wXAyiGiJ0


Trichocephalus: Нямам време сега за помощ. Натиснали са ме отвсякъде.Чета.

am-am: Така

Публикувано изображение

или така

Публикувано изображение
Трихо, изобщо не се притеснявай, темата е 80% завършена, повече отколкото е нужно. Виж, че дори илюстрации не съм сложил, няма за кого. Ще те ползвам за други работи Публикувано изображение

Интересно четиво за атомната електроенергия.

http://www.eps.org/news/activities/position-papers/EPSPositionPaperNuclearBG.pdf

sdry: Сложи някоя снимка да те видим колко си красив.
От онази не можах да разбера

am-am: А ако се влюбиш в мен? Публикувано изображение Аз нали знаеш, че не ям всичко Публикувано изображение

sdry: Просто качи една снимка и това е...
Мислиш ли, че вярвам в любовта?

am-am: да

scepsis: Мда, благодатна тема... По-скоро не имането е причината нещастието, а привързаността и вкопчването ни в него като в нещо трайно, което можем да задържим завинаги. 

am-am: Не ме разбирайте погрешно, да имаш материални блага е хубаво нещо. Лошото е, че за да ги получим "плащаме" повече отколкото си заслужават.


Разликата между платената и истинската любов е, че втората струва повече.
scepsis: Но и дава повече.

Лина:
"Виж, че дори илюстрации не съм сложил, няма за кого"
Хайде бе...сигурен ли си?Публикувано изображение Не мога да повярвам, че я пусна недовършена...

Ще я разнищя в събота. Гледай да си тук.
am-am: "Но и дава повече."


Публикувано изображение

Специален поздрав за навършилите 18 години Публикувано изображениеhttp://www.youtube.com/watch?v=8gyzuNs1XQw

ПП: Лелеe, това много мръснишко бе, аз заради музиката му намерих клипа, па то... ама и без друго скоро ще го изтрият Публикувано изображение

sdry: "да"

Не
сестричката: Доста сериозна тема си подхванал. Истината е, че доста се спекулира с края на света и изчерпването на ресурсите. Наистина те са били в основата на всеки един военен конфликт през последните години. Битката е за близост и притежание на енергийни ресурси.
Друг е въпросът и за нашето отношение, което също влияе на мястото, където живеем. Убедена съм, че повечето са виждали това, но не е зле да си го припомняме.


Писмо от 2070 г.

Или пък като чуем това, а после погледнем кога е било и какво се е случило до сега.....Коментарите са излишни.

Как едно 12 годишно момиче накара света да млъкне за 6 мин.


Магарето:
От една страна обаче, считаш
Цитат
"родил съм се в най-хубавият век от човешката цивилизация. Не само, че такъв не е имало, но поне не се и очертава да има."

Прав си, но и егоист - кефиш се на златния си век, ама много добре знаеш, че :
Цитат
"След 500 год. сегашните 20 и 21 век на технически прогрес ще се наричат най-вероятно "тъмните и безумни" два века в историята на планетата."

:blink:


am-am: безумни, що се отнася, че сме разхищавали ограничените природни ресурси и сме оставили бъдещите поколения на сухо

http://idrjvg.bay.livefilestore.com/y1pdWdW6B7VCUS9yDKftrmZY8bCKWcBZ8S8h1GnR1b3uMNCLKFTC59YhXQwuoBtCRaYSZ_KJRlTH1Cb9pSDG3XnKQ/72757999777.jpg?psid=1

бре

Малина: Нарушихме баланса!!!


Преди по-малко от 10 000 години е изобретено земеделието. Това несъмнено е преобърнало историята ни. Хилядите години на недостиг на храна, са останали някъде назад във времето. Научили сме се, да извличаме от Земята, всичко което ТЯ ни предлага. И тогава..хм, тогава сме открили и нефта.. За 50 години, Земята е по-радикално променена, отколкото от всички предходни поколения на човечеството. Всичко се случва толкова бързо, сякаш нямаме тъпрение всичко да свърши....
Машините замениха хората, сега искам да знам какво ще замени машините.
Литър петрол, генерира повече енергия от 100 човека за 24 часа. Какво правят тези 100 човека през това време???
Прав си, родил си се в най-хубавия период. Аз също. Петролозависими сме....


P.S. Събуждай се де, няма време...всичко се случва толкова бързо...


...а знаеш ли, че основното меню на всеки пети човек по света е риба....

...а какво се случва с р. Йордан?

...нивото на Мъртво море спада с повече от метър на година....

am-am: яденето идва с апетита Публикувано изображение


Малина написа на 28 август 2010 - 12:54 :
Литър петрол, генерира повече енергия от 100 човека за 24 часа. Какво правят тези 100 човека през това време???

:lol6:
Малина: ....не се смей, може пък да не правят това което си мислишПубликувано изображение

am-am: Ако крещите 8 години 7 месеца и 6 дена ще изработите достатъчно енергия за да стоплите чаша кафе Публикувано изображение
Извод: Ако ви идва да крещите, намалете кафето Публикувано изображение

Малина: Карайки я по начина по който живеем сега, ще си мечтаем за чаша кафе. Водата ще липсва, ти кафе ти е в главата. Извод: Ако ви се пие чаша кафе, отменете неделното къпанеПубликувано изображение


am-am: остава съботното Публикувано изображение

подсещаш ме, че трябва да проям на закуска, за да мога да спра, да спестя от закуски и да си купя нещо хубаво Публикувано изображение

...

6 коментара:

  1. Хахах, това с кафето и отмяната на къпането много ми 'ареса :))

    ОтговорИзтриване
  2. [im]http://laymark.com/i/m/m021.gif[/im]Ami-am,кажи сега, защо повтори темата...?
    Какъв е ребусът? А...? Да не би да го има Края на света, такъв какъвто Не го познаваме? [im]http://laymark.com/i/m/m197.gif[/im]

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен блогът е превзет от извънземните и ам-ам са го ам-ам-нали и ся си правят кото сакат...:)))[im]http://laymark.com/i/m/m129.gif[/im]

    ОтговорИзтриване
  4. Повторението е майка на знанието [im]http://www.laymark.com/i/m/m011.gif[/im] и леля на идиотизма [im]http://www.laymark.com/i/m/m048.gif[/im] Къде съм повторил бре [im]http://www.laymark.com/i/m/m190.gif[/im]
    Човекът е единственото същество, което освен че се притеснява за бъдещето си е обезпокоен и от настъпването на времена през които вече ще е напуснал този свят. Трябва голямо его за това [im]http://www.laymark.com/i/m/m137.gif[/im]
    Един ми досажда трети ден в блога ми с музика и като нищо ще изпусна някое пришествие в опити да обясня обяснимото на необяснимата му невъзприемчивост. Днес ядох домати. Харесаха ми [im]http://www.laymark.com/i/m/m204.gif[/im]

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не сме наследили земята си от нашите родители а сме я взели назаем от нашите деца. индианска.

      Изтриване
  5. за доматите-не знам.

    ОтговорИзтриване